1. 1

  Variatie op Man bijt Hond?

  Als ik die serie foto’s zie vraag ik me af: wat is eigenlijk een rechtse hobby?
  Wat vindt u daarvan?

 2. 2

  @1: Een rechtse hobby zou waarschijnlijk een in elkaar geslagen allochtoon met een sticker erop zijn. Of een uitgehongerd kind van wie de moeder geen inkomen heeft om haar kind te voeden. Of een moslima die niet meer buiten komt omdat ze haar hoofd niet mag bedekken. Of een massa mensen met allemaal hun hand schuin de lucht in en gezicht richting Geert.

 3. 4

  Ik mis daar wel wat foto’s bij op het “… en ga zo maar door…” van Wilders passen. Een aantal onderwijs- en scoiale voorzieningen bijvoorbeeld.

  Rechtse hobby’s zijn al gauw afgebeeld met foto’s van de files, winkelcentra, de Maasvlakte en golfbanen.

 4. 5

  Ik heb wat dat betreft ook weinig fantasie hoe je Rechtse hobby’s dan zou moeten portretteren @ Peter

  Maar de Linkse hobby’s (bezuinigingsmaatregelen om het land te behoeden voor een bankroet) geven in Hongarije in ieder geval de Rechtse hobby’s weer een nieuw verfje:

  Hongarije maakt ruk naar rechts

  Potje Jobikken met de 800.000 zigeuners…

 5. 6

  Commerciele kranten een linkse hobby? Concerten waar voornamelijk bontjassen met hun Mercedes komen? Zonne panelen op het dak, die iedereen over 5 jaar toch koopt omdat dat dan goedkoper is dan stroom van de centrale? Kunstwerken, die bij 1 , meestal niet onbemiddeld, iemand in de huiskamer komen te hangen? Moeten we daarvoor echt mensen bij de voedselbank laten lopen om dat maar te kunnen blijven sponsoren? Moeten we daar alle ondernemende mensen, die voor werkgelegenheid en belastingcenten zorgen, daarvoor als paria’s het land voor uitjagen? Moeten we doorsnee gezinnen, die hun laatste centen in een Vinex woning gestoken hebben daarvoor korten op hun koopkracht? Moeten we de bouwvakker die om half 7 op de bouwplaats moet zijn, waar de eerst 10 jaar geen bus komt, daarvoor pesten met spitsheffing zodat hij het eerste uur voor niets werkt?

  Het is maar waar je sociaal vindt, je kan het geld maar 1x uitgeven, en we zitten op dit moment een beetje krap bij kas.

 6. 7

  Rechtse hobbies: koranverscheuren, knieschotje, broodje klaagmuur, pedomolesteren (of, breder, eigenrechteren), filerijden, asfalteren, belasting ontduiken… moet ik doorgaan?

 7. 8

  Tiens … “linkse hobby” … dat klinkt zo raar … klinkt niet zoals steeds … klinkt anders … klinkt niet als “linkse kerk” … wat is er aan de hand ?!?

 8. 9

  Ik denk dat met de “linkse hobby” het “vet” wordt bedoeld dat van het “linkse lichaam” moet worden geschraapt.

  Het klinkt ook wijs en daadkrachtig.

  Anders… de term “linkse kerk” zet de Foute Opiniemachers op de kaart. “linkse hobby’s” zijn daar het peperdure en nutteloze gevolg van.

  Maar jij weet ook hoe vals dat debat al zo lang is S’z.

 9. 11

  Rechtse hobby’s zijn gelijk aan linkse hobby’s in de zin dat er aan de ontvangende kant iemand z’n hand staat op te houden. Alleen zijn het deze keer andere ondernemers en andere sport en culturele verenigingen, die passen bij het signatuur van rechts. Dan is het geen gratis geld meer, maar aanmoedigingsbeleid of zoiets en creëert het natuurlijk werk (bij de linkerhand stimuleert het slechts stilzitten). Stomme fökkers.

  En handophoudend rechts vergeten dan voor het gemak even hun uit boekjes aangeleerde ideologien (zo lame) en dan is het heulemaal niet zo marktverstorend meer. Zoiets kun je links niet in de schoenen schuiven!

 10. 12

  Linkse hobby’s zou ik interpreteren als geldverslindende activiteiten waar se samenleving nauwelijks iets aan heeft. Ik zie een dichter die leeft van subsidies maar die nauwelijks 100 boekjes per jaar verkoopt. JunkieXL kan volgens mij z’n eigen broek ophouden.

