Kunst op Zondag | Sloten kunst

Serie:

Ik zal Nieuwkoop niet gauw vergeten; waar staan er nou 130 kunstwerken in de sloot?

Die verbazing sprak Jan Terlouw uit toen hij in Nieuwkoop de ‘Toekomststoel’ mocht onthullen, die bij de toegangsboog van Slootkunst is geplaatst.

Alles ter gelegenheid van het 750-jarige Nieuwkoop. De Toekomststoel is een ideetje van Jan Terlouw. Bij elk overleg zou een lege stoel geplaatst moeten worden. Die stoel vertegenwoordigt de toekomst en helpt ons herinneren dat we in de hedendaagse beslissingen duurzaamheid meewegen.

Nieuwkoop moet natuurlijk niet stil blijven staan bij de 750e verjaardag, want het heeft nog sloten toekomst voor zich. De stoel kan dus van pas komen. En wat deden de Nieuwkopers met de duurzame gedachten? Ze flikkeren kunst in de sloot!

Awel, dat doet alle goed bedoelingen te kort. Excuus.
Slootkunst is de 1,5 kilometer lange expositie met 130 panelen en 19 vlotten geplaatst in de Ringsloot in Nieuwkoop centrum. Alles blijft staan en drijven tot en met 1 oktober. Thema van de meeste werken is natuurlijk ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’.

De kunstwerken zijn gemaakt door amateurs, professionals, scholen, verenigingen, bedrijven, instellingen en organisaties uit Nieuwkoop en omgeving. Leuk om op een zonnig dagje te bekijken. De opening (met Jan Terlouw) kun je hier nog een bekijken.

Het brengt ons op kunst in sloten, kanalen, grachten rivieren, meren, vijvers en de zee. Vaak staat kunst niet in het water, maar op de waterkant.

Ger C. BoutDe visser, 2006. Aan de Maas.
Flickr Rob Oo Gone fishing The Fisherman (De Visser), Ger C. Bout (2006) CC BY 2.0 sloten

Dat er nog steeds wordt gevist, is een wonder want er valt steeds minder vis, en wel meer troep te vangen. Kan er van troep vis worden gemaakt? Deze walvis is gemaakt van vijf ton zwerfval uit de oceaan.

StudioKCA (Jason Klimoski en Lesley Chang) – Skyscraper, 2019 (Catharijnesingel Utrecht, een jaar eerder in Brugge te zien).
Flickr Nanda Sluijsmans Metershoge plastic walvis Utrecht CC BY-SA 2.0 sloten

Als een vis onder troebel water

In de stedelijke grachten lijkt  het wel mee te vallen, getuige de vissen die zich melden bij de visdeurbel. Grote vraag is: wat doen vissen als ze kunst in de gracht tegen komen?

Bijvoorbeeld…

Gijs van BonDAF monument, 2010. Eindhovensch kanaal.

Marja en Frans de Boer-LichtveldInteraction I en II. 1988. In de Dobbeplas, Zoetermeer.
Flickr zoetnet enjoying the september sun. Interaction I en II van Marja en Frans de Boer-Lichtveld CC BY 2.0 sloten

En is het nog wel zo fris als mens te water te gaan?

Stefan Strauss – Duiktoren met mensfiguur (de duiker), 1998. Vijver bij Van Heuven Goedhartlaan Hoofddorp
FaceMePLS Kunst van Heuven Goedhartlaan Hoofddorp Duiktoren met mensfiguur (de duiker, 1997) van Stefan Strauss CC BY 2.0 sloten

Stang GubbelsDe zwevende man, 2001. Vijver bij Van Heuven Goedhartlaan Hoofddorp
Flickr FaceMePLS Kunst van Heuven Goedhartlaan Hoofddorp De zwevende man Stang Gubbels CC BY 2.0

Niet te somber

Al jaren wordt er gewerkt om de binnen- en buitensteedse wateren zo niet helder, dan toch schoon te krijgen en te houden.
In Leeuwarden wordt dat gesymboliseerd met een zwembad in de gracht. Op een schaalverdeling aan de binnenkant is af te lezen hoe helder het water is.

Jan RosMeetbaar water, 2004. In de gracht tussen de bruggen Brol en Paardepijp, Leeuwarden.
Flickr FaceMePLS Meetbaar Water, Groentemarkt Leeuwarden CC BY 2.0

Laten we alle wateren koesteren. Niet alleen de sloten en kanalen, ook de zee. In 2018 inventariseerde Buno Doedens wat Hagenaars hun zee toewensten. De wensen stonden op tientallen bollen die op de branding deinden.  Als ode aan de zee. Want, zo stelde Doedens, zoals de natuur afhankelijk is van de grillen van de mens, is de mens afhankelijk van de grillen van de natuur. Het tijdelijke landschap van tientallen bollen symboliseert die onderlinge, kwetsbare afhankelijkheid. It takes two to tango” (bron).

Bruno DoedensLetsdance, 2018. Zee bij Scheveningen.

Terug naar de Toekomst

Terugkomend op waar we mee begonnen: Uit het water van het Apeldoorns kanaal (vlakbij gebouw ‘Het Potlood’ aan de Koningshaven, tegenover Wiepkingstraat nr. 1, waar Kanaal Noord overgaat in de Kanaalstraat) klimt een figuur naar boven. Sommigen zien er een brandweerman in, maar het kan net zo goed een Romeinse soldaat zijn uit lang vervlogen tijden. Het beeld heet ‘De Toekomst’ en hoe ongewis die wel is, blijkt wel uit het luchtledige waar de figuur op af gaat.

Rob en Hennie Froeling – Toekomst, 2000. Apeldoorns kanaal.
Erik Wannee, CC0, via Wikimedia Commons Kunstwerk Toekomst door Rob en Henny Froeling (2000)

Tot sloten… Prettige zondag.


Eerdere kunst en water op Sargasso: Water naar de zee en Spuit elf
.

Reacties (1)

#1 Hans Custers

In Spijkenisse heb je de walvissstaarten. Die afgelopen november ineens een toevoeging kregen die deed denken aan Kunst en Vaarwerk.