Noord-Korea wordt geprovoceerd

OPINIE - Noord-Korea is de vijand. Dat is het beeld dat de VS succesvol over de wereld verspreiden. Maar de Noord-Koreanen worden in die rol gedwongen door de VS en de VN, betoogt freelance journalist Bas Verbeek, die in Zuid-Korea woont en werkt.

Provoceren. De laatste keer dat die term besproken werd, was een paar jaar geleden toen we het hadden we over een Canadese politieagent die zei dat vrouwen zich niet ‘als sletten moeten kleden’ indien ze niet verkracht willen worden. Het lokte feministische protesttochten over de hele wereld uit, de slutwalks.

Deze week konden we in iedere krant lezen dat Noord-Korea ‘weer eens provoceerde’ nadat ze een raket succesvol de ruimte in schoten. Tijd om het weer eens te hebben over wat dat dan is, provoceren. Want wie provoceert nou eigenlijk wie?

Geschiedenis in vogelvlucht

Stel je voor. Je bestaat al vele honderden jaren lang als land, hebt een duidelijke soevereine, nationale identiteit ontwikkelt. Deuren bleven lang dicht voor figuren die met hun Europese schepen aan kwamen varen. Terecht, want het bleek dat die scheepsladingen vol blanken voornamelijk de bedoeling hadden om de boel over te nemen. Voor een groepje iets minder principiële Koreanen waren de deals van de buitenlanders moeilijk te weerstaan en gaven uiteindelijk de Japanners een vinger, maar die namen de hele hand. Veel Koreanen waren het daar niet mee eens en verzetten zich tegen de Japanners die dan maar met het punt van het zwaard de laatste Koreaanse koning afzette en het land onderwierp aan de Japanse keizer.

Lang verhaal kort: Japanners martelden, verdreven en vermoordden de ontzette Koreanen – de VS maakte een paar decennia later een einde aan het nog verder uit de hand gelopen Japanse imperialisme en bevrijdde Korea. Mooi, maar toen de Japanse vlag op Koreaanse grond omlaag werd gehaald, ging de Amerikaanse omhoog. Koreaanse onafhankelijkheidsstrijders weer boos. Met hulp van de Sovjets lukte het de meest fanatieke onafhankelijkheidsstrijders het noorden van Korea schoon te houden van bezetting door een buitenlandse macht en zijn collaborateurs. Het idee was dat Korea geleid zou worden door een pro-Amerikaans team van leiders. Koreaanse onafhankelijkheidsstrijders weer boos. Tevergeefs begonnen ze nog een oorlog om het gehele land te ontdoen van de VS, zijn bondgenoten en Koreaanse volgelingen.

Een Koreaans Korea

Maar taai en principieel als de Koreanen waren, hielden ze vol: wij willen een Koreaans Korea. In het Zuiden waren de Amerikanen welkom; kom maar op met het westers kapitalisme. Natuurlijk houdt het argument van het pure Koreaanse Korea in het Noorden ook niet geheel stand, omdat het zwaar beïnvloed werd door een ideologie die vanuit het noorden aan kwam waaien: het communisme. Het heeft zeker trekjes van het laatste Koreaanse koninkrijk, en het werkt ook in Noord-Korea’s voordeel dat hen land in tegenstelling tot in het zuiden niet is bezet door een buitenlands leger dat er ook nog eens het commando voert. Maar de extreme vorm van het communisme zorgde nou niet echt voor de gewilde Koreaanse heilstaat, ook al ontkennen ze dat graag.

