Lokale generatiestrijd

Foto: Flickr ianus raadzaal Gemeenteraad Werkendam CC BY-NC-SA 2.0.
Dossier:

Een update van dit artikel.

Van de 334 gemeenten waar over twee weken verkiezingen gehouden zullen worden, hebben we inmiddels 82% in beeld.

Voor een deel wordt de verkiezingsstrijd ook een strijd tussen jong en oud. Puur lokaal gezien lijken de ouderen de overhand te hebben. In de 274 gemeenten die we bekeken hebben kwamen we negen ‘Senioren’-partijen tegen. Twaalf andere partijen bieden zich als ‘ouderen’-partijen aan. De fraaiste lijstaanduiding gaat naar Waardig Ouder Worden (WOW) in Hoeksche Waard.

Daar tegenover staan acht lokale jongerenpartijen. In Zandvoort is de generatiestrijd wel heel bijzonder. Vier kandidaten van Jong Zandvoort gaan het opnemen tegen hun ouders. Drie van de vier concurreren met hun ouders die kandidaat zijn voor de Ouderenpartij Zandvoort. De vierde is zoon van een lokale PVV-kandidaat.

Ook in Heerlen kan er worden gestemd op een Jongerenpartij en een Ouderenpartij. Het is daar echter geen familiaire strijd.

In Arnhem (JenO – De Partij voor Jong en Oud) en Heeze-Leende (Partij voor Oud en Jong -PvOJ) probeert men de generatiekloof te overbruggen. Laatstgenoemde had tot voor kort nog een samenwerkingsverband met Groenlinks, maar de komende verkiezingen gaan ze lek hun eigen weg.

De PvOJ doet dat onder de bezielende leiding van de 75-jarige Frans Maas, die in december zijn 25-jarig jubileum als raadslid vierde. In 1996 deed hij aan de gemeenteraadsverkiezingen mee voor het AOV (Algemeen Ouderen Verbond) In juni 1998 richtte hij de PvOJ op. Sinds de herindeling in 1997 zit Frans Maas zonder enige onderbreking in de gemeenteraad.

Of er van de in maart gekozen jongeren ook maar eentje is die zo trouw aan de lokale politiek zal zijn, durf ik sterk te betwijfelen.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Zit hem ook wel in de aard van de bestuurslaag. De gemeenteraad doe je erbij, dat wil zeggen, daar kun je aan gaan denken als je wat wil gaan minderen op het werk, of nog beter, zo tegen je pensioen, als je begint na te denken, wat straks, als ik geen weekinvulling meer heb van mijn werk? Jongeren zijn aan het studeren (en vinden daarna zeer waarschijnlijk werk buiten de gemeente, waardoor studenten maximaal 1 termijn zitten) , of moeten zich nog op een baan invechten (waar hun baas niet zit te wachten op iemand die al aankomt met, ja ik ben wel elke week een dag weg vergaderen). Bijgevolg is de gemeenteraad met name voor pensionado’s, senior ambtenaren en ondernemers mét personeel, aangevuld met wat plaatselijke carrièrepolitici voor de wethoudersplekken.

  • Volgende discussie
#1.1 Nina de Haan - Reactie op #1

Zeer goed punt. Denk je dat dat oké is zo of zou het ook nadelen hebben als er vooral oudere mensen in de gemeenteraad gaan?

#1.2 Bismarck - Reactie op #1.1

Op dat bestuursniveau is het risico op cliëntelisme wel nóg groter (overigens niet alleen op het vlak van leeftijd*). En aangezien (zie reactie #2) oude mensen vooral gelezen mag worden als oude mannen, zit je ook al snel met wel heel letterlijk een old boys netwerk dat over het regionale (want gemeenten zijn inmiddels al ruimschoots het lokale niveau overstegen door alle fusies en annexaties) reilen en zeilen gaat.

*Ik sprak toevallig vanmiddag met één van de Sinterklazen, die meldde dat hij inmiddels opgaat voor zijn 9e herverkiezing, dus die klopt Frans Maas uit Arnhem met gemak.

#2 Frank789

Traditionele namen troef bij gemeenteraadsverkiezingen: veel Jannen en Peters verkiesbaar

https://nos.nl/artikel/2419074-traditionele-namen-troef-bij-gemeenteraadsverkiezingen-veel-jannen-en-peters-verkiesbaar

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie