Open Brief aan ondertekenaars milieu-initiatief uit top Nederlandse bedrijfsleven

Amsterdam, woensdag 13 December

Geachte ondernemers,

Gisteren was er dankzij u in het nieuws eindelijk bezinning over de te volgen politieke koers in de komende vier jaar. U constateert ook dat er in het politieke debat en in de partijprogramma’s wederom niet genoeg aandacht is voor de milieuproblemen die onze samenleving bedreigen. Gezien de ernst van de problematiek, die groter is dan welke andere ook, is dit op zijn zachtst gezegd zorgelijk.

In uw brief aan de politiek vraagt u dan ook van een nieuw kabinet om daadkrachtig beleid te vormen ten gunste van het duurzaam beheren van onze natuurlijke systemen. Een oproep die mij dunkt iedereen toe kan juichen. Toch kijken velen in onze samenleving hier met een scheef oog naar. Een groot gedeelte van uw bedrijven zijn immers geen toonbeeld van duurzaamheid. In het kader van het Amerikaanse gezegde “Put your Money where your mouth is” lijkt het mij dan ook meer dan gepast dat u meer gaat investeren in een duurzamere bedrijfsvoering op Nederlands én wereldwijd niveau.

Dit is mogelijk door het nu ontstane samenwerkingsverband in een gezamenlijk initiatief om te zetten. In de Verenigde Staten verleidt de federale milieubescherming met succes de grootste Amerikaanse bedrijven uit de Fortune-500 bedrijvenlijst om hun aandeel in ingekochte & zelf opgewekte duurzame elektriciteit te verdubbelen. Onder andere IBM, Monsanto, Starbucks, DuPont, Yahoo! en Nike hebben zich aangesloten bij dit initiatief.

Mijn verzoek aan u is om gezamenlijk een soortgelijk project op het gebied van duurzame bedrijfsvoering met heldere doelstellingen te initiëren. Hierdoor toont u het nodige leiderschap in het zakenleven waardoor de politiek weet dat het u menens is.

Hoogachtend,

Rembrandt Koppelaar

Voorzitter Stichting Peakoil Nederland / ASPO Netherlands

 1. 1

  Wensvol denken, slappe aanpak helpt niet.

  Het debâcle van vanmiddag (het Europese besluit over roetfilters) laat zien dat alleen dwang (à la Californië en emissiepolitiek) helpt, waarbij zonder inmenging van welke lobbygroep dan ook een norm wordt opgelegd.

  De economie zoekt altijd het laagste niveau qua kosten en belemmeringen. Als jij roomser dan de paus bent dan wordt je links en rechts ingehaald. Je moet de lat dus hoger leggen en zorgen dat die lat voor alle internationale partijen in de markt even hoog ligt.

 2. 2

  Ondernemers op de bres voor open grenzen om vooral goedkoop werkvolk aan te trekken uit Oost Europa.
  Dat horen we bij elke economische opleving al sinds de 60-er jaren. Instroom van goed arbeidskrachten uit alle windstreken was enorm 30jaar land om zodra er enige economische tegenwind was al dat werkvolk te droppen in de kaartenbak van de socialedienst. Daar blijven ze dan uitkeringsgerechtigd tot de dood er opvolgt. Dus niet doen die grenzen open, eerst de kaartenbakken leeg!

  Nu ook topbestuurders die vinden dat NL meer moet doen aan het millieu, gaat het zo slecht dan??
  Nee het millieu in Nederland ligt er keurig bij op de fijnstof hype na daar moeten we nog even door het stof, maar dat bedoelen de Toppertjes niet.

  Wat ze willen is riante subsidie mogelijkheden voor millieu technologie die anders nog niet economisch haalbaar is en mischien wel nooit wordt. Een soort nieuwe nutteloze Betuwelijn strategie om technologieen te bevorderen die tegen de tijd dat ze levensvatbaar zijn alweer veroudert zullen zijn.

  De linkse komende regering zal wel met open ogen in deze listige val trappen.

 3. 4

  Hè ? Voor mij was de verklaring van de ondernemers een voorzet om een reeks milieu-mensenrechten-importheffingen in te voeren op “foute” producten can de concurrenten.

 4. 5

  @yopper,

  Het milieu ligt er keurig bij mag je nog weleens verder uitleggen in vergelijking met andere Europese landen

  Wat ik mis in deze hele discussie is het gebrek aan Lange termijn investeringen in onderzoek en implementatie door het bedrijfsleven, dat staat los van de discussie over level playing field e.d. Gaan we voor korte termijn winst, of lange termijn investering?

 5. 7

  * geeuw *

  Tering wat is Sargasso saaaaaaaaai geworden.

  Ik had er echt wat leuks van willen maken als ‘reaguurder’ (haha, leuk gevonden… 300 jaar geleden) maar er is niks, niet in positieve zin, niet in negatieve zin, het is gewoon een grote lauwe zouteloze politiek-correcte sojaburger.

  Ik kan er echt he-le-maal nix mee.

  Heeft er nog iemand een tip voor een ouderwets leuk weblog?

 6. 9

  Goede en broodnodige signalen allemaal, ook deze brief weer. Het bedrijfsleven is wel bij de les, maar ik vrees dat de nederlandse politiek zich op dit moment in een Verdonk spamse bevindt en zodoende zal er weer weinig van dit alles in Den Haag aankomen. Rita bedankt!

 7. 13

  ik begrijp niet waarom iedereen dit signaal zo serieus en positief oppakt. Ik heb toch echt het gevoel dat het hier gaat om een greenwash actie. Pure pr.

 8. 15

  WalMart nam al de leiding in terugdringen van GreenHouse Gases:
  http://www.walmartstores.com/GlobalWMStoresWeb/navigate.do?catg=587

  Elimination of 30 percent of the energy used by stores, with the corporate goal of eventually being fueled 100 percent by renewable energy;
  Elimination of 25 percent of the solid waste from U.S. stores in the next three years, with the corporate goal of producing zero waste;
  Increased efficiency of its truck fleet by 25 percent over the next three years, with efficiency doubled within 10 years; and
  Except in the North, Wal-Mart utilizes white reflective roof membranes, resulting in a 10 percent lower cooling load.

  Waarom beheren die CEOs in Nederland niet gewoon hun eigen winkeltjes in plaats van de schuld aan de overheid te geven? Altijd wijzen ze naar Amerika, maar niet als het geld kost…