Maar er is niemand die zichzelf de vraag stelt waarom dat Noord-Koreaanse regime zo rigide is, of is geworden. Noord-Korea is verwerpelijk dus je bent geheel tegen ze, zo geldt de westerse optiek. Er verder over nadenken en de zaken begrijpen mag niet, want dan ben je gelijk een communist. En evil. Dissidenten martelen is een hobby? Voor de lol? Ze worden geboren als demonen wiens missie is mensen te onderdrukken? In normale discussies houdt dergelijke argumentering weinig stand, maar als het over Noord-Korea gaat mag dat. Het is ontzettend belangrijk om verder te kijken dan puur de ideologie. Er lijkt niemand te zijn die inziet dat dit de groep mensen is die keer op keer bedreigd is door buitenlanders die met weinig goede intenties naar Korea kwamen. Die niet kwamen om het land vooruit te helpen, zoals Japan absurd genoeg nog steeds stelt, maar kwamen om er simpelweg om kapitaal te vergaren, weg te jatten. Of de Japanners en Amerikanen dat even ergens anders wilde gaan doen, vonden de noorderlingen. Maar in de rest van de wereld was het al zo gewoon geworden dat je als land de westerse toverformule volgt, dat Noord-Korea steeds meer geïsoleerd raakte. De druk is groot, ook binnen de groep. Iedere burger is een potentiële verrader die het land weg kan geven, dus iedereen die ook maar suggereert dat die buitenlanders zo slecht niet zijn wekt op zijn zachtst gezegd wat woede op bij de onafhankelijkheidsstrijders die al zolang verketterd zijn. En heel lang verketterd worden, daar wordt je agressief van. Het is zij eraan of wij eraan.

Omdat er in die situatie niks veranderd is – er lopen bijna dertigduizend Amerikaanse soldaten rond op Koreaans grondgebied en het land dat zich onderworpen heeft aan het o zo superieure westerse kapitalisme, wordt geregeerd door nazaten van pro-Japanse, pro-Amerikaanse elite – is Noord-Korea altijd nog boos. En terecht. Wie zou niet boos zijn als zijn hebben en houden wordt gepikt en uitverkocht?

Hemelse ideologie

Noord-Koreanen zijn verdedigers van hun onafhankelijke land. Amerika heeft de rest van de wereld er succesvol van overtuigd dat het een stel malloten zijn die hun eigen volk graag laat verhongeren of doodmartelt. En dat doen ze allemaal zomaar uit zichzelf, want ze worden geboren met van die duivelshoorns op hun voorhoofd – net als eigenlijk iedereen die niet in het Amerikaanse Woord gelooft. Het is waar dat het volk verhongert, dat het regime beleid voert dat ronduit gruwelijke omstandigheden veroorzaakt. Maar wie zet de druk op de ketel van de verdediger? Wie sluit de linies af om normale, gelijkwaardige samenwerking onmogelijk te maken? Dat is toch altijd de aanvaller. En dat doen de VS nog steeds. De VS mogen alle wapentechniek in huis hebben, nucleaire wapens onderhouden. Anno 2012 test Amerika zelf hun nucleaire arsenaal nog vrolijk om te kijken of het nog wel goed werkt. Want Amerika, dat is de belichaming van god, met hun hemelse ideologie waarvan als je er niet in gelooft verkettert wordt. Een absolute waarheid die gelooft dient te worden, zo niet dan wordt je weggezet als een stel debielen die er niks van snapt. De VN doen graag mee en bedienen de VS met alle privileges die een alleenheerser passen.

Idiote gedachte

In hun beleid het land goed te verdedigen is Noord-Korea al jaren bezig met rakettechniek. De vijand heeft ook raketten en nucleaire wapens, dan wij ook. Toch redelijk volgens het basisprincipe van eerlijkheid en broodnodig voor een overtuigende defensie. Maar zoals bevestigd in VN resoluties mag Amerika dikke machinegeweren vasthouden en gevaarlijke gekken (lees: mensen die niet opgegeten willen worden door de VS) moeten het maar doen met een opblaasknuppel. De paniek sloeg deze week toe: daar kunnen ze in plaats van een satelliet ook een nucleair wapen aan vast binden, die malloten! Bizar genoeg gelooft de wereld dat. Decennialang, meer dan een eeuw zelfs, verdedig je je land van arrogante binnendringers en nu ben je opeens iemand die een kernwapen dreigt te droppen op het Witte Huis.

