Open Draad | Het Einde Van Amerika

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ligt de redactie vandaag op zijn gat. Maar nog veel erger zijn de hardnekkige geruchten dat de Verenigde Staten vanaf vandaag toch echt naar de afgrond denderen. De kredietbubbel lijkt nu pas volledig te barsten nu openlijk getwijfeld wordt aan de kredietwaardigheid van het land van de Onbegrensde Opnamelimiet. Gelukkig houdt u: trouwe lezer ons hiervan op de hoogte door middel van indringende linktips. Het scherpzinnige topic hierover kunnen wij vandaag helaas niet voor u bakken. Maar de ingrediënten zijn er:

◙ Standard & Poor’s geven een ‘negative outlook’ voor de AAA kredietwaardigheid status van de Verenigde Staten. Dat betekent dat er een kans van één op drie is dat binnen twee jaar de kredietwaardigheid naar beneden wordt bijgesteld. Is dit dan ’t echte begin van het einde van de VS?
◙ “De schuldenberg in Amerika stijgt elke seconde van de dag en bedraagt nu bijna $ 14 biljoen of $ 14.000 miljard”.
◙ In the U.S. only Little People Pay Taxes and the U.S. spends $88,000 a year to incarcerate 1 adult and only $9,000 a year to educate 1 child. The End.

disclaimer: Sargasso is niet aansprakelijk voor een eventueel Einde of Verlies van Amerika. Ook nemen wij afstand van iedere insinuatie dat wij een Einde van Amerika toejuichen laat staan zouden willen bespoedigen met het doorplaatsen van nieuwslinks.

 1. 1

  Ironisch dat dezelfde mensen die om het hardst roepen dat alle problemen op Cuba aan het falen van het socialisme te wijten zijn, de problemen in de Verenigde Staten nooit zullen wijten aan het falen van het kapitalisme als systeem.

 2. 5

  Voor de goede orde nog even Wouter Bos parafraseren: kapitalisme heeft wel bijna alle doelstellingen van de sociaal-democratie geholpen te verwezenlijken.

 3. 7

  Ik denk dat er in de VS nu hetzelfde gebeurt als in de Sovjet Unie 25 jaar geleden. Daar bleek extreem communisme (hoe ver de praktijk ook van theoretisch zuiver communisme afstond, weet ik even geen andere term) niet te werken, net zoals extreem kapitalisme ook niet werkt.

  De enige reden dat het in de VS (en in mindere mate in de rest van de Westerse wereld) langer heeft geduurd, is dat er in die landen (semi-)onafhankelijke instituten bestaan die toezicht houden en proberen (een overheid te adviseren om) te corrigeren als de economie uit balans dreigt te raken.

 4. 8

  Overigens zijn wij als een van de grotere investeerders wel de eerste die het zullen merken als de VS op zijn gat zou gaan. Om Wouter Bos te persifleren: Het kapitalisme heeft bijna alle doelstellingen van de Nederlandse Sociaal Democratie om zeep geholpen.

 5. 14

  “Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden…”

  Als je lekker van de zon wil genieten mag je dat gewoon zeggen hoor.

 6. 17

  t zou tijd worden dat die AAA-rating naar beneden wordt bijgesteld.. blijkbaar moet eerst de hele zaak naar de ratsmodee voordat er maatregelen worden genomen

 7. 18

  Interview met David Simon van The Wire:

  “we would have to ask ourselves a lot of hard questions. The people most affected by this are black and brown and poor. It’s the abandoned inner cores of our urban areas. As we said before, economically, we don’t need those people; the American economy doesn’t need them. So as long as they stay in their ghettos and they only kill each other, we’re willing to pay for a police presence to keep them out of our America. And to let them fight over scraps, which is what the drug war, effectively, is. Since we basically have become a market-based culture, that’s what we know, and it’s what’s led us to this sad announcement. I think we’re going to follow market-based logic right to the bitter end.

  https://www.readability.com/read?url=http://www.guernicamag.com/interviews/2530/simon_4_1_11/

 8. 19

  @17

  Als o.a. 14000 miljard dollar schuld nog een ‘triple a status’ geeft, dan vraag ik me af hoe erg het moet zijn eer Amerika een status downgrade krijgt.

 9. 20

  @19: Is vooral gebaseerd op het verleden. De V.S. hebben nog nooit gedefault. Van de meeste Europese landen kan je niet hetzelfde zeggen. \

  Maar goed, zelfs nu de hele Eurozone uit elkaar flikkert is het Einde van Amerika nabij. Pfff…

 10. 21

  Ondanks het feit dat de US economie (en politiek) naar de afgrond dendert (volgens mij is de vraag niet of- maar wanneer), hoop ik van harte dat dat niet geldt voor de Amerikaanse cultuur. Die volgens sommigen niet zou bestaan, volgens anderen een melting-pot is, ik zou zelfs zo ver willen gaan het een sublimatie van alle andere culturen te noemen. Dankzij de tegenwoordig hier te lande zo verafschuwde multi-culti ‘waanzin’.

