Open Draad | Opstand in Libië

Er komen steeds meer berichten binnen dat het regime van Gadaffi wankelt. Ondanks dat de veiligheidstroepen keihard optreden tegen demonstranten blijven de straten volstromen. Al Jazeera twitterde rond tien uur vanavond dat Gadaffi ‘op de vlucht’ zou zijn. Maar er zijn ook berichten dat er nog steeds huurlingen in Tripoli arriveren om dood en verderf te zaaien. Hier de live feed van Al Jazeera, hier het liveblog en hier al het nieuws gebundeld op het actieblog Libya February 17th, volg @ShababLibya.

01:16 BBC meldt dat er geschoten wordt in Tripoli
00:00 De Nederlandse internetprovider XS4All stelt zijn servers beschikbaar voor demonstranten in Libie
00:00 Zoon Gaddafi zegt dat berichten over aantallen doden en mate van onrust sterk overdreven zijn: alles onder controle
23.51 Libische ambassadeur in China neemt ontslag
23.47 Tuareg stam (500.000) trekt samen met Warfala stam op tegen regime
23.44 Zoon Gaddafi schiet andere zoon dood
23.39 Electriciteit in Tripoli uitgevallen/uitgezet
23.22 Al-Arabiya: “Gadaffi heeft het land verlaten” naar Venezuela of Brazil.
23.20 De Zwiya stam dreigt met opblazen oliepijpleidingen
23.17 Radio in Benghazi roept een Free Cyrenaica uit
23.12 De Tabu stam in het Zuiden sluit zich aan bij demonstranten
22.57 “Overgebleven pro-Gadaffi militia in Bengahazi wordt afgeslacht”
22.55 Gadaffi is controle over het Oosten van het land kwijt.
22.53 Feestvierders in Benghazi: video
22.52 De grote Warfala (Oost en West) stam zou zich tegen het regime keren.
 

 1. 6

  Twitter is per definitie notoir onbetrouwbaar, die geweldige bron @ShababLibya verdenk ik ervan dat ie de zaak flink loopt te spinnen en te hypen, maar anderszins komt ook Al Jazeera nu ook met berichten dat het kantelt.

 2. 7

  Als Gaddafi valt, en dat hoop ik, dan is dat een ongekende gebeurtenis in en met gevolgen voor heel Noord-Afrika, met een complete verandering in het politieke landschap. Laten wij direct onze 500 miljoen missie naar Afghanistan maar veranderen in een ondersteuning van deze nieuwe en democratische bewegingen.

 3. 8

  Frans Timmermans en van Bommel pleiten voor sancties als bijvoorbeeld een olieboycot, een reisverbod voor leden van het regime of bevriezing van tegoeden in het buitenland als het geweld niet meteen stopt…

 4. 13

  @gbh: jawel, maar wisselt het af met reclame en sport en ander nieuws. Het is ook lastig want zender wordt gestoord en men heeft geen cameraploegen ter plaatse.

 5. 15

  @Jan: 40.000 steunbetuigingen en er is een burgerinitiatief. Misschien helemaal geen gek plan. Lijkt mij in ieder geval veel zinvoller om mensen te steunen die zelf democratisering en verandering willen. In Afghanistan is het vooralsnog redelijk opgedrongen.

 6. 16

  @Prediker: eerder nieuws meldde dat het leger in de stad Benhazi de zijde van de demonstraten heeft gekozen. Volgens een laatste bericht worden de tanks daar nu gebruikt door de mensen zelf.

  @Yevegeny Podorkin: stevig onder controle met de hulp van huurlingen. Ondertussen stort het dirplomatieke veld om hem heen in elkaar. De een ande andere official neemt ontslag en/of stelling tegen Gadaffi.

 7. 19

  Kwestie van dagen Peter, tenzij ie de opstand hardhandig smoort…

  Kunnen we a.h.w. blind simultaan schakend overgaan op China, daar is vandaag voorzichtig anoniem via internet oproep gedaan tot een ‘Jasmijnrevolutie’, overheden trachtten vandaag een bescheiden bijeenkomst te verhinderen.

  Alle zoekopdrachten met het woord jasmijn werden geblokkeerd op de lokale klonen van Twitter – dat zelfs net als Facebook en YouTube al lang geblokkeerd in China – en de mobiele-telefoonbedrijven schakelden de optie uit om massaal sms’jes rond te sturen.

 8. 21

  zoon van gadaffi is nu live op de libische staats televisie; geweld komt door moslimterroristen, ontsnapte gevangenen en huurlingen, leger reageerde alleen maar een beetje te gespannen

 9. 22

  libie is geen egypte of tunesie maar bestaat uit tribal areas, iedereen moet nu luisteren naar gadaffi anders breekt een burgeroorlog uit en heeft volgende week niemand meer eten en benzine en amerika en europa zullen libie weer met geweld innemen

 10. 25

  in bengahazi zijn soldaten aangevallen door dronken en drugsgebruikende bendes

  kort samen gevat: gadaffi is de redder en de enigste redder van het vaderland al het andere leidt tot complete chaos

 11. 26

  Aha, de demonstranten zaten onder de drugs?
  Verder een verklaring met zaken die in andere landen ook al zijn gezegd. Okee, we gaan het ene en ander veranderen.
  Jammer van de doden, maar we moeten verder. Zoiets.

