Nieuwe Amerikaanse president redt klimaat

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)Gelooft iemand nog in internationale klimaatafspraken? Voordat u gapend uw hoofd afwent: er is uitzicht op een oplossing. De internationale gemeenschap hoeft namelijk alleen maar te wachten op de presidentsverkiezingen in november 2008. De nieuwe Democratische president zal zeker voor een doorbraak zorgen in het Amerikaanse denken over klimaatverandering.

Conservatieven eruit
Het moge duidelijk zijn dat George W. Bush het licht niet gezien heeft als het om klimaatverandering gaat, ook al probeert hij aan het einde van zijn termijn weer vriendjes te worden met Amerikaanse wetenschappers op dit punt:

I haven’t always been clear about the threat global warming poses. In retrospect, having oil industry lobbyists edit our climate reports was probably a bad idea.

Meen je dat nou? Goh. Vanaf het begin heeft de Amerikaanse president de uitvoering van internationale afspraken gefrustreerd. Hij begon pas te geloven dat er een probleem was toen de militairen van het Pentagon met rode zwaailichten voor het Witte Huis begonnen te waarschuwen voor klimaatverandering.

De conservatieve achterban van de Republikeinen schuifelt al zenuwachtig heen en weer bij het vooruitzicht van president McCain. Zijn voorbeeld Governator Schwarzenegger uit Californië vinden ze al een ‘tree hugging hippie’ als het om milieu gaat. Al kun je daar al vraagtekens bij zetten. John Mccain lijkt naar onze Europese of zelfs Californische maatstaven nauwelijks zijn handen uit z´n mouwen te steken. Vooralsnog moet het dus toch van de Democraten komen.

Progressieven erin
Zowel Clinton als Obama zijn voorstander van grote veranderingen in het Amerikaanse klimaatbeleid. Ze worden daarbij opgejaagd door de man die in 2000 nipt de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloor: Gore maakte deze week bekend 300 miljoen dollar te stoppen in een campagne om het klimaat hoger op de maatschappelijke agenda in de Verenigde Staten te krijgen. Als internationale gemeenschap kunnen we niet anders doen dan hopen dat de Democratische presidentskandidaten de boodschap begrepen hebben.

Of hebben we toch letterlijk Al Gore nodig als president om het klimaat te redden?

 1. 1

  Het stukje gaat er een beetje teveel vanuit dat de nieuwe president een democraat wordt. Wat dat betreft zou ik de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is.

 2. 2

  “having oil industry lobbyists edit our climate reports was probably a bad idea”.

  Daarmee is Bush waarschijnlijk de eerste president, die zijn eigen falen nog tijdens zijn eigen presidentschap toegeeft. Nu zijn andere fouten nog toegeven, berouw tonen en katholiek worden (of moet je eerst katholiek worden en dan berouw tonen om toch nog in de katholieke hemel te komen?).

 3. 3

  Het goede nieuws is dat McCain weliswaar nog niet specifiek is, maar wel het probleem onderkent. Dat betekent sowieso winst, wie het ook wint.

  Als McCain Scharzenegger als voorbeeld heeft, dan zou het wel eens kunnen dat hij dan gaat proberen ook tot een cap and trade te komen (daar lijkt Schwarzenegger in de link nl ook mee bezig) en dat is een van de belangrijkste instrumenten om klimaatverandering ook echt effectief aan te pakken.

  Mag ik ook even opmerken dat ik $300 miljoen dollar voor een reclamecampagne echt enorme quatsch vind. Steek dat geld alsjeblieft in wetenschappelijk onderzoek. Hoe sneller duurzame energie echt helemaal concurrerend is met fossiele stoffen, hoe sneller zo’n campagne overbodig wordt.