1. 2

  Alle dictators, ongeacht visionaire richting, mogen van mij naar het zijdeurtje..maar ik ben een stofje en dat weegt niet.

  De foto hierboven is bijzonder sterk gekozen poster..heel fraai.

  [IMG]http://img400.imageshack.us/img400/1996/wikkenenwegenof8.jpg[/IMG]

 2. 3

  De man met de geruite trui in het midden van de foto is niet Pinochet, wel Salvador Allende. Die foto is genomen op de dag van de coup in Chili (11/9/1973, jawel DIE ‘andere’ 9/11!) aan de voordeur van de Moneda het Chileens presidentiële paleis. Het is wellicht de laatste foto waar Allende nog in levende lijve te zien is, korte tijd later werd hij ‘gezelfmoord’.
  Allende was even op straat gaan kijken hoe de situatie er voor stond. De gewapende mensen rondom hem waren z’n lijfwachten.
  Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende
  Op die url staat dezelfde foto.

 3. 5

  Al is je hebzucht nog zo snel, de dood achterhaald je wel.

  ……….weer een corrupte galbak minder op deze wereld, zullen we maar zeggen.

 4. 6

  @Roosje: dat weet ik. Deze gebeurtenis op 911 ’73 gebeurde 11 dagen voor mijn geboorte, op een of andere manier heb ik hierdoor voor mijzelf een speciale verbinding ermee, komend jaar in april is het 10 jaar geleden dat ik de plaats zelf bezocht en me verbaasde over de tegengestelde reacties van de chilenen als ik ernaar vroeg, maar soms was het vooral de onverschilligheid die me trof.

  Voor deze post stelde ik mij de situatie aan de hemelpoort anno vandaag voor: Allende loopt naar buiten en Pinochet komt aanzweven. Ondertussen zwelt “we’ll meet again” aan.

  @HansR: goede toevoeging, Petrus die met een priemende vinger naar het stadion wijst, raus!!

  Ik herinner mij de woorden van een nederlandse chilena die mij zei dat het accent van Pinochet dat van een lompe boer was. Mijn kennis van het spaans gaat niet zover dat ik dat kan ontwaren, maar ook vandaag luisterde ik weer gespitst naar de fragmenten op het journaal en dacht: zo klinkt dus een lompe boer in het spaans.

 5. 12

  Pinochet initiëerde op 11 september 1973 een militaire staatsgreep waarbij Salvator Allende, de rechtmatig door de Chileense bevoking gekozen president, om het leven kwam. Die coupe was voorbereid door de CIA (VS). Voor de jongeren onder ons, de foto toont Allende bij zijn wanhopige verdediging van de parlementaire democratie in zijn land.
  Dat de beul Pinochet zijn laatste adem heeft uitgeblazen is een zege voor zijn land en de wereld. Dit soort figuren weet zich op deze aardbol nog steeds aan elke vorm van berechting te onttrekken.
  André Vermeulen

 6. 14

  !! september 1973 was de dag dat ik van mijn ouderlijk huis naar een studentenkamer verhuisde. Ik at voor het eerst chili con carne. Dit ter nagedachtenis aan Salvador Allende.

  Ik kan iedereen die verklaard van niets te weten en die het desondanks toch is opgevallen dat er vooral bij links selectieve verontwaardiging voorkomt, aanraden zich te verdiepen in het standpunt van de VVD en de Telegraaf uit die tijd. Ik kan iedereen die van niets weet en bij een bericht over de SP meteen begint te blaten over linkse journalistiek, aanraden eens te kijken naar beelden van Ferry Hoogendijk, Wibo van de Linde en Jaap van Meekren uit die tijd. En niet alleen over Chili, maar ook Argentinië en nog veel meer . Religieuze mensen kijken naar Andries Knevel over Zuid-Afrika. Mensen met gevoel voor humor raad ik aan kennis te nemen van het standpunt van de VVD over Turkije.

  Dan begrijp je in ieder geval dat rechtse journalistiek niet meer bestaat omdat het zo ontzettend ongelijk had. Dat rechtse politiek is leeggelopen tot het niveau van simpele zielen die politiek verwarren met kandidaten die zich zelf recht door zee noemen.