Waar komt die idiote gedachte vandaan? Sinds wanneer is Noord-Korea een land dat andere landen aanvalt? Waar komt het idee vandaan dat de VS zo vredelievend zijn met zijn intenties, terwijl het enige land ter wereld dat überhaupt eens een kernbom heeft laten vallen de VS zijn. Het land met een gigantisch atoomwapenarsenaal, het land dat zijn leger heeft gestationeerd in tig andere landen, dat in veel van die landen zich bovendien voor het gemak (olie, geld) maar iets actiever heeft bemoeid met wie het er voor het zeggen heeft. Noord-Korea? Dat zijn alleen maar Koreanen die ver weg willen blijven van die onzin en brutale gierigheid. En ja, dat kost wat. Ze zijn omringd door hongerige wolven die altijd op de loer liggen, die iedere dag zeggen dat als Noord-Korea even niet oplet ze het liefst de boel over komen nemen, het gelijk dreigen vol te plempen met McDonalds en Starbucks. Dan blijf je scherp, dan blijf je strak. Dan wordt je paranoïde, dan wordt je een nutcase. Dan liever al het geld naar raketten, tanks, wapens. En dat werkt meer dan prima. In ruil voor (tien? honderd?)duizenden hongerige en vermoorde Noord-Koreanen is het wel gelukt de Amerikanen buiten de deur te krijgen. Als Amerika, en de wereld, echt wilt dat er geen doden vallen in Noord-Korea is de enige optie toch echt om weg te wezen en zich te bemoeien met hun eigen zaken. Als er geen wolf voor de deur staat, hoeft die ook niet bewaakt te worden. En kunnen we vrolijk bij elkaar op bezoek.

Grote Anti-campagne

Met dank aan de media deze week bestaat het strakke regime in Noord-Korea waarschijnlijk weer wat langer, moeten de armelui nog wat langer honger lijden, zolang Amerika dreigt en dat volledig goedgekeurd wordt door een op het verkeerde been gezet publiek. Noord-Korea zal het graag doen en is er aardig goed in geworden. De propagandamachine draait volop en er wordt gevierd dat ze hun technische vaardigheden op orde hebben, een mijlpaal in Noord-Koreaanse defensie. Met dank aan de felle reactie van de VS, Japan, Zuid-Korea, India, de VN en vele anderen zullen er koppen afgesneden blijven worden, en er geïnvesteerd moeten blijven worden in wapens in plaats van rijst. Het land blijft verre van openheid en mensenrechten. Allemaal dankzij de Grote Anti-campagne, pure lompheid vol gebrek aan zelfreflectie, vol onwaarheden. Noord-Korea provoceert de internationale gemeenschap. Het staat er echt. Ja, als je het bloed onder hun nagels vandaan blijft halen, dan valt die atoombom misschien nog eens echt op het Witte Huis.

Reacties (29)

#1 Kalief

Noord-Korea heeft een regime, Japan en de VS hebben een regering. Dus is Noord-Korea slecht en Japan en de VS goed.

 • Volgende discussie
#2 benjbenj

Ik zit geen moment in over het vermeende gevaar dat Noord-Korea voor andere landen vormt. Kun je inderdaad afdoen als het aanpraten van angsten. Maar er is daar wel wat meer aan de hand dan dat de armelui alleen maar honger lijden. De auteur maakt mij niet wijs dat als Amerika (en consorten) Noord-Korea even oninteressant gaat vinden als Uruguay of Kiribati, aan de mensonterende situaties in Noord-Koreaanse strafkampen een eind zal komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kok

Noem je in dit stuk nu serieus de leden van het Noord-Koreaanse regime ‘onafhankelijkheidsstrijders’? Straks ga je nog beweren dat de ayatollahs in Iran enkel het beste voor hebben met andersgelovigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Kalief

#3 Hij noemt niet de leden van het huidige Noord-Koreaanse regime onafhankelijkheidstrijders.

