Voer voor de vroeger-was-alles-beter-roeper. Een overzichtje / analyse van kabinetten na de jaren van wederopbouw, toen wij Drees en de geleide loonpolitiek vaarwel zeiden en toen Geluk Nog Heel Gewoon Was. 17 kabinetten tot 2010, waarvan de meerderheid het overigens niet haalde. 13 keer was het CDA/KVP erbij betrokken, waarvan 13 keer de grootste, tegen 3 keer de PvdA en nu 1 keer Rutte. Natuurlijk, niet elk kabinet duurde even lang. En de reden waarom kabinetten vielen is niet meegenomen in dit schema. Maar zeuren op links, progressief, Paars – ga uw gang. Bron van de data hier. Nou, wat een revolutionair kabinet hebben we nu. (En Camiel, de stemmers wachten wel op je).
N.B.: in de middelste grafiek hoort uiteraard ook PVV als ‘rest’ te staan (zie legenda).
Reacties (13)
Is dit niet gewoon Nederlandse middelbare school maatschappijleer stof? Waarom nu, hier?
Omdat het een bewijs is dat Rutte misschien ook geen geluks- doch een een stilstandsmachine is. Voor u is het gesneden koek, voor de Gewone Man wellicht een droge worst.
Horen in de middelste grafiek ARP en CHU niet gewoon in het vakje bij CDA/KVP in plaats van bij “rest”?
[pvvmode on]
en toch is alles de schuld van de pvda
[pvvmode off]
Je hebt gelijk dat die partijen zijn opgegaan in het CDA met de KVP, maar dat zou het beeld vertekenen. Dwz KVP plus CHU en ARP leverde bij de Quay 75 zetels op. De fusie leverde niet ineens één groot CDA van die omvang op (de stemmen lijken vooral naar de VVD te zijn gegaan). Dat zou wat zijn, een CDA van 75 zetels… maak me gek.
Thomas de Hond
Als je het eerlijk wilt weergeven, maak dan van die middelste piechart ook gewoon een 2D-versie, ipv deze die met CDA vooraan die slice een stuk groter doet lijken. Daarmee blijft je punt overeind, en hoef je geen slinkse trucjes toe te passen (of daarvan beschuldigt te worden ;)).
Nederlanders houden niet van het Oekraïense dioxine maar dat is technish gezien toch bijna hetzelfde als strychnine .welk land is er in december lid geworden van de EU ? Toeval bestaat niet .
CDA Code of Ethics ?
@6
Wat?
Via een grafiekje “totaal aantal zetels in TK” van KVP/CHU/AR en vanaf 1980 CDA zou je trouwens net zo goed de bewering kunnen staven dat Nederland steeds minder houdt van het CDA.
We kiezen geen regeringen in dit land, dus “aantal zetels TK” geeft een eerlijker beeld van de waardering voor een partij dan fig. 3.
1963: 76
1986: 54
1994: 34
2010: 21
Het gaat de goede kant op met de Christendemocratie.
’t Gaat me alleen nog te langzaam, Bullie.
@11
Als rechtse rakker hoopte ik dan ook dat een Paars+ coalitie een einde had kunnen maken aan de bevoorrechte positie die religie nog altijd heeft in Nederland
V.a. 1977 voerde D’66 succesvol oppositie tegen het kabinet-Van Agt I. Onder Terlouw won de partij de verkiezingen van 1981 met 17 zetels.
Jaha Pechtoldt met je chinese schommel D’66. Kan je wel ooit met een schuin oog op de klok de boel hebben afgehamerd als veilingmeester…had nou die rauwe psychologie aan de biedkant eens wat beter ingeprent gekregen.