Maxime op oorlogspad

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sargasso plaatst gastbijdragen, hieronder volgt een gastbijdrage van Bragg over Maxime Verhagen en zijn zucht naar het premierschap.

portret-t1verhagenHet was een bijzonder schouwspel vorige week woensdag. Balkenende verdedigde in een spoeddebat het Uruzganbeleid van de regering en probeerde de onduidelijkheid, die hierover was ontstaan, weg te nemen. Hij beloofde dat de verschillende ministers geen uitspraken meer zouden doen over de toekomst van onze aanwezigheid in Uruzgan.

Tot verbijstering van de Tweede Kamer deed Maxime Verhagen er vervolgens toch een schepje bovenop en hield een Nederlandse missie in Uruzgan nadrukkelijk als een mogelijkheid open. Een klap in het gezicht van zijn CDA-baas en een provocatie aan het adres van de PvdA en de ChristenUnie.

De confrontatie die daarop volgde met PvdA en CU was hard maar voorspelbaar. Morgen ligt er van deze partijen een motie ter stemming, waarmee Verhagen niet kan leven (hij schijnt met zijn portefeuille te hebben gezwaaid) en die door Balkenende wordt ontraden. Het lijkt met name de PvdA menens. Al te vaak zijn ze in dit dossier door de knieën gegaan en versleten voor draaikonten. Dat lijkt nu uitgesloten. Powerplay van “de rat”, zoals Verhagen in de PvdA genoemd wordt, zal hoogstwaarschijnlijk ook niet effectief zijn. De bedenker van “met Bos ben je de klos” en de mogelijke opvolger van Balkenende als premier/CDA-leider kan cadeautjes uit de rode hoek vergeten. Het wordt dus spannend in Den Haag.

De clash tussen Verhagen en Balkenende was eigenlijk veel interessanter. Hier lijkt zich een klassiek opvolgingsdrama af te gaan tekenen. Verhagen is enorm ‘eager’, plaatst zich nadrukkelijk in de spotlights en deinst er niet voor terug om de MP af te vallen. De positie van Balkenende wordt steeds zwakker. Hij wordt in verband gebracht met een zware Europese positie, hij verpestte de Algemene Beschouwingen en liep schade op door het Westerschelde-dossier. “Ik kan dat veel beter” zal Verhagen denken. Bovendien is deze Limburgse Katholiek wellicht beter in staat om het straks tegen de PVV van Wilders op te nemen.

Ondertussen worden er over het mogelijke vertrek van Balkenende door het Kabinet natuurlijk geen uitspraken gedaan. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij in aanmerking zal komen voor de positie van permanente EU-voorzitter. Barroso (voorzitter Europese Commissie) en Buzek (voorzitter Europees parlement) zijn beiden Christendemocraten. Met Balkenende erbij, zou de hele EU geleid worden drie B’s van dezelfde politieke familie. In Brussel doen (voor wat het waard is) wel geruchten de ronde dat Balkenende in de running is voor de positie van Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid; een door het Lissabon verdrag opgewaardeerde supercommissaris. Een zeer aanzienlijke post. Dat garandeert een zware stem van Nederland in de EU en zou voor Balkenende een bijzonder eervolle voortzetting van zijn loopbaan zijn.

Dan lijkt de weg voor Verhagen open te liggen, maar meestal lopen dit soort spelletjes verkeerd af.

Reacties (28)

#1 prometeus

Mooie analyse! En ik had van de PvdA/CU motie al niks meer gehoord; ik dacht dat’ie van de baan was. Lijkt me mooi als ze doorbijten. Al was een motie om het kabinet te dwingen om een standpunt in te nemen ook al voldoende geweest. Zo van: doe nou niet alsof er niks aan de hand is, en zeg gewoon wat je onder de huidige status quo zou doen. In de huidige tactiek van het CDA kabinet zie je veel te veel de hand van Jack de Vries Balkenende: niet zeggen wat je wél van plan bent, maar vooral sussen, niet doorpakken en draaien in de hoop dat je uiteindelijk je eigen plan kunt doordrukken. Vooral op defensie- en buitenlandvraagstukken gaat het zo al sinds het begin.

Maar op deze manier wordt de machtsstrijd binnen het CDA wel duidelijk. Balkie kan er misschien wel mee leven (en – als de geruchten waar zijn – het kan hem misschien zelfs weinig schelen), maar Maxime moet zo nodig zijn tanden weer laten zien. Een pitbull verleert zijn streken niet. Alleen moet’ie geen pitbull meer spelen als hij partijleiderambities heeft.

“Dan lijkt de weg voor Verhagen open te liggen, maar meestal lopen dit soort spelletjes verkeerd af.”

