‘reisadvies amsterdam muiderpoort plaatje 12.45 link nieuwe reisje nieuwe tijd link vertrek aankomst woensdag 4 november plaatje met de trein station slash grootte link de trein vertrekt om link slash aankomst link toon tussenstations winkels restaurants prijs voor deze reis plaatje eerste klas vol tarief link…’
Wie het zoal verzint en voor wie het bestemd is, weet ik ook niet. Er zit een ‘lees voor’-functies op bepaalde sites. de Telegraaf.nl heeft deze functie ook: via een ‘lees voor’-button hoor je een robotdame de nieuwsberichten voorlezen. Gaat nog soepeltjes ook. Handig voor blinden? Slechtzienden? Jammer voor deze doelgroep dat ze een wel heel bijzonder ontwikkeld analytisch vermogen moet hebben om een reisadvies van de NS aan te horen. Vul uw reis in van Benke naar Rommelstein of andere mooie NS-stations, en hoor welke poëzie 2.0 de NS-robot voor u in petto heeft. O, en sluit uw ogen. Want daar ging het tenslotte om.
Reacties (5)
LOL, schitterend. Op zich wordt het blokje met het reisverloop netjes gebracht, inclusief overstap. Maar al die link informatie link plaatje eromheen leidt link af.
Blinden en slechtzienden gebruiken vaak een screenreader en hebben javascript uitstaan. Plaatjes en css meestal ook. Zodra ze op de NS-site komen met een dergelijke configuratie, staat bovenaan in koeienletters een link om naar de blinden- en slechtziendensite te gaan. So far so good. Daar kun je ook op “Lees voor” klikken, maar dat werkt alleen als je javascript _wel_ hebt aanstaan:P En als je het aan hebt staan, krijg je een popup die zelf dan weer totaal ontoegankelijk is voor blinden en slechtzienden, want het is… flash.
Desalniettemin is er weinig vreemds aan de voorgelezen tekst. Dat is nou precies wat blinden en slechtzienden gewend zijn en die komen daar wel uit. Alleen hebben ze er niks aan omdat hun eigen software het toch al voorlas. Kortom, het is crap, diep triest zelfs, maar de voorgelezen tekst is eigenlijk het probleem helemaal niet, want geen blinde of slechtziende zal daar gebruik van maken al was het alleen maar omdat ze de “play”-knop in het voorlees-popupje never nooit niet zullen vinden.
Oh en het is nog geen valid html ook. Losers.
Ach. De CSS standaard voorziet hier al jaren in (voice-family) maar geen browser die het eenduidig ondersteunt en geen webdesigner die er mee zit want die kan compatibiliteit & usability toch al moeilijk verantwoorden. Kortom, als blinde VoIP je gewoon even naar de NS.