Licht sneller dan licht?

Farnsworth: These are the dark matter engine I invented. They allow my starship to travel between galaxies in mere hours.
Cubert: That’s impossible. You can’t go faster than the speed of light.
Farnsworth: Of course not. That’s why scientists increased the speed of light in 2208.

Futurama, “A Clone of My Own”

2208? Echt niet! Wetenschappers zijn erin geslaagd de snelheid van licht aan te passen. In een testopstelling is men erin geslaagd het licht te vertragen tot “slechts” 71,000 km per seconde.

De toepassing? Tijdelijke geheugens in optische computers. Die informatie tijdelijk vast kunnen houden terwijl de rest van de pc “gewoon” op lichtsnelheid kan doorwerken.

Het interessante van het geheel is dat ze ook in staat bleken fotonen te versnellen tot boven de lichtsnelheid.

Dit alles door middel van technologie die al beschikbaar is, op kamertemperatuur. En, ook niet belangrijk, het tast de relativiteitstheorie van Einstein niet aan. Kan iemand mij uitleggen waarom niet?

(via)

 1. 2

  De individuele photonen gaan niet sneller dan de snelheid van het licht.
  Het lijkt er alleen maar op dat de groep sneller gaat dan het licht.

  klik hier voor een visueel voorbeeldje.

  In het artikel word zelf al aangegeven dat het wetenschappers al eerder gelukt is (sterker nog, ze konden licht al stil laten staan). Het is ze nu allleen gelukt zonder obscure gassen en kristallen e.d.

 2. 6

  je bedoeld dus eigeniljk dat je het ene licht deeltje stil laat staan terwijl je het andere deeltje licht door laat gaan //?
  kunnen we ooit een vervoersmiddel ontwikkelen dat sneller gaat dan licht???