  Ter illustratie: een positieve kijk op de teloorgang van Detroit:
  http://www.palladiumboots.nl/exploration/detroit (deel 1 van 3+)

 11. 22

  t lijkt me erg ingewikkeld maar toch wenselijk dat het financiele systeem eens op de schop gaat.. om te beginnen die hedgefondsen maar eens ontmantelen..

 12. 23

  Dat artikel van Mother Jones staat vol met halve waarheden. Want relatief gezien zijn de rijken wel meer belasting gaan betalen tov de lagere inkomens. Daarnaast zijn de armen van 1992 natuurlijk ook niet de armen van 2007.

 13. 24

  Eindelijk een goed idee van Sikbock. We gaan de hedgefondsen ontmantelen. Onmiddelijk, de wet- en regelgeving veranderen. We weten dat de VVD/CDA er volledig achter staan, en dat Hoogervorst wel de opdracht binnen krijgt van deze belangrijke missie. De EU en andere internationale organisaties zullen het zeker toejuichen en als een voorbeeld zien, waardoor ook andere landen sneller dat overnemen. After all zal de economie weer floreren, en de normale arme man in NL weer extra op vakantie kunnen gaan. Want daar ging het toch om?

 14. 25

  @Tjerk
  Nee, absoluut zijn de rijken meer belasting gaan betalen. Hun inkomen is namelijk verviervoudigd tussen 1992-2007. Van dat inkomen dragen ze een kleiner percentage af.

  En surprise: de armen van nu zijn (ongeveer) net zo arm als de armen van 1992.

 15. 26

  Als landen olie of andere grondstoffen kopen moeten ze afrekenen in dollars.
  De VS hebben daarmee de dollar zelf als export product, dat houdt de koers op peil wat er ook gebeurt.
  En zolang de wereld economie groeit, groeit de vraag naar dollers. Dus gewoon bijdrukken maar!

 16. 28

  #25


  Deze grafiek houdt geen rekening met payroll taxes, terwijl dat juist het grootste aandeel in de belastingen van lagere inkomens is.

 17. 29

  @25:
  En surprise: de armen van nu zijn (ongeveer) net zo arm als de armen van 1992.

  Volgens welk criterium? We hebben deze discussie al (vele malen) eerder gehad, en ik kan mij niet herinneren dat je toen gelijk had…

 18. 34

  @JSK
  Waar had ik het over absolute armoede? Ik zei alleen dat de armen nu ongeveer net zo arm zijn als ’92. Als ik daarvoor de bottom quintile neem steeg het real income iets van 15 procent tijdens Clinton om weer een procent of 10 te dalen tijdens Bush tot 2005. (Dan ga ik er voor het gemak maar vanuit dat het sindsdien niet veel beter is geworden.)

 19. 35

  Als ik daarvoor de bottom quintile neem steeg het real income iets van 15 procent tijdens Clinton om weer een procent of 10 te dalen tijdens Bush tot 2005

  Income of earnings?

 20. 38

  Vertrouwen KB, vertrouwen.

  Maar grootste investeerder in obligaties van de VS Bill Gross (Pimco) is uit onvrede de staatsschuld substantieel te zullen terugbrengen reeds gevlucht naar cash he. Geld staat op een gammele bank en als de ergernis van Pimco toeneemt wordt dat binnenkort omgezet in goud. Als dat plaatsvindt wordt er ook vanuit Amerika gehoor gegeven aan de wereldwijde behoefte aan nieuw vertrouwen i.c. noemt men het geen dollars meer maar dolaars, i.c. finito..

 21. 39

  Het erge is nog wel dat de amerikanen dit over zichzelf heen hebben gebracht. Wat ik zo oppik is dat het vooral de onwil is om belastingen te verhogen icm de hardnekkige wil om de overheid de nek om te draaien en schuldbetalingen op te schorten als middel om die overheid ‘klein’ te krijgen (d’r staat binnenkort weer een leuke tijd te wachten over het al-dan-niet verhogen van de ‘debt ceiling’).

  IANAmerikaan, maar als ze in plaats van in een shithole als afghanistan geopolitiek proberen te bedrijven hun eigen verkruimelende infrastructuur op zouden lappen (d’r zijn staten waar ze geasfalteerde wegen vervangen door gravelwegen — goedkoper qua onderhoud, evt. autoschade is voor de particulieren), dan zouden ze d’r in no-time bovenop zijn.

 22. 47

  Ah. Ja wat betreft de laagste 20% heb je waarschijnlijk gelijk (als ik de wikis zo bekijk). Maar als alleenstaande factoid is het niet zo interessant. In Europa hebben de lagere inkomens in Duitsland het zeker niet beter gedaan (en wss slechter vanwege Hartz IV). In Spanje is de armoede het laatste decennium volgens mij wel afgenomen. Tsja, daar hebben nu heel erg veel aan. :P

 23. 48

  @JSK
  Daar staat dan dus tegenover dat de hogere inkomens wel veel meer inkomen hebben. That’s all.

  Dat het hier niet veel beter is, klopt waarschijnlijk. Ik denk ook niet dat de arbeidsverhoudingen hier ten goede zijn veranderd.

