Ons internationale schuldgevoel

De laatste 5 jaar is de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking (OS) gedemoniseerd. Overal hoor je de pavlovreacties ‘bodemloze put’, ‘maakt afhankelijk’, ‘steunt corrupte regimes’, ‘verlengt oorlogen’ (Polman), ‘heeft niet gewerkt’ en ‘wordt nooit wat’. Vooral de vondst dat het de OS-Sinterklazen eigenlijk helemaal niet gaat om arme mensen in Afrika, maar om hun eigen schuldgevoel,  is werkelijk geniaal. Petje af voor die VVD-ers en PVV-ers die mensen die wél wat willen doen aan schrijnende armoede als egoïsten hebben geframed.

Veel van de kritiek op OS is echter één-op-één toepasbaar op defensie. Over de oorlog in Afghanistan, en de mogelijk nieuwe ‘trainingsmissie’ bijvoorbeeld, kun je zeggen: het is duur, het maakt de wereld, laat staan ons, helemaal niet veiliger. En was die Karzai ook niet corrupt? Toch is defensie met trots omgeven, want onze mannen en vrouwen doen daar, plaatselijk in ieder geval, goed werk en met gevaar voor eigen leven. Knappe jongen die daar egoïsme in ziet. Defensie heeft niets met schuldgevoel te maken. Of toch wel?

Op de vraag aan VVD kamerlid Atzo Nicolaï bij Tros Kamerbreed wat het betekent als de missie niet door zou gaan, zegt hij dat dit vooral iets betekent voor “ons en mijn verantwoordelijkheidsgevoel (…).Wij zijn een rijk en internationaal actief land (…) en nemen veel verantwoordelijkheid en moeten dat ook waarmaken.”

Nicolaï zegt in de hele uitzending niks over wat er daadwerkelijk in Afghanistan verbeterd zal worden, maar hamert enkel op dit “verantwoordelijkheidsgevoel”, eigenlijk niets minder dan een schuldgevoel tegenover “de internationale gemeenschap en Obama” waartegen je het simpelweg niet kunt maken om als enige NAVO lid “toedeledokie” tegen te zeggen.

Het punt is dit schuldgevoel helemaal niet bij de Nederlanders leeft, maar enkel bij Nicolaï, het Kabinet en Defensie zélf. Maurice de Hond bracht naar buiten dat 70% van de Nederlanders en een meerderheid van alle partijen tegen de missie is, dat slechts 23% kan zich vinden in de stelling: ‘als zoveel landen actief zijn in Afghanistan, dan kan Nederland niet achterblijven’ en dat maar liefst 69% juist vindt dat Nederland teveel ‘aan de leiband van de VS’ loopt.

Wie daar de laatste cijfers over het draagvlak voor OS tegenover zet ziet dat Nederlanders ondanks het OS-gebash in meerderheid vóór is.  Slechts 16% is zelfverklaard tegenstander. Meer dan de helft vindt dat het budget gelijk moet blijven, of zelfs omhoog moet en dat “de problemen in ontwikkelingslanden zo groot zijn dat we niet kunnen toekijken zonder te helpen.”

Nederlanders voelen gewoon meer voor opbouwend werk. Voor steun onder Nederlanders zal het opbouwend gehalte van de nieuwe missie doorslaggevend zijn, en niet de wil van Obama. Het goede nieuws voor Nicolaï is dat je met opbouwwerk ook je schuldgevoel tegenover de Amerikanen kunt sussen. Cablegate liet ons een Hilary Clinton zien die de Nederlanders volop prees om hun “groundbreaking role in international development”.

Laat ons handelen naar ons enige echte en terechte internationale schuldgevoel.

Reacties (10)

#1 Crachàt

Schitterende post!
Overigens is er in het gratis OS-blad ‘IS’ van december een heel thema gewijd aan ‘of en hoe os werkt’, met een bijzonder openhartige doorlichting.
http://www.isonline.nl/

 • Volgende discussie
#2 Petra

Hear hear!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 sikbock

Jan Pronk is het helemaal met je eens.. de Pvda-fractie niet geloof ik

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 tom van doormaal

Met de kernboodschap ben ik het van harte eens. Laten we bouwen en moderniseren.
Gisteren Dick Berlijn: het onderwijs is vervijfvoudigd. Prachtig: laten we zorgen dat het nog eens verdubbelt. Laten we daar in investeren. Of in gezondheidszorg.
Als mensen de vruchten van de moderniteit gaan zien, boor je krachten voor verandering aan.
Maar zonder die krachten blijf je bloed vergieten zonder resultaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joop

Allemaal voor het militaire industriële complex is toch links politiek correct weergegeven.

Want de VVD hoor je weinig over OS, het liefst halveren. En als er nog een OS is dat eigenlijk samenvoegen met economische zaken voor het ons lands bedrijfsleven, wat eigenlijk al lang is gebeurd.

Trouwens de bezuiniging van 0,1% v/h BNP (beslissing huidige minderheidskabinet) was twee jaar geleden al bekend – en werd toen al uitgebreid besproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

@4.

Ik vond het sterk dat hij de vervijfvoudiging niet alleen in procenten uitsprak, maar dat het echt volgens hem om miljoenen kids gaat. Dat vind ik echt beter klinken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Zonneklokje

Hoelang bestaat de ontwikkelingshulp al. Blijkbaar werkt het niet. Weggegooid geld dus. Het budget halveren en op termijn afschaffen. Het staat een ieder vrij om zelf geld te doneren aan een van de vele organisaties.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Crachàt

Vergeet je niet ergens ‘nekschot’ en ‘deaud’ in je reactie te pasten, Zonneklokje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 paulteule

zonneklokje gelooft dat ontwikkelingshulp een ‘ding’ is dat werkt of niet werkt.

Hoe lang bestaat het onderwijs al? En hoe lang de politie? Er lopen potdimme nog steeds ongeschoolden en boeven rond. Weggegooid geld dus…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 sikbock

het schijnt dat landen die geen ontwikkelingshulp krijgen het historisch gezien beter doen dan landen die wel ontwikkelingshulp krijgen.

Vergelijk ZO Azie maar met Afrika

 • Vorige discussie