Kunst op Zondag | Op verjaardagsbezoek

Serie:

KoZ 500 maakt ons niet de enige jubilerende kunstvoorziening. Om te voorkomen dat iedereen nu alleen bij onze Kunst op Zondag blijft hangen, nodigen we u uit de komende maanden bij andere jarige kunstprojecten op bezoek te gaan.
Hier onze tips.

Tot en met 4 november: Groninger Museum – Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928, 100 jaar De Ploeg.  De Groninger Kunstkring De Ploeg is 100 jaar geworden. In het Groninger Museum is werk van de eerste Ploegleden te zien, waaronder Jan Wiegers en Jan Altink.

Jan Wiegers – Interieur Bohemien, 1925.
© Groninger Museum Jan Wiegers, Interieur Bohemien

Jan Altink – De rode boerderij. 1924.
© Groninger Museum 7. Jan Altink, De rode boerderij

Tot en met 21 oktober hangt in Museum Wierdenland in Ezinge werk van oud leden van De Ploeg naast werk van huidige leden van de nog immer levende kunstkring. Onder andere:

Aly van der Wal – Dijk bij Aduarderzijl (olieverf op paneel).
© Museum Wierdenland Aly van der Wal, Dijk bij Aduarderzijl, olieverf op paneel

Gijs van der Sleen – Tijden van weleer (analoge fotografie, handafdruk).
© Museum Wierdenland Gijs van der Sleen, Tijden van weleer, analoge fotografie, handafdruk

Op 8 september zullen 20 Ploeg-kunstenaars gaan schilderen bij Museum landgoed de Fraeylemaborg in Slochteren. De resultaten zullen te zien zijn van 14 oktober 2018 t/m 27 januari 2019 in een expositie waar ook Ploegwerken uit de collectie Van Diepen.

Tot en met 23 september in het Noord Veluws Museum, Nunspeet: Meester-Leerling 50 jaar Vrije Academie voor Beeldende Kunst Nunspeet met werken van docenten en hun leerlingen. Werk van huidige docenten en cursisten naast, onder andere, werk van een van de de oprichters van de Academie, Cor Vrendenberg en een van de oud-docenten, Ewa Maziarz.

Cor Vrendenberg – Straatje Elburg.
© Noord Veluws Museum Cor Vrendenberg Straatje Elburg Coll Gemeente Nunspeet (2)

Ewa Maziarz – Regen.
© Noord Veluws Museum Ewa Maziarz Regen

T/m 26 augustus Kunst en Muziek op Zondag Everwijnsgoed, Renkum, bestaat 20 jaar. Elke zomer op de zondagen beeldende kunst en muziek.

T/m 29 september 2018: Museum Nairac, Barneveld. ‘Over Grenzen’, tentoonstelling t.g.v. het 10-jarig bestaan van Stichting KunstCollectief Barneveld.

T/m 9 september 2018 Museum Catharijneconvent, Utrecht: Shelter. A contemporary intervention.
Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat 550 jaar en dat wordt gevierd door werken van hedendaagse kunstenaars (o.a. Carl Andre, Marlene Dumas, Duane Hanson, Damien Hirst, Sarah van Sonsbeeck , Jan Taminiau en Danh Vo) op te stellen tussen de collectie meesterwerken. Het museum noemt dat een “verrassende ontmoeting” en dat is niet teveel gezegd.

In de refter van het museum: Duane Hason – Derelict Woman.
© Museum Catharijneconvent Refter Museum Catharijneconvent met Derelict Woman

Voor ‘De Vier Kerkvaders’ van Abraham Bloemaert staat The Altar van Damien Hirst.
© Museum Catharijneconvent The Altar Damien Hirst

T/m 16 september: In Frederirksoord: Into Nature, beeldende kunstmanifestatie in centrum van Koloniën van Weldadigheid en het Holtingerveld i.h.k.v. viering dat 200 jaar geleden de Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht. Meer info hier.

T/m 21 oktober 2018 vijfde jaar World Street Painting Festival 2018, Arnhem. Thema: Celebrate Art. Het vermaarde stoepkrijten in drie dimensies.