Inderdaad: Marnix van Rij revisited. Als ik Camiel was, dan zou ik mee heeeeel gedeisd houden…

  • Volgende discussie
#2 KJ

De PvdA heeft geen enkele ruimte om een vuist te maken; bij het minste of geringste trekt het CDA de stekker eruit, de PvdA met wel drie of vier zetels achterlatend bij de volgende verkiezingen. De regels bij de PvdA zijn: als het CDA zegt ‘spring’, dan zegt Wouter ‘hoe hoog ?’.

Dat krijg je als je een modepopje neerzet in de belangrijkste stoel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: Ik zie het Camiel ook eerder tot premier schoppen dan Verhagen. De jongen is ogenschijnlijk een stuk compromisvoller en weet zijn mediamomenten op een veel sympathiekere wijze te vullen, waar Verhagen toch eerder mensen tegen zich in het harnas jaagt. Bovendien heeft hij een veel groter buiten-gehalte (buiten het Haagse gekonkel), waardoor hij waarschijnlijk bij de basis meer vertrouwen geniet. Daar staat wel tegenover dat Verhagen de nodige tijd gehad heeft de partijtop in te pakken, dus op dat gebied heeft Camiel een achterstand. Juist bij het CDA is dat een belangrijk gegeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jack Random

Wat KJ zegt. De PvdA heeft tot nu toe elke keer als een knipmes voor het CDA gebogen. Waarom zou dat nu anders zijn?

De PvdA hoopt nog steeds op een godswonder tussen nu en 2011, waarmee de partij weer 30+ zetels krijgt.

Ikzelf hoop overigens dat de andere partijen het CDA de komende 10 jaar in de ban doen. Lijkt me erg heilzaam voor Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 prometeus

@2&4 ik blijf stiekem hopen. Niet vanwege de PvdA, maar vanwege het CDA. Je weet maar nooit: Misschien als Maxime het te bont maakt, dat of Balkenende hem dwingt om in te binden (hij kan ook geen herrie in de tent gebruiken als hij af wil zwaaien) of dat er toch een motie in afgezwakte vorm komt, wat gezien Verhagens houding vorige week ook al gezichtsverlies voor hem betekent. Want hij gaf duidelijk aan totaal de vrije hand te willen. Zelfs zijn partijleider, kabinetshoofd en “beschermheer” moest z’n bek houden. Dat laatste zei hij nog nét niet met zoveel woorden. Dus alleen als de PvdA en het CU helemaal inbinden is hier geen slaatje uit te slaan :-)

Maar @4 “Ikzelf hoop overigens dat de andere partijen het CDA de komende 10 jaar in de ban doen. Lijkt me erg heilzaam voor Nederland.”
Daarvoor zal de kiezer ze eerst in de ban moeten doen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 dick

Goed stuk Bragg. Over “rat” en de “regisseur zonder regie”. Live, rond middernacht genoten van Joël en Matijn toen ze de motie indienden.

Nou ja verkeerd aflopen bij het CDA: Brinkmannetje en Jeep The Hope zijn niet slecht terecht gekomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 dick

@3 Camiel de slijmert uit Limbo-land zou dan min. Buza worden. Hij is idd de kroonprins op termijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Maar zeg nou zelf, met Camiel als premier zou ik nog redelijk kunnen leven (ondanks het feit dat ik het CDA liever niet in de regering zie), terwijl Verhagen me minstens zo’n ramp lijkt als Balkenende. Alleen Donner zou nog erger zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Stickmeister

@KJ #2

Dat zal de CDA niet doen, want ook het CDA weet dat de breker van een kabinet er slechter uitkomt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Herman

De PVDA zit natuurlijk in een uitzichtloze situatie waarin ze moet kiezen tussen twee kwaden. Aan de ene kant kan ze geen vuist maken, want als het kabinet zou vallen zou de klap ongekend groot zijn. Het CDA weet dat en maakt gebruik van haar onderhandelingspositie.

Aan de andere kant door koste wat het kost de regering in stand te willen houden, verliest de PVDA haar geloofwaardigheid bij de kiezers steeds meer. Uiteindelijk is dat uitstel van executie. Bovendien wordt de partij die de regering laat vallen daar electoraal over het algemeen op afgerekend. Dat kan de PVDA met de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 in het vooruitzicht niet hebben.

