Moeder Rusland ontwaakt.

In het Midden-Oosten dan.

Terwijl de Levantijnse kemphanen elkaar ontvoeren en de VS vrijhandelscontracten cadeau geeft aan gewillige Arabische landen, maakt Rusland langzaam maar zeker haar militaire rentree in het Midden-Oosten.

De geruchten dat de Zwarte Zee-vloot verhuist naar Syrie worden steeds hardnekkiger.
Russische generaals blijven echter ontkennen.
De oude marinebasis krijgt, volgens een Russische diplomaat in Damascus, wél een grondige make-over

Assad mag trots op zichzelf zijn, in 2 jaar tijd de ongegeneerde schandknaap worden van Rusland en Iran. Dat doen veel Arabische leiders hem niet meer na.
Nu nog wachten op de reacties van Israël en de VS.

 1. 1

  Wow. Met de hitte krijgen gedachten gauw iets aforistisch.
  Zoals er mijnentweegs binnensijpelt -een beetje Kouwe Oorlog koelt misschien die verhitte drukpan daar wat af.
  Kijken idd of de VS hun nieuwe unilaterale stijl al voldoende uitgetest hebben.

  Welkom, Youssef, overigens, in de club :-)

 2. 3

  Tsja… we konden er op wachten tot Rusland weer meer invloed ging uitoefenen, zeker in gebieden waar het tijdens de Koude Oorlog een grote vinger in de pap had…

  Overigens heb ik zelf de indruk dat Syrië het wel handig speelt: nu eens aardig tegen het Westen, dan weer tegen Rusland of Iran… dat is heel opportunistisch, maar betekent anderzijds ook dat Syrië daar al die partijen voor nodig heeft en zij daar op hun beurt een tegenprestatie voor kunnen verlangen… do ut des…

 3. 4

  @ Crachat

  Dank je :)

  @ Yevgeny

  Syrië en Rusland staan op mn “watchlist” ;)

  @ Homow Universalizz

  Nou Syrië is denk ik niet echt aardig tegen het Westen.
  Frankrijk ( en daarmee ook de EU in feite) is nog behoorlijk pissed op Syrië vanwege de moord op Hariri.
  De VS en Israël zien Syrië nu als satellietstaat van Iran en werken, achter de schermen, samen met de (islamistische) oppositie om Assad weg te jagen.
  Maar ik denk wel dat je gelijk hebt op het punt dat Iran en Rusland iets terugverlangen.
  Iran denk ik in de vorm van militaire aanwezigheid in dat land mocht Hezbollah de wapens opgeven.

 4. 5

  Goh, Tartus. Ik ben er nog eens geweest (1990) en toen stikte het er inderdaad van de Russische matrozen die daar horloges kochten.
  Syrië is nooit een satelliet van Iran geweest, ze hadden alleen allebei een bloedhekel aan Saddam, de VS en Israel. De Israeli’s en Amerikanen zullen Saddam nog gaan missen als hij wordt afgezet. Als je denkt dat Irak een chaos is, dan let maar eens op wat er in Syrië gebeurt als het regime valt. De enige reden dat er vanuit Syrië (vrijwel) geen aanvallen op Israel (of op de door Israel bezette Golan in ieder geval) worden uitgevoerd is dat Assad de wind er flink onder heeft. Het land is nog minder homogeen dan Irak met iets van 60% Soennieten en de rest Christenen, Druzen, Isma’ili’s (Shi’ieten van een andere tak) en de Alawieten die nu de macht hebben. De soennieten mogen dan in de meerderheid zijn, het leger bestaat vooral uit de minderheden en de Druzen staan sowieso bekend als formidabele vechtersbazen. Als er een burgeroorlog uitbreekt zullen er geheid groepen zijn die aanvallen op Israel gaan uitvoeren en groepen die aansluiting zoeken bij hun broeders in Irak.

 5. 6

  @ Youssef
  Ook de VS c.q. andere westerse landen kunnen een en ander van Syrië verlangen en doen dat ook met enige regelmaat. Alleen dan niet in het openbaar, maar achter de schermen… denk bijv. aan die zaak van die Duitser die “per abuis” door de CIA ontvoerd was en in Syrië verhoord werd…

 6. 7

  @Homow. Dat is een nogal goeie opmerking qua echte en dus verzwegen info. Al te vaak vergeten.

  Vandaag op CNN op de 4th july hysterische berichtgeving over de raket van NK.

 7. 8

  @ Homow (6)

  Daar heb je idd gelijk in.
  Het is ook wel een “known fact” dat het Syrische regime nog niet omver gegooid is vanwege het feit dat ze een deal hebben gesloten met de VS om islamistische militanten, met als bestemming Irak, op te pakken.

  Maar Washington begint wel steeds vaker te klagen dat Syrie dit niet doet en militanten gewoon hun gang laat gaan.
  En de banden tussen het Westen en de overgelopen vice-president en de leider van de Moslimbroeders worden wel steeds inniger.