Hij noemt de Koreanen die zich verzetten tegen Amerikaanse ‘bezetters’ die de plaats innamen van Japanse bezetters eind ’40 begin ’50 onafhankelijkheidstrijders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 thallman

Omdat er in die situatie niks veranderd is – er lopen bijna dertigduizend Amerikaanse soldaten rond op Koreaans grondgebied en het land dat zich onderworpen heeft aan het o zo superieure westerse kapitalisme, wordt geregeerd door nazaten van pro-Japanse, pro-Amerikaanse elite – is Noord-Korea altijd nog boos. En terecht. Wie zou niet boos zijn als zijn hebben en houden wordt gepikt en uitverkocht?

Je eigen volk in concentratie kampen opsluiten en dan boos worden als er Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn om zuid Korea tegen je krankzinnige regime te beschermen. Dit als terecht kwalificeren is iets wat ik tot nu uit enkel uit de mond van stalinisten heb gehoord. De Noord Koreanen worden niet door buitenlanders bedreigd, of de schrijver moet de meest basale mensenrechten als een bedreiging zien. De enigste bedreiging voor de noord Koreanen is hun eigen dictatuur.

Dit is werkelijk de grootste bagger die ik op sargasso ben tegengekomen. Ik snap dan ook werkelijk niet hoe een website die zich zo drukt maakt om privacy een stuk dat dezelfde logica als de partij uit 1984 gebruikt om een 1984 staat te verdedigen toe laat.

#4
Een vazalstaat van de sovjet unie worden is geen onafhankelijkheid. Grote leider kim-il sung, moest een Koreaanse Stalin worden, Koreaans sprak hij echter niet. Die jongens die de oorlog uit vochten waren geen hartstochtelijke idealisten maar bange jongens die geen idee hadden waar ze werkelijk in verwikkeld waren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 larie

@5: “hear, hear!”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jos van Dijk

Het is altijd interessant om een verhaal te lezen in een versie die je hier zelden of nooit hoort. Maar het overtuigt mij op geen enkel punt. Ik zie geen lijn tussen een onafhankelijkheidsstrijd en de gevangenis die het land nu is. Overigens ging de Korea-oorlog volgens mij nauwelijks over Korea, maar was het een krachtmeting tussen oost en west, waar twee Koreaanse staten uit kwamen. En zo heeft de ophef rond die raket ook te maken met de buitenlandse politiek van de VS die zich graag in Azië willen blijven manifesteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

Er is heel veel mis met Noord-Korea (en het relaas van de schrijver is op zijn zachtst gezegd politiek gekleurd), maar om een raketlancering te veroordelen als een provocatie en een nucleaire test, terwijl je zelf een week geleden nog een echte nucleaire test hebt gehouden is meer dan hypocriet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bas

@1
Ohja, goed en slecht! Dat is het! …

@ de rest
Tja, jullie bewijzen dat er geen discussie over Noord-Korea mogelijk is: het zijn kwaadaardige mensen, punt. Niemand is bereid de aard van het conflict te begrijpen. Ik probeer uit te lokken het mechanisme te begrijpen, te begrijpen waar het extreme van het regime vandaan komt. Enigszins razend dat geef ik toe. Niet in geslaagd dus kennelijk, jammer. Dat niemand bereid is om in te zien dat het regime een product is van de dreiging van mensen die hen land over dreigen te nemen (met ideologie, leger, regime) vind ik jammer en stemt me pessimistisch over dat het stigma weg genomen kan worden.

@ 2
Laat dus duidelijk zijn dat dit stuk niet suggereert dat het opeens utopia wordt als de spanningen worden weggenomen. De spanningen hebben over de tijd veel verrot, daar heb ik het hier over. Zelfs als zou het vandaag worden opgelost, gaat het nog heeel lang duren om de zooi op te ruimen.