  Pinochet is dood. Wie zich niet verdiept in de politiek uit die tijd, begrijpt niets van Chavez, Lulu en Saddam Hoessein.Wie zich niet verdiept in de media uit die tijd, begrijpt niet van de irritatie die simpel rechts oproept door bij ieder bericht dat ze niet bevalt bbegint te zeiken over linkse media.

 7. 15

  Wat me vooral opviel tijdens mijn verblijf in Chili, 2 jaar terug, was het algehele zwijgen. Het histories museum had bijvoorbeeld geen deel over de Pinochet tijd, het hield op op de dag van Allendes “zelfmoord”…

 8. 16

  @ALO: je hebt deels gelijk, maar brengt het lekker manipulatief. Ga er maar van uit dat alle journalisten opportunisten zijn.

  In je rijtjes passen namelijk ook De Volkskrant, Elsbeth Etty, het Vrije Volk, Hubert Smeets, etc. Juist, de Marijnissen-fans.

  Ooit een woord van excuses gehoord voor hun ondersteuning van foute regimes? Die, zoals we hier dankzij enkele duidelijke tabellen hebben kunnen vaststellen, verantwoordelijk zijn voor eindeloos groter lijden dan andere regimes. Alle fout is fout, maar sommig fout uitvergroten terwijl er nog zoveel erger bestond is goedpraterij.

  Dat Hoogendijkjes weg zijn is mooi. Dat tuig als hierboven hier nog steeds een platform mag hebben is een schande.

 9. 17

  Ik was 15 in ’73. De gebeurtenissen in Chili hebben mij waarschijnlijk toen in politiek linkse richting gedreven. Anders dan Churchill veronderstelde heb ik op latere leeftijd geen aanleiding gevonden rechtser te worden. In Argentinië ben ik geweeest in de nadagen van de militaire dictatuur. In Chili was ik vele jaren later, toen Pinochet in Londen verbleef. De impact van de man was toen nog gigantisch. Pas nu zal -hoop ik- de angst voor de zijnen wegebben. Toch rouwen er nog velen. Ook Thatcher omschreef hem vanmorgen nog als een groot man. Het Witte Huis was gelukkig een stuk bescheidener. Hun rol bij zijn greep naar de macht (en daarvoor bij Arbenz) is waarschijnlijk de oorzaak van mijn -nog immer voortdurende en na de andere 11 september versterkte- twijfel aan de richting van de Amerikaanse buitenlandse politiek.

 10. 18

  @ALO

  Reden te meer om zelf niet politiek correct en asymetrisch verontwaardigd te zijn. Reden te meer ook om volstrekt onafhankelijk te denken.

  Dus niet: Ik ben voor een Eurpese grondwet omdat de “onderbuikers” tegen zijn.

  https://sargasso.nl/archief/2005/05/14/nederland-straks-overspoeld-door-turkse-uitkeringstrekkers/#comment-37808

  Je zal maar tegen de grondwet gaan stemmen. Dan bevindt je je toch in eng gezelschap. Wilders, Herben en Spruyt. Daar ga je toch automatisch naar ja neigen.

 11. 20

  En Pinochets side-kick Milton Friedman is ook al dood. Die man was er als de kippen bij na de machtsovername. Erg goed de relatie tussen die twee eens nader te bekijken.

  Ik heb in ieder geval op beider dood het glas geheven. Goed zo!

 12. 21

  Het zou me niet verbazen als Pinochet geheel klaar van geweten verwachtte na zijn dood door Petrus ingelaten te worden. De meeste van zijn tegenstanders zijn als marxist natuurlijk atheist, dus die geloven niet in een hemel (laat staan dat Allende aan de poort staat).

  Persoonlijk denk ik dat mijn hazelhoefiaanse wens eindelijk is uitgekomen. Het heeft alleen een paar decennia te lang geduurd.

 13. 22

  @Nette Heer,
  Op 11 september 1973 ben ik in een studentenhuis gaan wonen. Ik maakte kennis met de 3V’s: Volkskrant, VN en VPRO. Ik ben die dus al meer dan 30 jaar trouw, voornamelijk uit gewoonte dan uit principieel overtuiging.

  Ik heb in die media (en bij mijn huisgenoten) geen verdediging van foute regimes gezien. Niet Rusland, niet China, niet Irak. Juist mijn omgeving was hier bijzonder kritisch op. Mao werd trouwens in Nederland alleen verdedigd door obscure clubjes waarvan de helft door de BVD is opgericht.

