Ook in Nederland schort het aan democratie, veiligheid en eerlijke informatie

Dit is een gastbijdrage van B. Schuiling.

afghanistantopDinsdag was de Afghanistan-top in Den Haag. Daarvoor werden het luchtruim, meerdere snelwegen (deels) en de stad hermetisch afgesloten. De wereldleiders willen vrede en democratie brengen naar Afghanistan maar zitten niet te wachten op input vanuit het eigen land. Democratie is kennelijk een exportproduct waar we zelf geen behoefte aan hebben.

De coalitie ‘Stop de NAVO’, individuelen en andere organisaties wilden graag hun aandacht vragen voor de problemen in de wereld, hoe de Navo, de VS en anderen in Afghanistan niet helpen bij het bestrijden van het probleem maar het juist verergeren. Dat geluid mocht in de stad van vrede en recht niet worden geuit. Om kritiek in de kiem te smoren had Gemeente Den Haag in een lullig plantsoen een aantal hekken geplaatst waar groeperingen met niet meer dan 50 mensen mochten demonstreren. Elke overtreding van dit gebod leidde tot arrestatie, zo was het dreigement.? Vervoer ging in politiebusjes vanaf het station. Zogenaamd om te faciliteren maar in praktijk om vooral de schijn op te houden dat de eensgezinheid op de top en onder de bevolking groot is.

img10124-500x349

Aan deze schijnvertoning werd terecht niet meegewerkt. Het grondwettelijk recht van demonstratie zou in deze tijden hoog in het vaandel gehouden moeten worden. Door de bestuurders wordt dat keer op keer alleen met de mond beleden. Waar het mogelijk is om zonder al te veel gezichtsverlies hier onder uit te komen zal men dat doen.

De coalitie heeft dinsdag met succes een dus ‘illegale’ demonstratie gehouden rond Den Haag Centraal. Tegen de 60 mensen hebben met risico op arrestatie hun stem laten horen. Onder deze mensen waren veel Afghaanse vluchtelingen die direct te maken hebben gehad met het geweld van de brengers der democratie. Tientallen politiemensen waren uitgerukt om deze mars tegen te houden, te frusteren en te blokkeren.

Aanstaand weekend zal een grotere herhaling gaan plaatsvinden in Straatsburg bij de 60-jarige verjaardag van de NAVO. Bewoners mogen hun huizen niet uit, de volledige stad is compleet geblokkeerd door de autoriteiten uit angst voor mensen die op vreedzame wijze hun mening willen delen. Er wordt gedregen met arrestatie, deportatie en mishandeling middels wapenstokken en traangas. Vanuit heel Europa en vooral Duitsland en Frankrijk zal er een massaal protest plaatsvinden. Tegen het vehikel NAVO, maar ook tegen het ontnemen van burgerrechten overal ter wereld door deze organisatie.

Ook de media speelt hierin een rol. Over de demonstratie werd door het ANP gesteld dat deze in de soep was gelopen door de lage opkomst. Niets was minder waar, de media vergeet dat elke vorm van fatsoenlijk protest verboden was. Het is dus geen nederlaag maar een overwinning op de autoriteiten om ons grondrecht uit te oefenen. Het is gotspe dat de meeste mediums deze lippendienst aan het bestuur verlenen.

img10132-500x332

Voordat de NAVO en diens bondgenoten het gaan hebben over het democratiseren van Afghanistan en daar duurzame vrede brengen moeten zij wellicht eens een hand in eigen boezem steken en bekijken hoe zij grondrechten ondermijnen in eigen landen. Waarom is het zo moeilijk om een ander geluid te laten horen? Niet onterecht klonk de retorische slogan dinsdag: Hoe ziet een politiestaat eruit? Nou, zo ziet een politiestaat eruit. Menig agent keek op dat moment wat beschaamd richting grond, de waarheid is ook niet makkelijk.

 1. 1

  Volgens mij is het vermoeden dat eensgezindheid onder de bevolking getoond moest worden als reden voor het beperken van demonstraties, enigzins over de rand van hash-geinduceerde paranoia heen. Of anders hebben we weer te veel naar Kim Jong Il lopen luisteren. Ik denk namelijk niet dat er veel politici zijn in deze wereld die niet weten dat het geprut in Afghanistan toch op zijn minst betwijfeld wordt, ook en zeker in westerse landen. Zo wereldvreemd is zelfs JP niet.

 2. 4

  Ik heb het vermoeden dat de afghaanse ‘operatie’ een steun in de rug is van een riskant sterk destabileserend Pakistan.

  Soms is het nuttig wat uit te zoomen en te luisteren naar wat men NIET zegt in de politieke arena i.p.v wat te neuzelen a la indie.

  Er kwam geen hond opdraven hoor, de 50 werd niet eens gehaald.

 3. 5

  Overigens poster, in de AZC’s (ik doe er iets zo nu en dan ) stikt het van door taliban gedoe gevluchte personen hoor. Ga nou niet zielig lopen doen.

 4. 7

  @2,3,4 *kruipt beschaamd in hoekje met ‘het voorkomen van slordig tikken voor dummies’.

  @rest Aanleiding van het stuk was het ANP-bericht: ‘demonstratie loopt in de soep’ en is vooral prikkelend bedoeld, niet als emperisch onderzoek.

