Kunst op Zondag | Route

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022
Serie:

Omdat deze maand door heel het land kunstroutes op gang komen én omdat het vandaag de eerste zondag van deze maand is, loopt KoZ kunstroutes langs die op ‘eerste zondagen’ plaatsvinden.

Op de website ckplus, die zich “de eerste kunst en cultuur search engine noemt”, kun je gratis toegankelijke kunst- en atelierroutes vinden. Een aardige aanvulling op de museumkalender, de expositiewijzer, de zoekmachine van Museum.nl of Kunst actueel van cultuurarchief.nl.
Het aardige van kunstroutes waar ateliers en galeries in zijn opgenomen, is dat je in veel gevallen direct in contact kan komen met de kunstenaars zelf.

De presentaties verschillen enorm. Inhoudelijk zijn het niet altijd alleen galeries en ateliers. Sommigen combineren het met gevestigde musea, winkels met kunstgerelateerde producten en curiosa-zaakjes.
Bij sommige websites kun je via goede menus met één tot twee muisklikken bij de kunstenaars komen, bij anderen moet je raden wat er achter plaatjes zit of valt er helemaal niets te klikken.

Het wordt tijd dat er een goed toegankelijke website komt, waar je snel kunt zien waar en wanneer kunstenaars hun ateliers openstellen. Tot dan biedt het overzicht van ckplus een redelijk alternatief. Vooral omdat het om maandelijkse kunstroutes gaat en niet de eenmalige, vaak in de zomerperiode gehouden kunst- en cultuurroutes.

Laten we ze eens bekijken. Met tips van Kunst op Zondag.

1. De Kunst- & Cultuurroute Middelburg. Jammer dat je op plaatjes moet klikken, voor je een galerie of kunstenaar vindt. Kunst op Zondag tipt het atelier van Sandra van der Meulen en galerie Mon Capitaine. De galerie heeft onder andere werk van Hans Overvliet in de collectie. Zijn collages zijn de moeite waard.
Werk van Hans Overvliet maakt ook onderdeel uit van de expositie “Made in Vlissingen 1” (tot 24 februari) of ga op zondag 10 maart bij hem op atelierbezoek.

Hans Overvliet – zonder titel, papiercollage.
© Hans Overvliet papiercollage

2. Atelier route 99.  Puur atelierbezoek en de ontmoeting met kunstenaars in noord-west Groningen. Waaronder:

Anita Franken – Evenwicht IV, brons hoogte 123 cm.
© Anita Franken Evenwicht VI brons hoogte 123 cm.

3. Doesburgse Culturele Zondagmiddag. Behalve ateliers en galeries, ook antiquairs, musea, live-muziek in twee restuarants en kamermuziek in het concertzaaltje van Podium Acanthus. In galerie Art&Tax exposeert eigenaresse en kunstenares Eveline van de Groep niet alleen eigen werk.

Eveline van de Groep – Daar, waar gedachten en verbeelding elkaar benaderen.
© Eveline van de Groep Daar, waar gedachten en verbeelding elkaar benaderen 2011

4. Kunstronde Tilburg. Al de moeite waard om de komende maanden heen te gaan en het Leerling/Meester project te bezoeken in KunstpodiumT, een serie van 17 exposities waarbij telkens vier of vijf studenten van verschillende academies samen exposeren met ‘Meester-kunstenaars’ als Carlijn Mens en Karin van Pinxteren. Ga ook naar Luycks Gallery, waar tot 24 februari werk van Marjolein Landman is te zien.

Marjolein Landman  – dead duck alley 2009.
© Marjolein Landman dead duck alley 2009

5. Cultureel Rondje Wijk bij Duurstede. Galeries, kunstwinkels en een koffieconcert. In galerie De Bekoring is onder andere werk te zien van Francien Krieg.

Francien Krieg – Looking back.
© Francien Krieg Looking back

6. Kunstrondje Dordt.  Kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten, galeries en musea in Dordrecht. Loop daar eens binnen bij Pictura en bezoek één van de bijzondere tentoonstellingen, performances en films.

7. Kunst in Beeld Zutphen (Zutphen, Vorden, Warnsveld en Almen). Zeven galeries en twee musea waar Kunst op Zondag helaas weinig opvallends heeft ontdekt.

8. Hoornse Cultuurroute. Galeries, musea, antiekzaken en ateliers. Bij een eerste bezoek aan de website stond er: “Of de cultuurroute ook nog doorgang vindt in 2013 is nog niet zeker”. Telefonische navraag leerde dat bezuinigingen voortbestaan onzeker maakte, maar dat de Hoornse Cultuurroute is gered en  wel doorgaat.
Wat je op de cultuurroute kunt zien is in een pdf.je te lezen. Geen klikbare links naar de deelnemers. De contactperoon die wij spraken, zei dit onder de aandacht van de organisatie te brengen, omdat ook zij vond dat zo’n menuutje op de website hoort.
Onze tip: ga naar Freaky Steel. Een staaltje bizarre kunst, mode en interieurdesign en hou de agenda van HMK (Hotel MariaKapel) in de gaten.

