Live: Viktor Orbán in het Europees Parlement

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-09-2022

Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland is op zeker de laatste dictator in Europa. Maar Viktor Orbán van Hongarije is misschien wel de eerste dictator in de Europese Unie? Deze middag spreekt de omstreden Hongaarse premier in het Europees Parlement. Het is een niet gepland bliksembezoek aan Straatsburg waarmee Orban de -in zijn woorden- ‘lastercampagne tegen zijn land’ probeert te stoppen. De rechts-populist gaat met commissie voorzitter José Barroso in debat over de anti-democratische maatregelen die hij in Hongarije doorvoert. In korte tijd herschreef Orban de Hongaarse grondwet, nationaliseerde privépensioenen, bracht alle media onder controle van een machtige media-autoriteit, stelde de Hongaarse nationale bank onder politieke controle, paste het kiesstelsel aan ten gunste van zijn regeringspartij en tastte de onafhankelijkheid van de rechtspraak aan. Vanaf 15:00 is het optreden van Orban hier live te volgen, om 16:45-17:30 geeft hij een persconferentie.

Niet boeiend? Dat zal ons nooit gebeuren? Bedenk dan dat Orban de democratische rechtsstaat kan afbreken dankzij een nipte electorale meerderheid van 54%. Hier in Nederland stemt ongeveer een vijfde deel van de kiezers op een vergelijkbare partij als de PVV, maar met een dalende welvaart zullen ook Nederlanders vatbaarder worden voor totalitaire ideologieën. Wij zijn allen Hongaren.

CC foto: Európai Bizottság/ Végel Dániel

Reacties (6)

#1 J.Morika

Die link, waarop hij vanaf 15:00 te volgen moet zijn, doet het niet. Bij mij niet tenminste…

  • Volgende discussie
#2 Johan

“Wij zijn allen Hongaren.”
ahum….
‘Nee, nee, nooit’,

http://www.scribblesfromhungary.com/2008/06/trianon.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Share

Jezus was ook geen democraat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Crachàt

Geert Wilder is natuurlijk hyperdemocraat, eens hij 54% heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 børkbørkbørk

En ook in de eerste reactie schemert al iets door van “nee, dat kan bij ons niet gebeuren”. Maar het kan wel degelijk erger worden. Zie de invloed die zo’n etterbak als Hero Brinkman heeft. Gekozen op de slippen van Wilders vertegenwoordigt hij een matig percentage kiezers, maar hij briest als een Koreaanse dictator as iemand zijn tere gevoelens beroert. En dat is alleen Brinkman. Als die partij groter wordt, zal hun invloed echt niet verminderen. Ik zie die Tokkies al hun eigen schervengericht organiseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 L.Brusselman

Als je bij de Hollander aan zijn geld komt is hij tot de grootste gruweldaden in staat,.en dat is niet alleen bij Hollanders het geval…
De politicus die daar het beste op in kan spelen is in staat het slechtste in ons naar boven te halen.

  • Vorige discussie