COLUMN - Het lijkt er vooralsnog niet op dat de Nationale Politie een doorslaand succes gaat worden, signaleert Lieuwe Rozema.
Een doorslaand succes is de Nationale Politie vooralsnog niet. Het aantal opgeloste misdrijven blijft aanzienlijk achter bij de doelen die het ministerie van veiligheid en justitie heeft gesteld. Wel zo’n 50 duizend minder dan in 2012, toen er nog 26 aparte politiekorpsen waren. Vroeger was inderdaad alles beter. Bij de politie althans.
Het gaat niet alleen om klein leed zoals fietsendiefstallen en auto-inbraken. Maar ook om de veel zwaardere gewelds- en seksuele delicten. Misdaden waarvan je hoopt dat de politie de daders snel opspoort en oppakt, om verdere maatschappelijke schade te voorkomen.
De Nationale Politie zegt goede redenen te hebben waarom het boeven vangen nog niet zo wil lukken. Volgens woordvoerder Remco Gerritsen kan het soms wel meerdere jaren duren voordat een misdrijf is opgehelderd. De voorlopige cijfers vertellen dus niet het hele verhaal. Al is het aantal opgeloste zaken in 2013 wel uitzonderlijk klein.
Toch zit er een kern van waarheid in de bewering van Gerritsen. De definitieve percentages zijn na een paar jaar altijd iets hoger. Eigenlijk is pas in 2016 met zekerheid vast te stellen of de dalende ophelderingscijfers ook daadwerkelijk aan de invoering van de Nationale Politie te danken zijn. Het is nu gewoon nog te vroeg om conclusies te trekken.
Ruim 7 procent van de agenten trok inmiddels al wel hun conclusie en meldde zich voor langere tijd ziek. Volgens politiemedewerkers, die nog wel aan het werk zijn, is dit vooral te danken aan de te ambitieuze doelstellingen die de politie vanuit de politiek krijgt opgelegd. Daar konden zij wel eens gelijk in hebben.
De grootste overheidsreorganisatie ooit kampt met enorme aanloopproblemen op zowel personeel, ICT en financieel gebied. Multiproblematiek dus, die maar niet zo één-twee-drie is opgelost. Zo zadelde het ministerie het nieuwe korps op met een bezuiniging van 250 miljoen euro, terwijl de eerste de beste deskundige al kan vertellen dat reorganiseren alleen maar geld kost.
Het einde van deze ellende is nog lang niet in zicht. Helemaal niet nu de zachte heelmeester Opstelten maatregelen heeft aangekondigd en hierover maandag met de Kamer in debat gaat. Als deze maatregelen net zo doortastend zijn als het advies dat Opstelten gaf teneinde terroristische aanslagen in ons land te voorkomen, dan gaan de dames en heren criminelen in Nederland gouden tijden tegemoet.
Reacties (10)
Logisch toch dat het kabinet de misdaad niet wil minderen, want dan kan de VVD hun eeuwige leugen van partij tegen criminaliteit niet meer gebruiken. De VVD is helemaal niet gebaad bij een afname van de misdaad.
Willen is kunnen.
Tjsa, wat gaat er organisatorisch wel eens een keer goed bij de overheid? Een concurrentieloze omgeving plus bakken geld, dat gaat nooit goed.
Ach, het is altijd dezelfde pendelbeweging:
het ene moment ervaart men dat een grote, logge organisatie niet dicht genoeg ‘op de grond’ zit en niet genoeg slagkracht heeft, en dan gaat men decentraliseren;
tien jaar later ervaart men dat een gedecentraliseerde overheidsstructuur teveel versnippering met zich meebrengt, en inefficiënte besteding van goederen (veel extra overhead, faciliteiten, etc) en dan gaat men weer centraliseren.
En al die hervormingen gaan gepaard met sloten geld, frustratie en kinderziekten. Heerlijk! Je zult zien dat als men over tien jaar alle plooien heeft gladgestreken, het roer weer omgaat, richting meer zelfbestuur op stads- en wijkniveau.
Heb je dan behoefte aan concurrentie? Kijk naar België en je weet dat je dat niet wilt.
@0: “pas in 2016 met zekerheid vast te stellen of de dalende ophelderingscijfers aan de invoering van de Nationale Politie te danken zijn.”
– Met een goede vergelijking van cijfers kan een verandering (daling) eerder vastgesteld worden. Of die daling komt door de organisatieverandering moet je dan nog aannemenlijk maken
@1: De VVD zal blijven hameren op bestrijding van criminaliteit, ongeacht de werkelijke grootte van de criminaliteit.
De VVD heeft dus geen last van een vermindering van de criminaliteit .
@4: Ik denk dat sommige dingen beter op nationaal niveau geregeld kunnen worden, bijvoorbeeld:
– welke software heeft de politie nodig
– de aankoop van wapens en auto’s
– het ontwikkelen van communicatie-systemen.
Hoe de roosters van een agent in Amsterdam of Maastricht eruit ziet, of ze een auto of een fiets nodig hebben, hoe groot het politiebureau moet zijn enz. is een lokale aangelegenheid.
Het wordt tijd dat mensen in gaan zien dat de VVD helemaal niet gebaat is bij afname van criminaliteit. Sterker nog de top van de VVD zijn mensen die rechtstreeks beleid voeren die gunstig is voor de (financiële) maffia. Over de hoeveelheid pedofielen in de VVD top maar te zwijgen. Het blijft raar dat deze partij zoveel zetels kan halen.
IN een land waar de zure zult nu al 15 jaar het klimaat en de toonzetting bepaald, bekte een nationale ME (want dat wouden ze eigenlijk, die iedereen die het niet met het grijze eens was eventjes lekker terug in het gareel beukte.) natuurlijk lekker.
Totdat de Nederlander weer eens leert wat minder zuur en zulterig te reageren, zich minder als een hork op te stellen en zich weer eens wat vriendelijk opstelt… zullen politieke partijen dit blijven uitbuiten en krijg je meer een niet werkende Amerikaanse samenleving van 2 zuiltjes.
Ook daar zit het hele systeem eigenlijk op zijn gat na 30 jaar zure zulten politiek wat door bedrijfsleven, groot kapitaal en regerend elite misbruikt voor eigen gewin.