Kunst op Zondag | Musea

Serie:

Uw KoZ-redacteur is op vakantie. Zonder vastomlijnde plannen en voornemens. Maar het zou leuk zijn onderweg een museum te treffen, dat zich als onverwachte verrassing aandient.

Museumgebouwen zijn soms kunst op zichzelf. De buitenkant of, het interieur of de gehele architectuur kan al een mooie beleving zijn. Of  het gebouw ook weerspiegelt wat het herbergt, is een kwestie van vele interpretaties.

De meest spectaculaire gebouwen vind je in het buitenland. Iets minder spectaculair, maar niet minder fraai, zijn een aantal Nederlandse museumgebouwen.

Een paar bekende museumgebouwen op een rij.

Het Bonnenfanten Museum, Maastricht.

Het Groninger Museum.

Het  Fries Museum, Leeuwarden.

Het Chabot Museum, Rotterdam.

Spanje kent meerdere, zeer fraaie museumgebouwen.

Het Palacio de Cristal in Madrid.

Het Guggenheim Museum Bilbao.

Maar verspreid over Europa vinden we nog meer verrassingen.

Het Kunsthaus Gras, uiteraard in Gras,  Oostenrijk.

Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Duitsland.

Het Paul Klee Museum, te Bern, Zwitserland.
Twee verschillende opvattingen om Salvador Dalí met een museumgebouw te eren.

Het Dalí Theatre-Museum in Figueres, Spanje.

Wat een verschil met The Dalí Museum in Florida, USA.

Ik ben benieuwd welke musea jij tijdens je vakantie bent tegengekomen en binnengelopen. Met een aardige toelichting stellen we zo Sargasso’s museumgids samen.

De eerstvolgende KoZ van P.J. Cokema verwachten we hier op 16 september. Of andere Sargasso-redacteuren de vakantie-leemte vullen, blijft een verrassing.

Reacties (3)

#1 HansR

Hee, leuk. Beetje een reisfolder voor kunst en architectuur zo.

Over het Dali-museum in Figueres is nog te zeggen dat Dali dit op het eind van zijn leven zelf nog heeft gemaakt en bovenal dat hij er onderin ligt begraven in een soort crypte. Of hij er echt ligt weet ik niet. Het blijft Dali natuurlijk. Maar het museum is een soort krankzinnig mausoleum. En al die gele puntjes op de buitenkant zijn drollen – een soort van dan. Vergeet niet het aparte juwelen museum (zelfde gebouw, andere ingang, andere kassa) te gaan bekijken!

Prettige vakantie zou ik zeggen.

  • Volgende discussie
#2 frankw (formerly frank)

Een leuk idee om impressies van lezers te vragen. Zou het de moeite zijn om daar even een echte vraag van te maken en een adres waarheen je een foto of foto’s en een korte toelichting kan sturen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Eh, het vraagteken ontbrak, maar mijn nieuwgierigheid naar “welke musea jij tijdens je vakantie bent tegengekomen en binnengelopen” mag als echte vraag worden gelezen.
En het adres is natuurlijk de reactieknop.