1. 7

  ontloopt elkaar niet veel:

  [DIE LINKE] DIE LINKE
  [DKP] Deutsche Kommunistische Partei
  [GRÜNE] BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN
  [MLPD] Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands
  [PSG] Partei für Soziale Gleichheit, Sektion der Vierten Internationale

 2. 15

  FDP, Gruenen en CDU gedeeld op twee. mmmhhh; wel mee eens.

  @12 als je bedoeld dat onze VVD eigenlijk stiekem conservatief is: mee eens.

 3. 16

  Doe ik, re #14, net mijn uiterste best om alles zo verschrikkelijk mogelijk in te vullen om op de NPD uit te komen, scoor ik CDU/CSU strak bovenaan, met REP, FDP en daarna pas NPD daarachter…

 4. 28

  Van de standaard partijen die Grünen en die Linke (precies gelijk).

  Als ik ga shoppen bij de splinterpartijtjes, komen Deutsche Kommunistische Partei en Partei für Soziale Gleichheit (in die volgorde) nog hoger uit. Toch wel verrassend. Bij de vorige verkiezingen kwam die Linke alleen bovenaan bij mij. Zouden de partijstandpunten wat gewijzigd zijn, of zou het door de andere vragen komen (aan mij ligt het natuurlijk niet)?

 5. 29

  Maakt het uit Bismarck, jij mag toch niet stemmen. En die Bismarck was een conservatieve bok, die de opkomende linkse partijen de wind uit de zeilen nam.

  Jammer is ook dat de SPD al gemeend heeft te moeten bedanken voor regeringsdeelname als Die Linke noodzakelijk is. Daarmee vergooit zij de kans op een linkse regering, want alleen met de Grünen komt zij niet tot een meerderheid.

  Die Grünen zijn niet zo links meer. In Saarland kiezen zij uit een bongenootschap met de SPD en Die Linke of CDU en FDP. Beiden zijn mogelijk, keuze volgt op een congres over een maand, na de landelijke verkiezingen. Op landelijke schaal is dat zeker geen onmogelijkheid. Juist omdat de CDU niet meer willen regeren met de SPD, en liever dan nog de groene partij er bij neemt.

  Jaren geleden is dat in Hamburg al tot stand gekomen: CDU en de groenen. Toendertijd werd al gezegd dat het een test case zou zijn.