ELDERS - Drie keer raden welk onderwerp de afgelopen week nogal in de belangstelling stond in de VS? Was het soms het bespieden van burgers wereldwijd door de National Security Agency (NSA) met het PRISM-programma, onthuld door The Guardian en The Washington Post? Wie de naam Edward Snowden inmiddels niet kent, heeft echt onder een steen geleefd.
De documenten die Snowden lekten naar de Guardian en de Post waren geclassificeerd als top secret, wat betekent dat ze ‘exceptionally grave danger’ aan de nationale veiligheid konden brengen. Maar wie bepaalt eigenlijk welke documenten hoe geclassificeerd worden? Pando Daily probeert het een en ander duidelijk te maken. Ondertussen beschreef Businessweek hoe wij met z’n allen PRISM mogelijk hebben gemaakt. Door massaal te vertrouwen op internetbedrijven als Google, Facebook en Yahoo, die op hun beurt weer vertrouwen op open source software, hebben we de deur naar digitaal bespied te worden zelf wagenwijd open gezet.
Enfin, PRISM dus.
De Amerikanen hadden nog wel oog voor iets anders. Het ware verhaal achter de architectuur van de Daily Planet, bijvoorbeeld. Ja inderdaad, die krant uit de Supermanverhalen. En wisten we allemaal wel dat David Letterman steevast hetzelfde zegt tegen de drummer als er een band bij hem heeft opgetreden? ‘Are these you drums, or rentals?‘
Verder bleek uit een census afgelopen week dat er op dit moment meer non-Hispanic blanke Amerikanen sterven dan er geboren worden. Een demograaf van het Brookings Instituut, William Frey, werd in The New York Times geciteerd:
It makes more vivid than ever the fact that we will be reliant on younger minorities and immigrants for our future demographic and economic growth.
Als die economische groei moei komen uit technologische vooruitgang, hebben de Amerikanen een probleem. Uit deze plaatjes van Mother Jones blijkt dat Silicon Valley voornamelijk bevolkt wordt door blanke mannen. Die van het uitstervende soort, dus.
Reacties (11)
He he eindelijk de credits die we verdienen. Economische wordt gegenereerd door blanke mannen. De rest is ballast.
Laat open source hier ff buiten zeg. Wat een gelul. Alsof ik de code van prism zomaar kan inzien. Het is juist code die onzichtbaar blijft die allerlei troep kan bevatten. Zoals een zeker proprietary os uit Redmond.
Wil je jezelf al iets beter voelen mbt prism, stop dan met het gebruiken van ms en apple produkten. Ga juist over op open-source.
Dit is echt flauwekul, de schrijver heeft geen idee wat open-source werkelijk betekent.
Ik snap de opwinding niet.
Al in de tijd van de eerste fotocopieerapparaten bouwde Rank Xerox camera’s in in alle aan de USSR geleverde apparaten.
De Rank Xerox onderhoudsmonteur verwisselde de filmpjes.
Duitse IT technici stelden al vele jaren geleden vast dat Windows boodschappen verzond die ze niet konden begrijpen qua doel, en ok niet konden ontcijferen.
De laatste berichten over het wereldwijde gespioneer van burgers zijn dat die bedrijven die weigerden mee te doen geen VS overheidsopdrachten meer kregen.
Big Ears bij Kollum staat er al vele jaren, het was publiek geheim dat daar alle satellietverkeer werd afgeluisterd.
Er is op dit gebied ook weinig nieuws onder de zon, onmiddellijk na het begin van de eerste wereldoorlog vernielden de Britten de transatlantische kabelverbinding van Duitsland.
Alle verkeer ging vanaf toen door Londen, waar de Britten in het bezit waren van de Duitse diplomatieke codes.
Zo werd het Zimmermann telegram bekend.
Hoe de Britten aan de codes kwamen is nooit bekend geworden.
Verder was het onderscheppen van post al gebruikelijk in de 17e eeuw.
Ik kan @2 niet vaak genoeg plussen. Pijnlijk duidelijk laat Eva Schram weten dat ze niet precies begrijpt wat open source inhoudt.
@4 Dank voor het commentaar, maar ik heb dat stuk in Businessweek niet geschreven hoor.
@2: Misschien moet je zelf de betreffende linkjes lezen, voor je je muil opentrekt. Als je dat businessweek-artikel leest dan zie je dat de NSA die ontzettende bakken data die ze binnenhalen niet kan verwerken zonder gebruik te maken van open-source tooling als bijvoorbeeld Hadoop, die weer afgeleid zijn van papers van Google over MapReduce en google’s ‘Google File System’. Hadoop (en andere opensource-big-data-oplossingen) wordt dan ook door veel bigdata-startups gebruikt (en veel big data startups zitten ook in de social media-hoek).
Daarnaast is het niet te ontkennen dat veel mensen gebruik maken van de facilteiten die google (mail, search), facebook en yahoo aanbieden. Dus ja, Eva heeft gewoon gelijk, al zou ik het zelf iets anders geformuleerd hebben.
Ander puntje: Gezien het feit dat je over ‘proprietary OS’en’ loopt te blaten die in dit plaatje totaal irrelevant zijn kan ik je alleen maar aanraden om de volgende keer nog een keer de verwijzende linkjes door te lezen voor je reaguurt.
Toevoeging:de NSA maakt eigen projecten zoals Apache Accumulo ook open-source.
https://en.wikipedia.org/wiki/Patent_troll
@5: Door massaal te vertrouwen op internetbedrijven als Google, Facebook en Yahoo hebben we de deur naar digitaal bespied te worden zelf wagenwijd open gezet,
en het heeft er niets mee te maken of deze bedrijven nu open source software gebruiken of niet. Net zoals het aan de gebruiker wordt overgelaten om zijn computer te beschermen tegen virussen, keyloggers etc, zo zal deze zich ook zelf moeten beschermen tegen inbreuken op zijn privacy.
In de praktijk blijkt namelijk dat je de overheid in deze evenmin kunt vertrouwen als het bedrijfsleven. Je kunt er maar beter van uitgaan dat ze samenwerken om jou transparent te maken.
en alles in het werk zullen stellen
om zelf niet transparent te zijn.
Onkunde kan ook blijken uit het klakkeloos herhalen van teksten.
Van wie is het internet ?
Alleen bij Russia Today zie ik serieuze kritiek op de VS.
Het land van Pearl Harbour, Ton Kin Gulf, Liberty, 11 sept, Saddam’s massavernietigingswapens, drones, en bespioneren van iedereen in de wereld.
Dan heb ik het nog niet over fast food wat gewoon Amerikanen doodt.
Met dat land sluit de EU nu een vrijhandelsovereenkomst.
Chomsky waarschuwt dat big business nog meer de baas zal worden.