 12. 28

  die zijn gevlucht steeph ze zijn met een tank door de muur van de kazarne gebroken, stond op cnn, die kazrne was ook één van de verblijven van gadaffi

 13. 33

  De opsteller van de engelse vertaling twittert dat-ie wat quotes heeft gemist en plukt er nog een van Al Jazeera: de kolonel himself zou in Tripoli aan de gevechten deelnemen.

 14. 35

  Ik ben benieuwd welke islamities clericale beweging in het door moslim gedomineerde midden-oosten aan het rampestampen is.
  Wedden dat hoe de uitkomst ook moge zijn dat ze tegen Amerika en Europa zijn?

 15. 39

  @Pfft, je komt op mij een beetje over als iemand die constant bezig is om alles wat in de wereld gebeurt nogal fanatiek in je eigen beperkte wereldbeeld te stouwen, hoe goed of slecht het wel niet past. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop je de bron van deze revoluties bij gelovige facties legt, terwijl uit al het bewijs blijkt dat het juist zeer seculiere bewegingen zijn en dat geloof amper een rol gespeeld heeft.

  Ik vind dit een beetje jammer en getuigende van een enigszins bekrompen geest. Ik zou je willen aanraden om eens wat minder bevooroordeeld naar de wereld te kijken. Tot die tijd is het waarschijnlijk beter dat je ophoud met het internet, je loopt de rest namelijk een beetje in de weg.

 16. 51

  Elke bron is wel dubieus te noemen.
  De twitteraars van LibianYouthMovement (de @ShababLibya in de post hierboven) en SultanalQassemi (genoemd in #1)lijken mij Libanese dissidenten, die ongetwijfeld niet vanuit Libië zelf opereren.

  Op hete actieblog Libya February 17 komt zoveel ruis voorbij dat het slecht te volgen is. Het lijkt welk of anti- en proKadhaffi’s elkaar daar flink in de weg zitten. Opvallend is dat er daar wordt gewaarschuwd niet op links te klikken en dat er regelmatig mensen vragen vanwaar dit blog opereert.

  Al Jazeera verwijst regelmatig naar twitteraars en bloggers, maar lijkt ook af en toe telefonisch contact met getuigen te hebben. Al Jazeera lijkt wat voorzichtiger, heeft natuurlijk een reputatie op te houden, maar berichten die eerst als geruchten via twitter gaan staan later toch als feiten op hun site.

  Ik heb geen idee hoe er nou een ‘meest betrouwbare’ bron is op te sporen. De tvtoespraal van Saif Gadaffi is in ieder geval een teken dat het goed mis is en dat de demonstraten het goed voor hun kiezen krijgen.

  Carlos twitterde vanmorgen dat, in tegenstelling tot andere berichten de grote Warfala stam achter Gadaffi staat? Klopt dat?

 17. 52

  @peter: er is niet een meest betrouwbare bron. Het is moeilijk informatie uit het land te krijgen, en betrouwbaarheid checken is heel lastig. Maar door veel ooggetuigenverklaringen naast elkaar te leggen, ontstaat er toch een beeld van de situatie.

  Bijvoorbeeld op het liveblog van de de guardian:
  http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/feb/21/arab-and-middle-east-protests-middleeast

  En van Enduring America:
  http://www.enduringamerica.com/home/2011/2/21/libya-and-beyond-blog-the-end-of-qaddafi.html

  Protesten nemen toe in Tripoli, al 61 doden vandaag wordt gemeld…

  Gadaffi lijkt de controle over het oosten van het land kwijt.

 18. 53

  @cerridwen: Dank.

  Verder roep ik toch op tot welke vorm van steun dan ook.
  Zo zou iedereen de zijn/haar bekende politici hier kunnen benaderen (mail /twitter) en vragen om acties als het opzetten van hulp voor de ziekenhuizen in die regio, sancties tegen de gewelddadige regimes en het onmiddelijk stopzetten van elke vorm van wapenexport naar die landen.

 19. 60

  Iedereen nog bij?
  Nieuws begon vanmorgen met wekrnemers die in staking gingen op een van de olievelden in Libië.
  Laatste nieuws:
  – marineeenheden voegen zich bij de bevolking van Benghazi;
  – medewerkers van Libische ambassade Stockholm kappen ermee. Veklaren Libië niet te kunnen vertegenwooriden als het op eigen mensen schiet;
  – minister van veiligheid voegt zich bij de bevolking van Benghazi;
  – hulpkonvooien met medische goederen onderweg uit Egypte en andere Arabische landen.
  – Rutte zegt hulp toe in de vorm van medische goederen en voedsel en biedt bemiddeling aan.

 20. 61

  – Volgens de BBC is de Libische legerleider Abu-Bakr Yunis Jabir onder huisarrest geplaatst omdat hij de kant van de demonstranten zou hebben gekozen
  – twee gevechtsvliegtuigen en twee helikopters uit Libië geland op Malta. Zou o.a. om gevluchte piloten gaan.

 21. 68

  Al Jazeera sprak getuige: He says at least 250 people were killed in the past 24 hours alone and is calling for international help. He tells us Tripoli is “under siege by foreign fighters” – that water and electricity have been cut and there is a shortage of food and medical supplies. “It is a genocide,” he says