New Orleans staat blank

Tot nu toe tientallen doden en 30 miljard euro schade. Dat is de tol die de orkaan Katrina tot nog toe heeft geeist. Waarschijnlijk loopt het aantal doden nog veel verder op.

De beelden op de journaals spreken voor zich, het is een ramp van gigantische omvang. Helaas maken vele Amerikanen misbruik van de situatie door aan het plunderen te slaan. Hoe ziek moet je zijn om zoiets op dat moment te bedenken.

Op onder andere Sargasso wordt druk gediscussieerd of wij de helpende hand moeten bieden en wordt de vergelijking met 1953 getrokken, toen de VS wel klaar stonden voor ons.

Maar waarom zouden we een land helpen dat dagelijks miljarden uitgeeft aan oorlogen buiten de grens en een president die al jaren laat blijken zich geen zak van het buitenland aan te trekken?
Als Amerika nou nog een derdewereldland was, dan hadden we ze moeten helpen. Maar aangezien Amerika vindt dat ze alles zelf wel kan oplossen moeten ze hier ook maar even doorbijten.

Overigens verwacht ik dat de VS hulp ook zouden afwijzen, omdat het een teken van zwakte zou zijn.

 1. 1

  Juist wel aanbieden die hulp.
  Misschien de manier om Amerika uit het isolement te krijgen. En bovendien vind ik het een beetje sneu om de mensen te straffen voor Bush zijn daden. Ik weet dat ze op hem gestemd hebben, maar toch.

  En als Amerika het weigert, nou ja, dan hebben wij tenminste wel hulp aangeboden.

  En gelijk een paar offertes meesturen van de Nederlandse bagger bedrijven!

 2. 2

  Ah, packet denkt op z’n Nederlandsch, ieder nadeel heb z’n voordeel.

  Maar dan vergeet je toch dat de Amerikaanse overheid verplicht is Amerikaanse bedrijven voor te laten gaan.

 3. 3

  Ik ben het helemaal met Packet eens.

  Het gaat trouwens ook niet alleen om geld, dat ze zelf wel hebben, maar meestal ook allerlei apparatuur voor berging e.d. die elk land gewoonweg niet genoeg in voorraad heeft maar wel op dat moment goed kan gebruiken.

 4. 4

  Een verschrikkelijke natuurramp, maar helpen? Om er aan te verdienen? Nee dan liever gedupeerde families helpen opbouwen, zonder er aan te verdienen gewoon uit naaste liefde. Amerika geeft veel te veel geld wat ze toch al niet hebben naar oorlogen ed. Laat ze die pot maar eens aanspreken, dan blijven ze op een ander gebied thuis.
  Janine

 5. 5

  Waarom zouden wij geen hulp bieden op het gebied waar WIJ kunnen helpen (baggeren, reddingswerk, inpoldering, infrastructuren), alleen omdat zij hun geld aan dingen besteden waarin ZIJ goed zijn besteden (defensie, terrorisme bestrijding, defensie, geheime diensten, defensie). Hoe zouden wij het vinden als de VS in WO2 achterover had geleund en tegen Europa had gezegd:”had je dat geld voor droogleggen van polders maar moeten besteden aan defensie.”
  We kunnen best een paar speurhonden sturen. Overigens heb ik de schrftgtrng-hekel aan die “We saved your asses in WW2, so you better remember that”-uitspraken van yanks.

  @Packet Storm:
  Was er op Bush gestemd dan? Ik dacht dat we dat nou al genoeg uitgelegd hadden.

 6. 6

  Amerika heeft achterovergehangen tijdens WO2… Op het moment dat Pearl Harbour werd aangevallen verklaarde Dsl ook de oorlog aan de VS. Daarom werden ze er bij de haren bijgetrokken. Ik moet nog zien wat er gebeurd was als Pearl niet was gebeurd.

  Maar goed, dat is gelul achteraf.

  Overigens wel een goed punt: “had je dat geld voor droogleggen van polders maar moeten besteden aan defensie.”

  Maar het klinkt wel een beetje belachelijk. Zeker als je de situatie omdraait.

 7. 7

  “Hoe ziek moet je zijn om zo’n moment zoiets te bedenken”???

  Hoe zo’n salonsocialist moet je zijn om zoiets van uit je luie en vooral droge bureaufeautuil zoiets neer te typen?

  Nee, ik dacht eigenlijk meer aan:

  “Hoe arm moet je zijn om je op zo’n moment niet twee keer te bedenken?”

 8. 8

  Een paar bagger offertes sturen met heel vriendelijke prijzen. Dan vind ik dat ze wel weer genoeg geholpen zijn. De rest van al het geld/goederen dat we nu opeens willen aanbieden naar Bangladesh sturen ofzo. Daar hebben ze af en toe ook wat wateroverlast.

  En iemand die ook maar een moment denkt dat ingrijpen in WOII en het Marshall plan uit ‘naasteliefde’ gebeurde moet zijn roze bril afzetten. Het Marshall plan is hetgene wat Amerika aan zijn internationale economische wurggreep heeft geholpen. Even simpel als briljant en dat ze mensen hielpen was vast mooi meegenomen.

 9. 9

  @Scalpel: “Hoe arm moet je zijn om je op zo’n moment niet twee keer te bedenken?”

  Hoe arm moet je zijn om dvdspelers, tv’s en dergelijke te gaan jatten?

  Wat is dat nou voor een bullshit.

  Stelen is stelen en in zo’n situatie vind ik het extra kwalijk.

 10. 10

  @Spuyt Ik weet niet of de daad door die situatie nou extra of minder kwalijk wordt. (Wat ik dus wil zeggen is dat ik het wel weet: wat mij betreft maakt dat geen kont uit.)

  @Scalpel Niet iedere dief is een armoedzaaier.

 11. 11

  die mensen hebben hulp nodig. die kun je niet laten sterven. mensen gaan dood omdat ze geen insuline hebben, ik weet uit mijn werk als verzorgende hoe nodig dit is, laat staan als je er een paar dagen zonder moet doen.
  verder komen plunderingen overal voor, bij rellen en rampen. maakt niet uit in welk land.

  wat de regering ook uitspookt, de natuur kan niemand bedwingen, we moeten wel helpen waar we kunnen. je zou wel anders piepen als een familielid in dat water ronddobberde!!