Mijn voorspelling is dat de PVDA tot de gemeenteraadsverkiezingen de regering nog bij elkaar zal proberen te houden en dat er daarna wel eens klappen kunnen vallen in het kabinet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Micowoco

Hoezo zou Verhagen het TEGEN Wilders willen opnemen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 KJ

@Micowoco; inderdaad. Ik denk dat het gedroomde scenario zou zijn: JP naar de EU, interim premier Verhagen trekt bij de eerste scheet van Wouter de stekker eruit (‘altijd moeilijk, zo’n machtsoverdracht’) en hop ! naar CDA-VVD-PVV.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 mescaline

‘Met zulke scheten is de vertrouwensbasis voor het kabinet weggevallen’, reageerde een zichtbaar aangeslagen Maxime Verhagen op het NOS-journaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bragg

@Micowoco en anderen: Het CDA moet op dit moment bloeden met name in Limburg. Dat kwam in 11/2006 door de opkomst van de SP en tijdens de EP-verkiezingen door Wilders. Dat maakt ze erg nerveus en daarom moeten ze een antwoord hebben op de PVV. Wat niet wil zeggen dat ik niet ook denk dat een CDA-PVV-VVD kabinet straks het meest voor de hand ligt. Eurlings is de favoriete zoon van Limburg, maar heeft weinig status in de rest van het land. Komt denk ik te vroeg voor hem. Zie vandaag overigens het hoofdredactioneel commentaar in de VK over de zwakke positie van Balkenende. Over de PvdA en hoe die weer kunnen groeien; snel meer… Ik denk dat de nood daar zo hoog gestegen is dat ze niet zullen zwichten tav Uruzgan. Met name omdat het CDA afwijkt van gemaakte afspraken en dus eventueel de brekende partij zal zijn. De PvdA kan daarvan profiteren en haar imago iets verbeteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Cerridwen

@Bragg:
Leuk stuk.

Wel zeg ook jij weer dat een CDA-PVV-VVD kabinet het meest voor de hand ligt.

Ik zie het niet. Ten eerste is het maar de vraag of deze combinatie een meerderheid haalt. In de politieke barometer bijvoorbeeld is het zelden voorgekomen. De laatste tijd is links in brede zin weer in opkomst, 76 zetels voor de ‘generaal pardon’ coalitie bij peil.nl.

Ten tweede vraag ik mij sterk af of met de PVV tot afspraken is te komen. De PVV zal water bij de wijn moeten doen op sommige punten, de ruimte op links kan niet te groot worden. Veel belangrijker nog, de stijl van politiek bedrijven moet grondig op de schop en dat zie ik de PVV nog niet doen.

De verkiezingsuitslag wordt een grote chaos waarin links en rechts partijen victorie kraaien. Een coalitie wordt nog een hele puzzel, met de PVV als nogal lastig puzzelstukje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 dick

@8 DonnerT is idd een drama. Toch ff een andere nuance. Rampscenario CDA-landvernietigers:

-Rat is veruit het ergst
-Balk regisseur zonder regie
-DonnerT
-Camielekke ook helemaal nixxx met zijn slijmerige prestatiedrang……Ach ik ben dat hele CDA wel zo allemachtig zat: opzouten naar de oppositie…..zoveel kabinetten niet afgemaakt. Ga je diep schamen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 prometeus

@15 Mee eens. Zeker als Balkenende blijft zitten. Die herinnert zich de LPF nog wel… Nu lijkt de PVV iets strakker georganiseerd (lees: Dictator Geert bepaalt hoe het gaat), maar die strakke hiërarchie binnenshuis kan nog wel eens lastig worden als er geregeerd moet worden.

Ik denk dat Wilders zich pas aan coalitiebesprekingen waagt als hij formateur kan worden. Tot dit tijd schreeuwt hij gewoon “cordon sanitaire, cordon sanitaire!!!”. Dat levert hem veel meer op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 gronk

@cerridwen: sowieso kun je d’r van uitgaan dat d’r een electorale afstraffing komt van partijen die met de PVV regeren — waarschijnlijk ten gunste van de PVV, ‘want ze blijken toch wel mee te vallen’.

Tenzij de PVV voor het LPF-scenario gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 KJ

@gronk; een LPF-achtig effect (in welke mate dan ook) is onvermijdelijk voor de PVV. Zeker als ze gaan regeren: zuiplappen en vrouwenmeppers zat, tenslotte. Je hoeft alleen maar je armen over je borst te vouwen en wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Bragg

@15 en 17; De PVV zal wel moeten denk ik. De enorme overwinning van de SP in 2006 werd voor veel van de SP-stemmers een teleurstelling toen die partij niet eens wilde onderhandelen met het CDA. Ze hebben daarop fors in de peilingen ingeleverd, nog voor Kant aantrad. Zoiets kan ook de PVV gebeuren als ze niet willen regeren. Of het mogelijk is? Geen idee. Het zal heel moeilijk worden. Hangt ervan af of Wilders goed regeringsmateriaal kan vinden en op zijn minst een paar punten kan binnenhalen… zoals: hogere straffen, een immigratie-stop en een strenger asielbeleid. Je hoort ook vaak: “laat ze maar regeren, dan zullen ze vanzelf kleiner worden.” Die gedachte zullen CDA en VVD wellicht hebben. Ik denk iig dat de verkiezingscampagne keihard zal worden. Vraag is wie op ‘Links’ de mensen achter zich zal krijgen. Pechtold, Kant en wie bij de PvdA? Nog een keer Bos?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Cerridwen

@Gronk:
Liberale VVD’ers en sociale CDA’ers krijgen het erg benauwd in een dergelijk kabinet, en er zijn alternatieven voorhanden (D66, CU).