Nate Baranowski – gebruikt zijn potloden om met creativiteit, kunst, verandering te brengen in de problemen in zijn kleurboek.
© World Street Painting Festival 2018 Nate Baranowski foto Chiel Eijt 2

Jean Marc Navello – brengt het museum naar buiten met zijn “Museum op Straat” waarin je zelf de kunst kan zijn.
© World Street Painting Festival 2018 Jean Marc Museum op straat foto Chiel Eijt 2

T/m 30 september Van Abbemuseum, 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst, met werken van de 16 laureaten Erik van Lieshout, Yvonne Dröge Wendel, Wendelien van Oldenborgh, Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen, Jan van de Pavert, Karel Martens, Matthijs Röling, Carel Visser, Marrie Bot en Toon Verhoef.

Mark Manders – Dry Figure on Chair, 2011 (Courtesy Tanya Bonakdar Gallery New York).
© Van Abbemuseum Mark Manders Dry Figure on Chair, 2011 2015 Courtesy Zeno X Gallery Antwerpen en Tanya Bonakdar Gallery New York

T/m 16 september 2018: De vrouwelijke toets, een extra zomertentoonstelling in Museum Møhlmann (Appingedam) in het kader van het 20 jarig bestaan.

T/m 30 september in de Bergkerk in Deventer: In het kader van Deventer 1250 (het stadje bestaat 1250 jaar): De Salon, georganiseerd door het Kunstenlab en het Platform Deventer Kunstenaars, een expositie met als thema ‘dromen’, één van de kernwaarden van Deventer 1250 (het stadje bestaat 1250 jaar). Met werken van 80 kunstenaars en gecombineerd met een Open Atelierroute.

T/m 4 augustus: De Goereese Kunstdagen staan in het teken van het 20-jarig bestaan van de Kunststichting Goedereede. Met de tentoonstelling ”Kunst achter de ramen” waarin o.a. Aris Roskam die bij ons in KoZ 500 (2) en in Lachen ook was vertegenwoordigd.

18 t/m 26 augustus 201: Kunstspoor 20 Noord-Beveland. Voor de twintigste keer wordt een kunstroute uitgezet op het Zeeuwse Noord-Beveland.

9 september t/m 20 Oktober, Huub Hannen Galerie in Maastricht bestaat 10 jaar. In september/oktober een tentoonstelling met o,a, Nikki Pelaez, bij ons te zien geweest in KoZ (3) en Lachen.

9 september t/m 24 oktober:  Grafisch Atelier Hilversum, 50 jaar grafisch werk. Expositie in raadhuis Hilversum en Grafisch Atelier Hilversum.

14 september t/m 14 oktober: Het Tilburgse platform Kunstpodium T bestaat 10 jaar. Ze hebben in april al een feestje gehad en nu is er een tentoonstelling in voorbereiding die vanaf 14 septrember te zien zal zijn.

En van 23 september t/m 23 december gaan we weer naar de provincie Groningen waar in Museum Møhlmann te Appingedam de 20e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling te zien zal zijn.

U gaat dat zien! We kijken uit naar uw recensies.

Het feestelijke licht boven dit artikel gaat om de 10-jarige Urban Light in Los Angeles.

Reacties (8)

#1 anoniem

Dank voor deze [vakantie]suggesties.
Maar ehhh… let’s talk about time.

 • Volgende discussie
#2 Lethe

Dank, wat een indrukwekkende lijst. :)

@1 misschien niet “time” maar keuzes.
Oh, “choices, choices”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

@2:
Wat bezijden het geheel, maar misschien aardig voor het geval men daar langs komt.
Vergeet vooral niet te te kijken naar de film in de filmzaal van Museum Wierdenand.

