Nederland als eilandenrijk

,
Nederland als eilandenrijk (Plaatje: Citaat/weetmeer.nl)

Iedereen kent de kaartjes met de politieke voorkeur in de Verenigde Staten van gebied tot gebied. Die worden meestal opgesplitst in twee kleuren, aangezien het land slechts twee partijen heeft. De kleuren staan dan voor rechts-progressief en rechts-conservatief.

Het Nederlandse politieke spectrum is niet in één zo’n as te vangen, wat zulke overzichtelijke plaatjes lastiger maakt. Maar toch wordt het geprobeerd, en ik moet zeggen dat de laatste poging, van de site weetmeer.nl heel aardig gelukt is. De site maakte een fictieve kaart van Nederland, waar de gemeenten gegroepeerd zijn op twee assen: de traditionele links-rechts as, en de progressief-conservatieve as. Deze aanpak geeft een leuk en alternatief beeld van Nederland. Uiteraard bevestigt de kaart veel van wat we al weten. De bible belt is conservatief en Amsterdam progressief. Wassenaar is rechts.

Onder deze kaart staat een iets minder originele, maar net zo interessante kaart. Hierin staat namelijk aangegeven of een stuk Nederland overwegend progressief, conservatief, links of rechts is. En daaruit komt naar voren dat de randstad overwegend progressiever is dan links en rechtser dan conservatief. Daarbuiten is het andersom.

Al dit visuele leuks is ook in pdf te verkrijgen. Al met al genoeg materiaal om een paar minuutjes van je tijd mee te verdoen en ietsje meer te leren over het Nederlandse politieke klimaat.

Reacties (2)

#1 Jasper

De Politieke Landkaart 2010 op basis van de Tweede Kamerverkiezingen staat sinds vrijdag ook online!
Via http://www.politiekelandkaart.nl

  • Volgende discussie
#2 Erik

Aanrader!
Zeker ook de versie van #1.
Bij het pdf-je zit ook een mooi kaartje waarin de verschuiving van de gemeentes te zien is (2009 t.o.v. 2006). Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat er nu uit zou zien, is Limburg nog verder aan ’t wegdrijven of is de rest van Nederland richting Limburg geschoven?

  • Vorige discussie