9. De spiegelroute (Onderbanken, Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld). Vijftien kunstenaars stellen hun ateliers open, waaronder Fons Bloemen uit Jabeek, wiens werk de nodige humor bevat.

Fons Bloemen – Papish relations – 1994.
© Fons Bloemen Papish relations 1994

Allemaal mooi, maar wat moet ik dan de overige zondagen, vraag u wellicht? Ja zeg, ook een kunstenaar moet tijd hebben voor de hobby, het gezin of een tochtje langs pittoreske routes.
Maar goed, als toegift:

Kunstronde- Amsterdam Kunsteilanden: iedere tweede zondag van de maand. In galerie Amphora Art kun je zien dat er met mozaïek meer moois gemaakt kan worden dan alleen het inleggen van vloeren en muren. Mozaïek van eigenaresse en kunstemares Greet Weitenberg is tot 8 februari ook te zien in restaurant Moes, in het souterrain onder De Appel arts centre).

Greet Weitenberg – Tied.
© Greet Weitenberg Tied mozaïek

De kunstkijkroute, Amersfoort. Ateliers van kunstenaars in binnenstad en buitenwijken, galeries en wisselende exposities in het Berghotel, Theater De Lieve Vrouw en in Banenplan. In Kunst op Zondag zijn maskers al eens aan bod gekomen. Ga ook een kijken bij Frans Krom, de Amersfoortse maskermaker. 

Frans Krom – De Wetenschapper.
© Frans Krom Masker De Wetenschapper

Rondje Kunst in Schouwens Westhoek (Haamstede en omgeving). Iedere laatste zondag van de maand zijn er twaalf galeries, ateliers en beeldentuinen geopend.
Kunst Route Lelystad, ook elke laatste zondag van de maand. Men afficheert de kunstroute met een wisselend aanbod, dat wil zeggen dat je elke keer even op de website moet kijken welke ateliers zijn geopend.

Hebben we ergens een maandelijkse route gemist? Gooi het in de reacties.

Reacties (8)

#1 P.J. Cokema

En jawel, per mail wees iemand me op de Spaarne Kunstroute te Haarlem, ook iedere eerste zondag van de maand.

 • Volgende discussie
#2 MrOoijer (Jan van Rongen)

Ik heb genoten van deze virtuele rondreis. Een paar bekenden, maar veel was nieuw voor mij. Mooi en bijzonder – mijn dank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hans en Wil Weikamp

Wat leuk dat je van onze site CKplus dit onderwerp hebt gekozen.We proberen in het kunstroute overzicht niet alleen de maandelijks te organiseren routes op te nemen, maar ook de incidentele routes.
Daarnaast hebben we een overzicht met kuntmarkten en een overzicht met culturele festivals.
De invulling door u van de routes is bijzonder mooi en prachtig uitgewerkt. Hiervoor onze dank.

BTW. we kenden uw site niet, maar zagen dat er vandaag bezoekers via u op CKplus kwamen.

BTW2. Van harte aanbevolen ons overzicht met cultuurhistorische wandelingen in heel Nederland.

BTW3. De Spaarne route zullen we toevoegen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@2: Dank u en graag gedaan!
Er zaen een paar bekende bij, schreef je. En? Welke waren dat en wat vind je ervan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 P.J. Cokema

@3: U kende onze site niet? Hoe is dat nou mogelijk? ;-)
Afijn, u kunt nu Sargasso’s Kunst op Zondag, de online galerie die (bijna) elke zondag is geopend, op uw site vermelden.

Het viel me op dat Friesland de enige provincie lijkt te zijn, waar geen maandelijkse kunst en/of cultuurroutes zijn. Ik heb uiteraard ook buiten de info van uw site gezocht, maar tot nu toe geen Friese routes ontdekt.
Klopt dat volgens u ook? Weten onze lezers misschien meer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hans en Wil Weikamp

@5: We zullen in onze maandelijkse nieuwsbrief onze abonnees attenderen op Sargasso’s Kunst op Zondag. (http://www.ckplus.nl/nb.html)

De volgende routes zijn er tot nu toe bij ons bekend in Friesland:
9, 10 en 16 en 17 maart Lauwersland
elke eerste zondag van de maand Harlingen
4 en 5, 11 en 12 mei Workum
19 en 20 mei, 25 en 26 mei Opsterland
25 en 26 mei Baard Littenseradiel
Atelierroute Leeuwarden eerste weekend begin november

De route in Harlingen bestaat uit een te downloaden plattegrondje en het vermelden van de 9 deelnemende ateliers

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 P.J. Cokema

@6: Hee, da’s mooi! Zowel de aanvullende info als de vermelding van onze Kunst op Zondag. Hartelijk bedankt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Hans en Wil Weikamp

@1:
De Spaarne route is nu ook opgenomen in http://www.ckplus.nl/kunstroutes.html

hartelijk dank

 • Vorige discussie