@ 8
Ik ben ontzettend benieuwd welke politieke kleur ik hier beken dan. Vertel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bas

Hier een geweldige column in de Guardian die ook ingaat tegen het idee dat agressief Noord-Korea veroordelen contraproductief werkt: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/dec/14/north-korea-boys-toys-threat-reaction

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 trialanderr0r

Oppa Gangnam style!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 thallman

@9

Dat niemand bereid is om in te zien dat het regime een product is van de dreiging van mensen die hen land over dreigen te nemen (met ideologie, leger, regime) vind ik jammer en stemt me pessimistisch over dat het stigma weg genomen kan worden.

Mercedessen importeren terwijl je eigen volk verhongerd? Allemaal de schuld van die Amerikanen die liever starbucks dan concentratie kampen zien. Het volk zou maar is wat te eten hebben, de meeste basale mensenrechten zouden maar is gerespecteerd kunnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 HPax

1. Afschieten Koreaanse raket, is provocatie 1 (P1).
2.’’Politieagent die zei dat vrouwen zich niet ‘als sletten moeten kleden’ indien ze niet verkracht willen worden.’’ Bevat provocatie 2 (P2).

De (impliciete) gelijkstelling van P1 met P2 is kinderachtig & misdadig. Een jaartje, of zelfs maar een luttel aantal dagen in een Noord-Koreaans detentiekamp, kunnen dat gevangene of eerlijke verslaggever doen inzien.

Noord-Korea is er slecht aan toe. Honger! Logisch! Want het portret van K. Marx hangt of hing tamelijk recent nog hoog aan een grauw gebouw van flats of zoiets, aan een van god en mens verlaten avenue in Pyong Yang. Het verkeer dat er niet was, werd – video clip – door een verkeersagente geregeld. Op geen verbeterlijke wijze werd het misdadige ‘écart’ tussen woorden en socialistische daden weergegeven

Dat Zuid-Korea rijk is, zegt Gastredacteur kennelijk niets. De USA krijgt van hem de schuld. Ik geef hem de schuld!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Grolschje

Dit is werkelijk een van de meest achterlijke artikelen die ik ooit heb gelezen. Wellicht dat wat spul op socialisme.nu nog mee kan dingen om de topplaats.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Kalief

@Bas #9

Je kletspraat in m.n. de vierde alinea dat NK in opstand kwam tegen de VS-bezetting met behulp van de USSR wekt irritatie. Na WO2 werd NK bezet door de USSR zoals ZK werd bezet door de VS. Er was geen VS bezetting van het Noorden die aanleiding was van de oorlog. Niet ZK/VS viel het Noorden binnen, maar andersom. Pas tijdens die oorlog kregen de VS c.s. voet aan de grond in NK, totdat de Chinezen ingrepen.

Er is geen enkele reden om niet de USSR/China te verwijten van wat je in je stuk wel de VS verwijt. De ‘politieke kleur die je bekent’ is die van pro-USSR/China en anti-VS. En daarmee verandert je poging om inzicht te geven in de achtergronden van het huidige conflict in een stukje privépropaganda.

(En mijn #1 slaat voornamelijk op de gewoonte in de media om officiële tegenstanders van onze ‘bondgenoten’ altijd maar ‘regime’ te noemen. Een gewoonte die jij klakkeloos overneemt, wat niet echt getuigt van een kritische geest.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bas

@ allemaal

Zucht. Ik heb gefaald in het duidelijk maken van mijn punt. Dat geef ik bij deze rijkelijk toe. Voor publicatie heb ik nog extra toegevoegd dat ik het communisme/socialisme niet goedkeur. Daar gaat mn stuk ook helemaal niet over. Eveneens niet over who’s good, who’s bad. Ik wil juist het mechanisme blootleggen dat de spanningen veroorzaakt, door in dit geval vooral vanuit Noord-Koreaans perspectief te redeneren. Dat is kennelijk verboden, want: stel bruten. Einde discussie, daar word ik echt diep en diep moe van.

