Kunst op Zondag | Uit het depot

Serie:

Voor er weer een Kunst op Zondag het licht ziet, heeft de Sargasso’s kunstredactie al heel wat kunstwerken bekeken. Omdat we we zeker niet het grootste museum van Nederland zijn en veel minder ruimte hebben dan de andere Nederlandse musea voor moderne kunst, blijft heel wat verzameld werk in het depot opgeslagen.

Elk museum verdiept zich af en toe in het eigen depot en zet er een tentoonstelling mee in elkaar. Kwestie van curatoren die even niet weten wat ze nu weer eens zullen verzinnen? Of tijdelijk geldgebrek, dus dan maar een goedkope expositie opgetuigd? Of een plots opwellend respect voor al het moois dat gewoon gezien moet worden.

Uw nederige curator heeft last van alle drie die factoren. De eerste overkomt iedereen wel eens. Een dipje in de creativiteit. Het tweede is hier chronisch. Alleen de derde factor ligt iets genuanceerder: niks opwellend, altoos in bewondering. Dus vandaag uit het depot van Kunst op Zondag.

In januari hadden we twee afleveringen over muren. Van grensmuren tot gevelkunst. Deze werken haalden die afleveringen niet:

Steek de grensmuren tussen Amerika en Mexico over en aanschouw fraaie Mexicaanse muurkunst. Bijvoorbeeld deze gigantische mozaïek op de universiteitsbibliotheek in Mexico City. Mocht u het Spaans beheersen dan leest u natuurlijk deze informatie over dat werk.

Juan O’Gorman (1905 – 1982), mozaïek op de vier gevels van de centrale bibliothek van de National Autonomous University of Mexico (UNAM).
cc Flickr Esparta Palma photostream Central Library - Biblioteca Central U.N.A.M

Op een ander gebouw van dezelfde universiteit: David Alfaro Siqueiros (1896 – 1974), mural sur Torre de Rectoría.
cc Flickr kate mccarthy photostream mural completa of siqueiros mosaic

Reverse graffiti op de muren van de Broadway Tunnel in San Francisco. Kunstenaar: Paul “moose” Curtis (hier zijn website).
cc Flickr FogCityFog photostream Long Shot of Moose's Reverse Graffiti Forrest

Een imitatie Banksy in de Northumberland Street in Belfast. De straat is één van de zgn. ‘peace lines’. Samen met het om de hoek gelegen Shankill Road is het een waar muurkunstmuseum geworden.
cc Flickr damian entwistle photostream belfast northumberland ave mural (4)

Muurkunst op een van de bunkerachtige Wynwood winkels (Miami, U.S.A.). Dit werk is van Retna, pseudoniem voor Marquis Lewis. In een mix van Chicano, Maya en Egyptische kalligrafie herdenkt hij de doden.
cc Flickr Wally Gobetz photostream Miami - Wynwood Wynwood Walls - RETNA

In de stromende en spuitende afleveringen ontbrak deze cursus `maak zelf nep stromende potloden`.

En deze fontein:
Michael FrascaAmelia Valerio Weinberg Memorial Fountain (voor de openbare bibliotheek in Cincinnati, USA).
cc Flickr Jean-François Schmitz photostream Book Fountain, Cincinnati Public Library - © 2012 Jean-François Schmitz

In februari hadden we hier en daar wat promotie voor bepaalde soorten verandering. Uit het depot halen we het Craftivist Collective (a group set up to to expose the scandal of global poverty, and human rights injustices though the power of craft and public art) naar boven.
cc craftivist collective photostream I never normally do xstitches this big but hey ho

En herhalen we een ander collectief: de Guerilla Girls over hun 30-jarige verjaardag (in 2015).

Tot slot: uit de editie met Chinese kunst bleek dit nog in ons depot te liggen:

Liu JianhuaYiwu Survey, 2006-2007.
cc Flickr Joep de Graaff photostream Liu Jianhua -Yiwu Survey 2006-2007 – 1

Om dat werk een beetje te vatten: het symboliseert China’s expansieve economie en één van China’s grote economische bolwerken, de stad Yiwu. En klik de link natuurlijk.

Prettige zondag verder.

Reacties (2)

#1 Jona Lendering

Leuk!

  • Volgende discussie
#2 Rolands.

Zo’n gebrek aan inspiratie is toch ergens goed voor.

En laat het maar aan de curator om daar een mooi verhaal omheen te verzinnen!

  • Vorige discussie