 24. 51

  Wel een hoop dramatische verhalen hier. Wat iedereen vergeet is dat Amerika en erg grote economie (ca. 25% van de wereldeconomie) heeft met heel veel bezittingen in het buitenland. Dat zijn bijna allemaal hi-tech en premium industrieën, merken etc. Al die bezittingen worden standaard in lokale valuta gewaardeerd. Daalt de dollar, dan stijgt de waarde van die bezittingen in Dollars, dus dan kunnen die Amerikanen weer Dollars lenen. Dollar gaat weer verder omlaag, maar de bezittingen in het buitenland stijgen in relatieve waarde t.o.v. de Dollar. Dus die Amerikanen kunnen nog wel even blijven lenen.
  De enigen die op lange termijn de pisang zouden kunnen zijn, zijn de buitenlandse bezitters van Amerikaanse dollarobligaties.

  Het grote probleem zit hem bij de Chinezen die al hun lowtech en massaproductie met geringe toegevoegde waarde kwijt moeten.

  Daarnaast zou het land al binnen 3 jaar uit de problemen zijn als ze eenzelfde belastingregime als Nederland zouden invoeren. Nederland zit in veel grotere problemen, men kan de druk niet opvoeren.

  Kijk naar de gemeente Rotterdam, die hebben onder PvdA bewind enkele calculatiefouten gemaakt en moeten nu het geld ergens vandaan halen.

  Mijn voorstel is, schrap het Rotterdam Climate Initiative. Kost alleen maar geld.
  Maar wedden dat ze liever bibliotheken sluiten!

 25. 53

  @52 SU
  Inderdaad, dat extra door de VS in omloop gebracht geld wordt deels (grotendeels) gedekt door de waarde van de private bezittingen. Anders zou dat systeem niet werken
  Wat er eigenlijk gebeurt is dat de inflatie van de dollar door nog een hele lange weg te gaan heeft voordat het vervelend wordt.

 26. 54

  @53: Inderdaad, dat extra door de VS in omloop gebracht geld wordt deels (grotendeels) gedekt door de waarde van de private bezittingen.

  Ah, een tweede hypotheek op de overwaarde!

 27. 55

  Je kunt ook denken aan de opbrengsten van Mcdonalds, Apple, Ford, Microsoft, Britney Spears etc. Dat geld moet van lokale valuta in dollars worden omgezet.
  Als de dollar daalt, nemen direct de opbrengsten vanuit het buitenland toe.

 28. 56

  Je had het net over bezittingen, nu over opbrengsten? En heb je ook niet anderzijds te maken met een duurdere inkoop qua dollars aan grondstoffen en vervoer?

 29. 58

  @56: De waarde van bezit lijkt mij logischerwijs gerelateerd aan de verwachtte opbrengsten.

  Overigens zie ik het niet zo rooskleurig in als Harry, maar ben ik niet negatief over Amerika. Als je kijkt wat er op tafel ligt – de noodzaak tot belastingverhoging is doorgedrongen tot de democratische mainstream, bezuinigen op defensie en landbouwsubsidies is niet meer onbespreekbaar voor de republikeinen – zie je dat Amerikanen bijzonder flexibel zijn. In ieder geval meer flexibel dan de Nederlandse politiek die de aankomende problemen in de pensioenen en de zorg maar vooruit blijven schuiven.

 30. 59

  @58
  Het grote probleem ligt in het grondbezit.
  Marten Toonder heeft dit al eerder aangetoond in een prachtige maar door weinigen begrepen allegorie.

  En nu moet ik alleen nog maar de titel van zijn meesterwerk vinden en dan is de wereld gered!!!
  En ik zal hem vinden…

 31. 60

  @58.

  jemig, erg rooskleurig. Alsof… het kan allemaal zomaar…

  Dat de Amrikanen allemaal met inbegrip van de Republikeinen wakker zijn geworden, en alsof onze regering in NL niets doet, onze Mark is de beste regeringsleider sinds Balkenende, vergeet dat niet!

 32. 63

  Socialistische maatschappijen kunnen alleen maar overeind blijven via onsocialistische = kapitalistische ingrepen.
  Kapitalistisch ingerichte maatschappijnen gaan failliet door socialistische interventies.

  Zou deze symmetrische stelling niet opgaan? Volgens mij zeker wel voor de jongste financiële USA-crisis. Het begon met Carter, met zijn voorschriften voor de banken. Verder is de USA een arm land aan het worden.

  Teveel mensen = te weinig ruimte. Er is geen Wilde Westen meer, een ‘Young man go West’ kan niet meer.
  Denk eraan dat de USA grote delen van de wereld van elementair voedsel voorziet. In dit verband heeft wijzen op de grote, open ruimten die de USA nog bezitten geen zin.

 33. 64

  @63 – Wat is er nou symmetrisch aan die stelling? Jij moet vooral geen schip beladen, want dan gaat het zoveel slagzij maken naar rechts, dat het zinkt.

  Het begon met Carter, met zijn voorschriften voor de banken. Het begon met Nixon, die de gouden standaard losliet. Het begon met Adam en Eva, die zich om lieten kopen met een appel.

  Teveel arme mensen is te weinig ruimte voor nog meer winst, daar heb je gelijk in.