Nooit meer de premier op een skateboard

Charme-offensief van Balkenende (Foto: Flickr/roel1943)

Onlangs was demissionair minister van sport Ab Klink te zien bij een voetbalwedstrijd op het WK in Zuid- Afrika. Klink was weinig naar de wedstrijd aan het kijken en veel naar zijn Blackberry. Hij bleek bezig met een zeer grote bezuiniging op de zorg, nodig vanwege budgetoverschrijdingen.

Misschien getuigt het niet grote interesse voor het wel en wee van het Nederlands Elftal – hoewel de wedstrijd Nederland – Japan ook gewoon erg saai was – maar het is wel een verademing vergeleken met Klinks voormalig politiek leider, Balkenende. Die zou ook als Nederland op de rand van een burger- oorlog zou hebben gestaan nog met een biertje in de ene en een oranje vuvuzela in de andere hand op de tribunes te vinden zijn geweest. En dat is dan nog alleen maar tijdens de wedstrijd. De daarna volgende vertoning van JPdeMP die klef doet met voetballers en voetbalbobo’s zou nog veel gênanter geweest zijn. Klink weet tenminste dat een bezuiniging van 1,4 miljard belangrijker is dan een voetbalwedstrijd.

Het vertrek van Balkenende betekent ook het einde van de tenenkrommende popi-jopi ‘de politiek komt naar de burger toe’ taferelen rond de oud-premier. De lijst van dieptepunten is lang: het Henny Huisman-debat, Birgit en Katja, RTL Boulevard, de NS-fiets in Vancouver, het skateboard-incident, het ‘Fuck drugs’ t-shirt. Maar het allerergste was uiteraard die stupide 100 dagen tour. Waarmee we meteen een aantal andere fout kleffe politici in het vizier hebben: Wouter Bos en Ronald Plasterk, ook wel bekend als ‘de sweater’ en ‘de hoed’. Bos is voorlopig huisman en Plasterk gewoon kamerlid. Ook in de categorie ‘opgeruimd staat netjes’: Rita Verdonk, voormalig favoriete gast op feestjes van bouwend en truckrijdend Nederland.

We zijn er wat dat betreft echt ontzettend op vooruit gegaan bij de laatste verkiezingen. Zie je Cohen al in een sweater of met een panama scheef op zijn hoofd? Verhagen op een skateboard in een ‘Fuck drugs’ shirt? Rutte in een komische show met Willibrord Frequin aan zijn zijde?

En Wilders dan? Wilders, de populist, die precies weet welke oneliners het goed doen op televisie? Diezelfde Wilders is ook de meest vak-idiote politicus van Nederland. Geen van zijn collega’s is zo obsessief met het spel bezig, geen fractie wordt zo strak geleid. Geen politicus ook die meer in staat is de media te laten doen wat hij wil in plaats van te doen wat de media willen. Wilders komt niet opdraven voor een gesprekje van drie minuten tussen de nieuwe Nederpop- sensatie en leuke filmpjes van YouTube in.

Terecht. Wat voor kloof tussen de politiek en de burger er ook mag zijn – en dat is een punt dat het debatteren waard is – hij wordt niet gedicht door politici die doen of het allemaal niets voorstelt, dat het gaat om een gewone 9-tot-5 baan zonder speciale verantwoordelijkheden. Dat lijkt nu algemeen geaccepteerd en daarmee hebben we een donkere periode achter ons gelaten. Nooit meer wensen wij onze premier op een skateboard te zien.

  1. 3

    Doet me een beetje denken aan de discussie of Obama nou een elitist was. Heb daar destijds ( weet niet meer waar, maar denk The daily show ) een rant over gezien met het “argument”: Als hij ons land gaat leiden, moet hij wel een elitist zijn. Het zou pas erg zijn als hij een “gewone man” zou zijn..

  2. 5

    @2: Het is juist zo positief: het wordt alleen maar beter (zoals #4 al aangeeft.)

    @3: P’cies! Het erge is dat Balkenende, Bos en Plasterk, toch slimme mannen, allemaal zo geforceerd ‘gewoon’ gingen doen. Maar dat is dan ook weer nep. Je merkte het aan Bos: die was toch op zijn best als hij lekker ingewikkelde constructies rond de bankencrisis mocht verdedigen in de Kamer.