Het stemt me pessimistisch dat kennelijk amper iemand bereid is te kijken naar hoe dat verschrikkelijke regime (ik herhaal VERSCHRIKKELIJKE REGIME) tot stand is gekomen. Daarvoor moet je verder terug en verder kijken dan ideologieën. Ik ben er dus niet in geslaagd om die gedachtesprong te stimuleren, die is waarschijnlijk dan ook veel te groot met de huidige stigma’s. Als je tegen imperialisme bent, ben je een commie kennelijk. Als je tegen communisme bent, ben je per definitie voor een Amerika dat simpelweg andere landen omtovert tot bronnen van Amerikaanse inkomsten?

Ik ben het namelijk eens met het meeste dat jullie zeggen over het verwerpelijke van de sovjetideologie. Ik denk dat communisme een ontzettend gare ideologie is. En alsof ik niet weet dat Noord Zuid binnenviel tijdens te oorlog. Nogmaals, ik probeer dus de context te geven die al tijdens de koude oorlog verloren is gegaan. Dit stuk gaat er juist over dat het een groep mensen is die in eerste instantie een eigen Korea willen, zonder Amerikanen of Japanners die het scepter zwaaien.

Dit is uiteindelijk niet een probleem van communisme versus kapitalisme. Dit is een probleem van een groep mensen die met het misverstand leeft dat als ze hun ideologie/regime/cultuur/whatever onder dwang in andere naties installeren dat gunstig is voor ze. Ja op de korte termijn profiteren ze, maar kweken op lange termijn een groep benadeelde mensen die vroeg of laat tegen hun keren.

Nog even over goed/slecht. Persoonlijk, optimistisch dat ik ben, geloof ik daar helemaal niet in. Ik las de column op fox news over de raket: http://www.foxnews.com/opinion/2012/12/14/what-americans-need-to-know-about-north-korean-threat/ Dat verhaal is zo verschrikkelijk dom en kortzichtig dat ik medelijden met die man heb, die man leeft tussen Amerikaanse oogkleppen en is daardoor zwaar in de war. Ik weet zeker dat dat verhaal wat daar staat gelooft wordt door vele miljoenen mensen. Maar niet omdat ze slecht zijn, alleen maar omdat ze leven met een gebrek aan informatie en inzicht. Onwetendheid. Ik ben hier niet om mensen te vertellen waar ze in moeten geloven, welke levensstijl ze moeten aannemen. Ik ben niet anti-Amerikaans, of anti-welk land dan ook. Ik ben anti-bullshit, thats all.

Kijk alsjeblieft naar de context, de geschiedenis, hoor wederhoor. In het geval van Noord-Korea is dat brood- en broodnodig om te begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Pas dan kunnen zaken opgelost worden.

Maar dank voor de reacties zover. Het is voor mij een goede oefening om dit punt te formuleren en over te brengen. Ik heb dit redelijk razend geschreven en werkt niet gezien ik beticht wordt van allerlei zaken waar ik het compleet mee eens zou zijn, als ik hier daadwerkelijk een pro communistisch verhaal had geschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Roland Bruynesteyn

Bas, je artikel onder 16 is beter, of genuanceerder dan het hoofdartikel (dat misschien zelf een provocatie was?). Ik ben het met je eens dat Noord-Koreanen volstrekt onschuldig zijn, zoals grofweg alle mensen tot het tegendeel bewezen is.

Ik maak graag een uitzondering voor de regering van Noord-Korea (en meer regeringen), maar het is duidelijk dat ze al sinds de ondersteuning door de USSR en daarvoor in de hoek van tegenstander gemanoeuvreerd zijn.

De regering van Cuba is (inmiddels) op geen enkele manier meer een bedreiging voor wat dan ook, behalve voor de eigen burgers, maar wordt nog steeds neergezet als een soort evil empire. Israel laat ook zien dat een regering en haar beleid sterk beïnvloed worden door waargenomen bedreigingen.