De PVV is voor het grootste deel toch een probleem van rechts. Rechts in Nederland radicaliseert, terwijl de mediane stemmer daar veel minder in mee gaat (en bijvoorbeeld tijdens het uitbarsten van de bankencrisis ook even naar links bewoog). Voor een radicaal links of progressief geluid is nog wel ruimte in Nederland, voor een gematigd rechts geluid veel minder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Erik van Luxzenburg

Hopelijk zet de PvdA eens door, zal ze credits opleveren hij het kiezersvolk! Eindelijk weer eens daadkracht van een regeringspartij. Nu staat het CDA er beter voor in de peilingen, maar of dat ook zo blijft als het PvdA het kabinet heel assertief opblaast? Mij tip aan het PvdA: daadkracht, stop met meedraaien en konkelen van het CDA!

Hopelijk graaft Verhagen zijn eigen graf, zo’n manipulerend figuur kom je niet vaak tegen binnen de Nederlandse politiek, met zijn populistische nutteloze getwitter! Naar mijn idee verdient hij de prijs voor slechtste minister van BuZa-ever! Maar goed, met hem aan het roer gaat het CDA zeker ten onder. De Rat is een hele treffende bijnaam denk ik…. Twitter that Maxime (welke gozer heet er Maxime? Doet me aan een GTST karakter denken met dezelfde konkelende levensinstelling… ja mijn partner kijkt dat!)

Overigens, mooi dat het CDA zo draait in dit debat (en nagenoeg elk ander debat), wat verweten ze Bos ook al weer tijdens de verkiezingen? Pot verwijt de ketel daar in Den Haag. Maar ja, we hebben natuurlijk ook de 150 grootste werkeloze kneuzen van ons land tot kamerleden verkozen. Ik blijf er bij: collectief tegen de muur met z’n allen, niemand zal jullie zogenaamd geregeer missen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Cerridwen

@Bragg: ‘De PVV zal wel moeten’
Er is ook nog de les van de LPF: gedecimeerd na 87 dagen regeren. Regeren is tegenwoordig synoniem met zetels verliezen.

De vraag is bovendien of de SP in de regering geen zetels verloren had. Die kans lijkt me groot.

Maar terug naar mijn punt: natuurlijk is er een kans op een PVV-VVD-CDA regering. Maar die is niet bijzonder groot op dit moment, dus waarom mensen doen alsof dit onvermijdelijk is snap ik echt niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Horst Grogmuller

In principe ben ik het inhoudelijk meestal wel eens met het CDA (of in elk geval eenser dan met andere partijen) maar die machtsspelletjes staan me toch wat tegen. Maar ja, het CDA zonder machtsspelletjes is iets als Wilders zonder peroxidekapsel en de SP zonder Marijnissen (onee). Lastiglastiglastig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Bragg

Motie is aangenomen. D66 en SGP tegen. De rest voor. CDA natuurlijk heel erg tegen. Geen fijne sfeer tussen de coalitiepartijen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 prometeus

@25 Ben benieuwd wat Verhagen doet. Hij zal achter de schermen wel koken, maar als’ie slim is, houdt’ie z’n mond. Gegokt en verloren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Bismarck

@25: D66 tegen vind ik wel opvallend. Hebben die bij de vorige verlenging niet juist tegen gestemd? Gaven ze een stemverklaring? Zouden ze naar het CDA aan het lonken zijn, ivm. de volgende coalitie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 stefan

In Nederland is er na 21 doden aan Nederlandse kant weinig oppositie. Het verzet lijkt nog het grootst bij de militairen zelf waar de twijfel aan de zin van de oorlog groot is. De linkse SP, die principieel tegen de oorlogsdeelname is gekant, laat het onderwerp volledig links liggen, laat staan dat er sprake zou zijn van enige poging tot mobilisatie. De regering zelf is echter intern verdeeld over wat er moet gebeuren na het einde van de VS opdracht in Uruzgan.Wegwezen daar. Zeker met de miljardenschuld die al voor ons klaarligt.

  • Vorige discussie