  Feit is dat door dreigen met arrestaties veel mensen niet het risico nemen aan dit soort zaken mee te doen terwijl het voor een gezonde democratisch van levensbelang is dat tegenstanders ook hun geluid kunnen laten horen op een fatsoenlijke manier.

  Daarnaast laat de traditionele media het keer op keer af weten om een evenwichtige reportage te maken, uitzonderingen daargelaten. Dat leidt tot een verkeerd beeld van wat er in de samenleving exact leeft.

  @KJ ik betwijfel of overal dat beeld bekend is. Het enige wat er immers nu over de wereld gaat is de goed-nieuws-handjes-schud-show op het congrescentrum afgelopen dinsdag

 5. 8

  Is het zo onredelijk om te eisen dat er een dag in het jaar op een klein stukje van Nederland even niet overal gedemonstreerd mag worden? Tal van wereldleiders en ministers en ambassadeurs waren een aantal uur in een enkel gebouw tezamen. Lijkt mij niet zo vreemd dat de autoriteiten dan liever geen horden demonstraten in de directe nabijheid hebben.

 6. 9

  @7 Mooi gesproken, komt iets anders over dan uw post

  *bloemetje dan, komt U vooral nog eens*

  btw: ik hep een diploma slordig tikkn als geen ander :)

 7. 10

  En dat noemt men een coalitie. Proest ..
  Een teken aan de wand als dit het hedendaags protest is.

  Al labbekakkend met een bordje in een megafoon “politiestaat” toeteren tegen een agentje uit de provincie die weekenddienst heeft , verdomd effectief.
  Een échte verzetsheld van de niet bestaande barricades
  Angst voor arrestatie is een smoes maar geen excuus als je vecht voor een ideaal.
  Dan pas verdien je media aandacht, dan pas verdien je au serieux genomen te worden.
  krakers, koninginnedag,
  Kijk hoe de NGO’s zijn gegroeid en begonnen.

  Nu zie ik een kluitje vrinden die met de ov jaarkaart een paar uur bleren ter eigen gerustelling van hun “nutteloos”geweten.

  Hoe je een banaan krom lult door van een verlies een overwinning te maken is bijzonder creatief, propaganda noemt men dat.
  Politiestaat schreeuwen deden we in de 80 er jaren ook al. Evolueer en doe wat.

  Geen opkomst betekent geen achterban,
  Veni Vidi and i lost.

 8. 11

  Eens met 8.

  Bovendien: als ik demonstreer dan is het voornaamste doel om aandacht te krijgen en daar zijn die paar demonstranten prima in geslaagd. Niet zeuren dus lijkt mij.

 9. 13

  @9 Kijk complimenten van larie, dat maakt mijn dag weer goed.

  @10 Waarom geeft u dan niet eens het goede voorbeeld? De hele dag op groene sites rondhangen om in los proza alles wat ook maar neigt naar een mening af te branden lijkt mij ook niet geheel nuttig.

  @11 als je postjes op Sargasso kan maken naar aanleiding daarvan inderdaad ja!

 10. 15

  Schuiting,
  ik kom en reageer op geen enkel nederlands blog dan Sargasso. Tijdsbesteding nihil.

  Actie voeren daar is de jeugd voor, ik ben bijna opa.
  Wij hebben gezorgd dat mensen uit jouw doelgroep mógen kraken en tijd hebben om actie te kunnen voeren.

  Bij actie krijg je tegenreactie,

  Ja u organiseert acties waarin tot actie wordt opgeroepen, vervolgens zie ik niemand actief worden en wat eraan doen.
  De politie niet, je mede activisten niet en het volk niet.

  Ik zie wel 60 sufferds in het geprepareerde vak van de vrijheids van meningsuiting te blaten.
  Daar win je de oorlog niet mee.

 11. 17

  Als het in Afghanistan zoveel beter is… Ga dan daar staan. Hub, gewoon retourtje boeken naar de NL basis in Uruzgan. Spandoekje mee en wuiven naar de Nederlandse militairen die op patrouille gaan. Mocht je geluk hebben, dan krijg je nog een typisch Afghaans vuurwerk te zien (misschien wel maar erg kort).

  Anders. Gefeliciteerd, puntje gescoord. Er zijn blijkbaar nog steeds 60 mensen in Nederland die het liefst vrouwen in een tent zien, meisjes onderwijs compleet overbodig vinden en toejuichen dat zo’n land weer gewoon teruggezakt in de middeleeuwse barbaarsheid waarin het voor 2001 zat.

 12. 19

  Ik denk niet dat er heel veel mensen in Nederland gevonden kunnen worden die graag zouden zien dat Afghanistan, na meer dan twintig jaar oorlog, terugzakt in een verbod voor meisjes-onderwijs (al zijn ze er allicht wel – he Tariq ?) – het gaat meer om de methode.

 13. 20

  Pff wat een hoogdravendheid allemaal. Wanneer vertegenwoordigers van democratisch gekozen regeringen willen vergaderen is het begrijpelijk dat ze dat in rust en veiligheid willen doen.
  En grondrechten ondermijnen? Kom nou. Je mag 99,99% van de tijd op 99,99% van de plaatsen demonstreren. Is dat niet goed genoeg?