  Misschien hebben er columnisten (je haalt er een paar aan), maar ik stel deze niet gelijk aan het beleid van een krant. Ik had het over de primaire richting van media in die tijd. Die was verre van kkosjer, Ferry Hoogendijk geeft als Elsevier hoofdredacteur geld gegeven aan doods-eskaders in ZA.

  IK heb het hier al eens gezegd en wil dat best nog iets doen. Ik ben niet links, ik heb alleen grondige afkeer van het populistische gezwets van de laatste tijd over selectieve verontwaardiging en over dat de media links zouden zijn. Mijn stelling is dat rechts zo dom geworden is dat redelijk nadenken al links genoemd wordt.

  @Pelayo
  Politiek correct of niet, de domheid van de door mij geciteerde heren doen mij inderdaad en geheel automatisch de nadere kant op neigen. En aangezien deze mensen zelf ook vrij goed zijn in het generaliseren en alles verwerpen wat maar uit de buurt van de PvdA of GL komt, blijf ik hier gewoon bij. Tot nu toe heeft deze houding mij geen ongelijk gegeven.

 14. 26

  Zou zomaar kunnen, Bismarck. Overigens, als we ook links en rechts omdraaien in het citaat kunnen we nog meer shirts verkopen. Zo’n opportunist (of gezeten aan gene zijde van het links/rechts spectrum) ben ik dan ook wel weer.

 15. 28

  @Peyalo:

  En Pinochets side-kick Milton Friedman is ook al dood. Die man was er als de kippen bij na de machtsovername. Erg goed de relatie tussen die twee eens nader te bekijken.

  Nou… dat hoor je vaak, maar dat is eigenlijk een beetje onzinnig. Toendertijd gaf Friedman overal lezingen (want dat was het enige dat hij heeft gedaan in Pinochet’s Chili, een lezing), ook in communistisch China en Joegoslavië. Daar is nooit enige maatschappelijke kritiek op geweest, overigens.

  Nog zoiets: de linkse Nederlandse econoom Jan Tinbergen heeft een eredoctoraat ontvangen in Franco’s Spanje. Nooit enige verontwaardiging over geweest van de kant van bv. de PvdA.

  Wél was Pinochet’s Chili hét voorbeeld van een libertarische economie, gevormd door Friedman’s decipelen, de Chigago Boyz.

 16. 29

  Goed dat er zo veel aandacht voor Zuid-Amerika is op Sargasso!

  Pinochet was zeer zeker een boosaardige schurk. Dit betekent echter nog niet dat Allende daardoor een engelachtige held was!!!

  Lijkt me heel logisch, maar dat geldt geloof ik niet voor iedereen.

  @ALO: maakt verder niet uit, maar chili con carne is een mexicaans gerecht dat volgens mij niets met het land Chili te maken heeft.

 17. 30

  @Carlos: We schrijven 11/9/1973, mijn jongste broer is op die datum 9 maand getrouwd met Adriana, de grote liefde van z’n leven. Adriana is een Chileense mijn broer en zij zijn op dat ogenblik in Valdivia (Cl) hun liefdesnestje aan het bouwen. Mijn broer werkt als professor aan de universiteit aldaar waar hij als doctor in de Spaanse letterkunde hetvak ‘Middeleeuwse litteratuur’ doceert.
  Zes dagen na de putch wordt mijn broer gearresteerd, (Middeleeuwse litteratuur is staatgevaarlijk weetje wel) en hij wordt op 30 september overgebracht naar het beruchte voetbalstadion van Santiago, waar hij gedurende meer dan een maand letterlijk ‘op de rooster’ gelegd wordt, de roostersessies worden afgewisseld met zware strommstoten op het hoofd.
  Het resultaat is dat mijn broer die die ‘behandeling’ overleefde, nu doof is…
  Ik had gehoopt dat Pinochet al was het maar moreel veroordeeld was geworden door een Chileense rechtbank. Dat is niet mogelijk gebleken, ik hoop nu alleen dat Pinochet zoals zovele Chilenen het hopen ‘may rot in hell’!

 18. 32

  Zelfde rilling bij #30… schokkend verhaal Roosje.

  Hopelijk komt er in Chili ooit nog een soort proces van waarheidsvinding op gang en wordt Pinochet postuum nog veroordeeld.