Nieuwe ster aan het politieke firmament: Groep Kuzu/Öztürk

COLUMN - En weer heeft het toch al zo versplinterde politieke speelveld in ons land er een nieuwe partij bij: Groep Kuzu/Öztürk. Een passende naam. Twee personen vormen samen per definitie een groep. Een indicatie van de richting die beide heren met hun partij op willen geeft de naam echter niet. Zelf zeggen ze de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te willen zetten. Helemaal los van het ietwat belegen PvdA-jargon zijn ze in deze korte tijd helaas nog niet gekomen. Alsof er nog links en rechts bestaat in het huidige politieke klimaat. Wellicht dat hun lang gekoesterde droom daar verandering in brengt: het oprichten van een landelijke moslimpartij.

Het is nog maar de vraag of de Nederlandse moslim op een moslimpartij zit te wachten. In potentie zou een dergelijke partij bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen toch wel een paar zetels kunnen veroveren. Al lijkt een brede moslimpartij gezien de interne spanningen binnen deze religie niet voor de hand liggen. Ook blijkt dat moslims, net als niet-moslims overigens, voornamelijk stemmen op een partij die hun belangen als werkgever, werknemer of werkloze het beste vertegenwoordigd. Een moslimondernemer stemt dus als snel VVD. Een Turk in de bijstand SP. Is dat Nederlandse hokjesdenken toch niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Als het geloof leidend wordt binnen de partijdoctrine, zijn de rapen pas echt gaar en ligt polarisatie op de loer. Zowel binnen de partij als daarbuiten. De partij zal dan een standpunt moeten innemen over gevoelige zaken als de oorlog in de Gazastrook, de strijd tegen IS en de toestroom van asielzoekers uit islamitische oorlogsgebieden. Dat zal wel eens flink kunnen botsen met de heersende mores in ons land.

Een eventuele moslimpartij kan dan ook op flink wat weerstand rekenen. Niet in de laatste plaats van Geert Wilders en de zijnen. Alles wat moslim is of heet is in hun ogen bij voorbaat verdacht. Een politicus moet al voortdurend op eieren lopen, laat staan een moslimpoliticus. De koppensnellers van IS niet keihard veroordelen, terwijl het merendeel van de Nederlanders hen als bloeddorstige monsters ziet. Of de koppensnellers van IS juist wel veroordelen, terwijl de meeste jonge Turken hen als helden zien. Ga daar als kersvers moslim-Kamerlid maar eens aan staan.

Het mooiste zou zijn als de Nederlandse moslim zich bij een bestaande politieke partij zou thuis voelen. Maar dat is misschien wel iets te veel gevraagd in een land waar bijna niemand meer lid is van een politieke partij en waar er elke verkiezingen steeds minder mensen gaan stemmen. Toch verwachten deskundigen niet dat de groep Kuzu/Öztürk de stap weet te maken naar een volwaardige politieke partij. Het zou al heel wat zijn als de tweemansfractie de huidige kabinetsperiode uitzit. En bij voorkeur zonder ruzie, want verdeeldheid ligt binnen een groep van twee altijd op de loer. Zeker met twee kapiteins aan het roer.

 1. 1

  Volgens mij was er al een topicje over de eventuele invulling van de rest van de tweede kamercarriere van deze heren op basis van hun afkomst en religie en in het geheel niet op basis van hun politieke standpunten. Ook dat was 70% speculatie, 20% aannames en 10% hokjesdenken. Vanwaar deze hernieuwde poging, sargasso?

 2. 2

  Waarom zou een (moslim) ondernemer op de VVD stemmen? Zijn die echt zo dom dat ze alleen op slogans stemmen en niet op daadwerkelijk uitgevoerd beleid? Hoe houden ze dan hun bedrijf draaiend?

 3. 4

  Blijkbaar zweeft het aantal fracties in de kamer tussen de 10 en de 20. Mooi: 10 wil zeggen dat er een stabiele situatie is, de macht heeft alles onder controle, en 20 wil zeggen dat er dingen bewegen, meningsverschillen lopen op, de democratie roert zich.