Dat is even een aardige onderbreking in het bezoeken van deze mooie rij kunstvoorwerpen in de diverse musea.
:-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@1: Oh maar een echte vakantietip heb ik ook: doe eens een museumvakantie. Da’s weer eens wat anders dan campings met kanovijvers en bezoek aan pretparken en braderieën.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 P.J. Cokema

@2: Mwah, gewoon ogen dicht, prikken en gaan…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 P.J. Cokema

@1 en @2: tijd? keuzes? Smoesjes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 P.J. Cokema

@3: Ah, u bent er dus geweest? En wat is uw recensie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@7:
Nog niet, maar ik ga er beslist weer langs.
Ik kom er regelmatig.
Ik ben vooral nieuwsgierig naar de “De Ploeg nu”
De oudere meeste “De Ploeg schilderijen” ben ik op mijn rondewervingen denk ik wel tegengekomen.
Maar ze vervelen eigenlijk nooit.
Misschien is onderstaand artikel (van Gea Meulema) uit het Dagblad van het Noorden ook wel een aardige aanvulling:

”Kunstenaars van De Ploeg trokken honderd jaar geleden naar Noord-Groningen en legden daar het leven op het land vast. Op landgoed Verhildersum opent zaterdag een tentoonstelling.

Dat vind ik de mooiste.’’ Gerrit Alssema, directeur van Landgoed Verhildersum, staat in het Koetshuis van de borg. Daar hangen dertig schilderijen van dertien schilders van Kunstkring De Ploeg. Boomgaard met zon, gemaakt door Johan Dijkstra is de favoriet van Alssema. De felle paarse kleuren komen de kijker tegemoet.
2018 Ploegjaar

Het is het Ploegjaar. Honderd jaar geleden werd Kunstkring De Ploeg opgericht, een groep Groninger schilders die een nieuwe weg wilden inslaan. Zij wilden het heersende gezapige kunstklimaat wel eens even ‘omploegen’.
Groninger Museum

Het Groninger Museum houdt een overzichtstentoonstelling van de beginperiode (1918-1928) van de schilders. Verhildersum sluit daarbij aan. Zij exposeren werken van landschappen en het leven op het land. ,,Wij liggen midden in het wierdenlandschap. We zitten op het Hogeland. Dit past bij ons’’, zegt Alssema.
Johan Dijkstra

Het is een bijzondere expositie want achttien van de dertig werken komen uit particuliere collecties. De Zichter van Johan Dijkstra is een van de werken die voor het eerst te zien is.
Kerkje van Oostum

Op de schilderijen boerderijen, oogsten, landarbeiders, dijken en kerkjes uit onder meer Oldehove, Stitswerd en Oostum. En natuurlijk het Reitdiep. De doeken wisselen sterk qua vorm en kleur. Van meer realistisch zoals De zichter tot abstract van het Kerkje van Oostum van Jan Jordens. Van de kleurrijke Dijkstra’s en Jan van der Zee’s tot het meer ingetogen werk van Ekke Kleima en Alida Pott.

,,Door de diversiteit verandert je voorkeur voortdurend’’, zegt Alssema. ,,In het begin had ik weinig met het schilderij van Jan Wiegers, Boerderij Oldehove. En nu? Hoe vaker ik het zie, hoe mooier ik het vind.’’

In het Ploegjaar zijn naast exposities ook tal van andere activiteiten. Zo zijn er wandel- en fietsroutes, en busreizen langs plekken die de baanbrekende schilders vastlegden.
Kleurendrift

De Groninger Ploegkunstenaars trokken er vaak op de fiets op uit, de schildersspullen in de fietstas. Jan Martens ging op de motor. ,,Ze hadden een enorme drive tot schilderen’’, zegt Hans Kosmeier, die de tentoonstelling in Verhildersum mede inrichtte. Hij is een liefhebber. Sommige mensen vinden de kleurendrift van De Ploeg te extreem. Kosmeier niet. ,,Natuurlijk, die schilders durfden wel. Maar extreem? Ik woon in Hornhuizen. Als ik het raam uit kijk, zie ik die luchten en zie ik die kleuren.’’

Landgoed Verhildersum Leens. Kleurendrift, het land van de Ploeg. 14 april t/m 28 oktober 2018, open dinsdag t/m zondag 10:30 tot 17:00 uur.

 • Vorige discussie