Ik denk dat gemiddeld genomen de ‘vazalstaten’ van de VS het beter gedaan hebben dan de ‘vazalstaten’ van het Oostblok, maar tot een jaar of dertig geleden werden dit ook in West Europa veelal als twee gelijkwaardige systemen gezien. Dat kan je dus moeilijk iemand kwalijk nemen. Maar als de regering (OK, het regime) het beste met haar onderdanen voor had zou ze de afgelopen 20 jaar iets anders gedaan hebben…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jeroen Laemers

@bas:

Je hebt (mede) gefaald omdat je weergave van de historische feiten simpelweg niet klopt. En dan heb ik niet eens over iets relatiefs ingewikkeld als wie waaraan schuldig is. Zelfs zoiets simpels als de volgorde waarin dingen gebeurden wordt onjuist weergegeven.

Vervolgens verwijt je je lezers dat ze niet ‘bereid [zijn] te kijken naar hoe dat verschrikkelijke regime […] tot stand is gekomen.’

Heb je zelf dus ook niet gedaan. En dan wordt het moeilijk, ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Bas

@18:
Welke feiten kloppen er dan volgens jou niet? Ik heb overigens door het verhaal heen geschiedenis als context gebruikt, en niet een chronologisch geschiedkundig verhaal geschreven.

Ik ben zelf wel degelijk bereid om te kijken hoe de vork nou in de steel steekt met de Korea’s, en daar ben ik al een paar jaar mee bezig. Ik ga niet de hele tijd herhalen dat ik hier niet hen systeem verdedig. De uiteindelijke motor die hen zo rigide hebben gemaakt kwam door invasies en het op de dag van vandaag willen bemoeien met hun zaken. Dat is geen basis om de zaken op te lossen, sterker nog dat houdt de boel in stand. Maar volgens mij val ik nu alsnog in herhaling.. En jammer dat nog steeds weinigen op precies die materie reageren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Jeroen Laemers

@19:

Mooi, maar toen de Japanse vlag op Koreaanse grond omlaag werd gehaald, ging de Amerikaanse omhoog. Koreaanse onafhankelijkheidsstrijders weer boos. Met hulp van de Sovjets lukte het de meest fanatieke onafhankelijkheidsstrijders het noorden van Korea schoon te houden van bezetting door een buitenlandse macht en zijn collaborateurs.

Van bovenstaande passage klopt bijvoorbeeld werkelijk niets. Zo waren de Russen heus net iets eerder in Korea dan de Amerikanen. Overigens kwamen de Russen net zo ongevraagd als de Amerikanen, dus waarom de Noord-Koreanen de onafhankelijkheidsstrijders waren is volstrekt onduidelijk.

En daar meteen ontspoort je hele verhaal. Noord-Korea was nooit het echte, onafhankelijke Korea, terwijl Zuid-Korea slechts een Amerikaanse marionet was. Beide Korea’s waren marionetten en konden niet hun eigen lot bepalen. Daarbij komt dat de Sovjet-marionet ook nog eens optrad als aggressor en dat ook na afloop van de Koreaanse Oorlog (op kleinschalige schaal) is blijven doen.

Dat het Noordkoreaanse regime zich als het echte, vrije Korea presenteert is natuurlijk niet vreemd, maar dat hoeven wij natuurlijk nog niet te geloven – zeker als de 50 miljoen Zuidkoreanen, die inmiddels deel uitmaken van een vrije samenleving, daar ook niet intrappen.

EDIT:

De uiteindelijke motor die [Noord-Korea] zo rigide hebben gemaakt kwam door invasies en het op de dag van vandaag willen bemoeien met hun zaken. […] En jammer dat nog steeds weinigen op precies die materie reageren.

In vergelijking tot Noord-Korea, heeft Zuid-Korea evenveel invasies ondergaan (zelfs eentje meer als de tweede fase van de Koreaanse oorlog buiten beschouwing laat). En toch zijn ze in het zuiden minder rigide. Misschien zegt dat wel iets over je stelling…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bas

@20: aardig dat je mij een lesje Koreaanse geschiedenis wilt geven, maar we hebben het echt over compleet iets anders. Wat ik schreef klopt binnen de context. En nognognogmaals ik roep niet op om alles te zeggen wat Noord-Korea gelooft. Er zit overigens een behoorlijk verschil in de Russische inmenging en de Amerikaanse, al helemaal in de huidige tijd. Ter info: Amerika heeft nog steeds het oorlogscommando in Zuid-Korea. In Noord-Korea is er niet eens een buitenlands leger.