  Mooi, dat gezegd hebbend denk ik ook nog dat – wat #1 zegt – je niet teveel moet gaan speculeren. Laat de politiek in de kamer en de partijen hun werk maar doen. Als de splinters recht van bestaan en een achterban hebben, blijven ze en anders ben je ze straks kwijt.

  Pracht proces. Democratie in actie.

  Heeft niets met Turken te maken zoals steeph onlangs in dat grafiekje liet zien.

 4. 8

  @7 Zou kunnen maar ik zit in iets teveel discussies dus ik heb ervoor gekozen in dit geval enkel wat sarcasme over de schutting te gooien (zo ook onder jouw artikel) – sorry ;)

  Maar ik vroeg me eigenlijk vooral af waarom vrijwel exact hetzelfde onderwerp hier nogmaals aan de orde komt; alsof jouw stukje niet goed genoeg was?

 5. 9

  ‘Of de koppensnellers van IS juist wel veroordelen, terwijl de meeste jonge Turken hen als helden zien.’

  Dat is nog maar de vraag. Er staan nog wel meer aannames in dit stuk die een nogal simpel beeld verschaffen. Ontmoedigend naar mijn mening.

  Maar verder, waarom zou hun politieke partij een zwitsers zakmes moeten zijn voor alle nationale en internationale problemen? Het kan toch ook gewoon een one-issue partij zijn? Gelet op allerlei integratievraagstukken kan deze partij dan juist met een zeer uitgebreide agenda komen, die veel meer discussie en debat genereren. Dat is precies waar het de bestaande parijen (muv PVV dan) nu juist aan ontbreekt. Wel denk ik dat ze dan van een (nu nog) zekere Turks imago af moeten komen en een bredere afspiegeling moeten worden. Maar als ze straks een duidelijker profiel hebben, zou het zomaar kunnen zijn dat ik als native Nederlander op ga hen stemmen. Gewoon omdat ik mogelijk dezelfde zorgen heb over de hedendaagse (politieke) cultuur.

 6. 10

  @6: Omdat het een onderwerp die veel in het nieuws is en wellicht ook in een groter licht bezien moet worden namelijk het “grote probleem” dat we in Nederland hebben: Moslims!

 7. 11

  @8: De onderwerpen worden soms los van elkaar ingeleverd en het kan dus dan voorkomen dat er meerdere stukken geschreven zijn over hetzelfde onderwerp. De eindredactie bepaalt uiteindelijk of een stuk geplaatst wordt of niet en let daarbij ook op of een stuk qua invalshoek nog iets toevoegt aan de discussie.

 8. 12

  @3

  Precies. De beide heren hebben nu de aandacht van de media en ik kan niet zeggen dat ze veel te zeggen hebben. Tegen de tijd dat er verkiezingen zijn ze al weer ruimschoots vergeten. En belanden ze op de vuilnishoop van de 2e kamer van afgescheiden kamerleden. Bij die vele vele tientallen anderen.

 9. 13

  Een eventuele moslimpartij kan dan ook op flink wat weerstand rekenen. Niet in de laatste plaats van Geert Wilders en de zijnen. Alles wat moslim is of heet is in hun ogen bij voorbaat verdacht. Een politicus moet al voortdurend op eieren lopen, laat staan een moslimpoliticus.

  Het zou best eens zo kunnen zijn dat “veel gezeik” van Blonde Geert er toe zou kunnen bijdragen, dat een moslimpartij juist wel kans van slagen heeft ;-)

 10. 16

  @15

  Precies. PVV stemmers zijn anti-stemmers. Nu zullen er onder moslims ook wel anti-stemmers zijn, maar dat geeft niet genoeg gewicht voor een serieuze partij. Wannabee moslims stemmen misschien op een dergelijke partij. Maar een moslim die zichzelf een beetje serieus neemt is geen anti-stemmer, maar een pro stemmer.