  Rechtse hobby’s zouden dan kunnen zijn: meer gevangenissen door langere straffen en zero tolerance, AIVD, godsdienst lessen op scholen, naakt scanners, dijken rond het internet, etc. etc.

  IMHO zouden we inderdaad beter af zijn als we aan linker en rechterzijde van het spectrum eens gaan snoeien in alles wat geen meerwaarde heeft voor de samenleving…

 11. 16

  Ik mis de universiteiten. Tenminste, als je Wilders mag geloven:

  “De hele linkse elite maakt zich schuldig aan het beoefenen van het cultureel relativisme. Universiteiten, kerken, vakbonden, de media, politici. Ze zijn allemaal verraders van onze zwaarbevochten vrijheden.”

 12. 22

  @6 en 12: Rechts betekent dus een samenleving waar alleen nog kunst wordt gemaakt voor de grootste gemene deler, geen investeringen meer in duurzame energie waardoor innovatie wordt vertraagd en kostprijsverlaging geen doorgang zal vinden, wegen die dichtslibben door files, kanten die alleen nog schrijven wat de adverteerders willen, iedereen 40 uur per week aan het werk voor een baas?

  Als dat rechts is, dan zie ik in een rechtse samenleving een hele schrale samenleving zonder enige diversiteit en dus keuzevrijheid. Feitelijk hetzelfde als communisme, alleen dan uniformiteit afgedwongen door de tucht van de markt in plaats van de tucht van de staat.

 13. 23

  @Herman; Kunst kan ook gemaakt worden voor diegenen die er gewoon het volle pond voor betalen. Want wees nou eerlijk – de kunst voor de grootste gemene deler wordt al gemaakt – kunstsubsidies zijn een kadootje van de geletterde elite aan zichzelf. Kunst galeries e.a. worden nu ook niet gesubsidieerd.

  Investeringen in duurzame energie komen vanzelf – de olie raakt ooit echt op.

  Kranten worden in Nederland nu ook niet gesubsidieerd en schrijven (meestal) niet alleen maar wat de adverteerders willen.

  40 uur per week aan het werk voor de baas is de fokking norm. Get used to it. Anders start je maar je eigen bedrijf. In theorie zou dat, in een rechtse samenleving, heel makkelijk moeten wezen.

  Er zijn wel negatieve dingen aan te wijzen van een rechtse samenleving, maar ironisch genoeg mis jij ze allemaal.

 14. 24

  @23: Subsidies voor kunst en cultuur vormen wel degelijk een belangrijke bijdrage. Bepaalde vormen van kunst en cultuur zouden gewoon niet gemaakt worden als kunstenaars geen financiële regelingen hadden waardoor ze zich erop toe kunnen leggen, als er geen subsidies waren voor poppodia etc.

  Als het gaat om het afschaffen van subsidies voor kunst die zichzelf kan bedruipen, daar zie ik niet zoveel bezwaar in. Een groot deel van de programmering van Schouwburgen zou bijvoorbeeld makkelijk afgestoten kunnen worden naar de markt, zonder veel verlies aan kwaliteit. Maar juist experimentele vormen van kunst en vormen van kunst en cultuur waar geen groot publiek of publiek dat grote sommen geld ter beschikking heeft voor is, moeten wat mij betreft gesubsidieerd blijven om vernieuwing en diversiteit in kunst en cultuur te behouden.

 15. 26

  @Herman; De VS heeft anders rete-belangrijke kunstenaars voortgebracht, ook in die ‘bepaalde vormen’ van jou. Allemaal zonder subsidie. Nu is het zo dat de subsidie van de stadsschouwburg Youp van het Hek indirect betaalt. Wat idioot is. Sorry, maar ik ben het gewoon niet met je eens – die volgens jou broodnoodzakelijke experimentele vormen van kunst zijn op geen enkele manier te kwantificeren, maar het geld ervoor loopt wel gewoon keihard over in de al overvolle zakken van Freek cum suis. En dat terwijl er gewoon een bloeiend, ongesubsidieerd, en ook experimenteel gallerie-leven is in dit land.

 16. 27

  @Steeph; Ja, en ontwikkelingssamenwerking (mij ook een gruwel) is maar 0,8%. Toch is dat 4,7 mld Euro, dus 1% is vast iets van 5 mld. Tel ze bij elkaar op, schaf ze allebei geheel af, en je hebt een derde van het bedrag dat de VVD van plan is te besparen.

  Het is misschien maar 1%, maar het is niet niks.

 17. 28

  @KJ
  Dat klopt niet helemaal, ontwikkelingshulp is 0,8% van het BNP. 1% is van de rijksbegroting, is niet hetzelfde.