Anyways ik wil het hier niet eens over hebben. Mijn stuk gaat over iets anders, namelijk.. nouja, lees mn vorige reacties maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Steve

Bas,
“door in dit geval vooral vanuit Noord-Koreaans perspectief te redeneren.”
Maar waarom doe je dit dan niet? Gebruik de leugens en historische onjuistheden waarmee het regime zich zelf legitimeert, als argumenten om je stelling te onderbouwen.
Er is geen hongersnood, er zijn geen werkkampen, Kim Jung de zoveelste is de meest geweldige leider die de natie zich kan wensen.
Jou benadering is die van een westerse vrije manier van denken met een N K sausje. En je gebruikt argumenten waar je vervolgens niet achter gaat staan. Ik denk dat dit de bovenstaande reacties opleverde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 FiFa

Dit soort discussies zijn op een (if any) Noord Koreaans forum waarschijnlijk niet mogelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Kalief

@Bas

#16 “Kijk alsjeblieft naar de context, de geschiedenis, hoor wederhoor.”
#21 “Wat ik schreef klopt binnen de context.”

Oftewel: wat je schreef klopt volgens de geschiedenis.
Maar meerdere reacties gaan juist over het scheve beeld van die geschiedenis dat je schetst.

#21 ” Aardig dat je mij een lesje Koreaanse geschiedenis wilt geven, maar we hebben het echt over compleet iets anders.”

Oftewel: dat het beeld wat je schetst van de Koreaanse geschiedenis niet klopt zal je een worst wezen want het speelt in je betoog toch geen rol.

Als die geschiedenis niet relevant is terwijl het wel de context is waarbinnen wij je betoog zouden moeten begrijpen valt er niet veel te begrijpen. Iets wat er niet is kunnen we niet lezen.

#16 ” Ik heb gefaald in het duidelijk maken van mijn punt.”

Nee, je hebt gefaald in het hebben van een punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 matthijs

Het is jammer dat een in principe zinnige poging het Noord-Koreaanse standpunt te verklaren het moet doen met een stuk dat stilistisch en inhoudelijk zo rammelt als dit. Je reikt nu handenvol munitie aan waarmee de rabiate communistenhaters op je stuk kunnen schieten (zoals je hierboven ook ziet gebeuren) in plaats van begrip te kweken voor de steun die het Noord-Koreaanse regiem nog steeds geniet doordat het zichzelf overtuigend aan de eigen bevolking kan presenteren als het enige ware vrijheidslievende Korea. Dat het zuiden jarenlang zuchtte onder een vrij straffe dictatuur die notabene ook nog eens geleid werd door Koreanen die in het verleden hadden geheuld met een Japanse bezetter die tot doel had de complete Koreaanse beschaving weg te vagen, is namelijk gewoon waar, net zoals het waar is dat het de Russen en later de Chinezen waren die de lokale communisten in het noorden in het zadel hielpen.

Ik denk echter dat er weinig Koreanen zijn die ze dat destijds kwalijk hebben genomen. Wat de Russen en de Chinezen in Korea uitgespookt hebben valt namelijk in het niet vergeleken bij de culturele genocide die Japan het land veertig jaar lang heeft aangedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Kalief

@25 Rabiate communistenhaters, waar dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 kim

Vanuit nieuwe strategische redenen zal china binnenkort schiphol opkopen (mouth of the dragon). Alles wat binnenkomt via schiphol is van strategisch belang voor azie .Noord korea bestaat uit de mond en tanden van china .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 kim

lips and teeth of china – north korea

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie