Is animatie kunst? Ik heb er geen verstand van, maar weet vrij zeker dat het dat wel kán zijn. Immers, toen ik lang geleden een bijdrage leverde aan het controleren van de opleidingskwaliteit van hogescholen, heb ik ook wel eens een animatie-opleiding aan een kunstacademie bezocht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle animatie kunst is. In dit geval twijfel ik.
De beste man (Joshua Shawner) die de korte film The Barracuda Heist heeft gemaakt verveelde zich helemaal wezenloos de tering, in zijn huis, tijdens de Covid lockdown. En dus maakte hij een film. Een stop motion film, met legopoppetjes. Vrijwel in zijn uppie. Stop motion, voor de mensen die nog niet op de link hebben geklikt, wil zeggen dat hij oneindig vaak de Legopoppetjes in dit verhaal een minuscuul stukje verzet heeft, elke keer een foto nemend, totdat deze achter elkaar de kwartier lange film vormen.
Dus hoewel ik niet 100% zeker weet of dit helemaal passend is voor deze rubriek: alleen al de Herculeaanse arbeid van de maker maakt dat ‘ie wat mij betreft de spotlight verdient. De film is daarnaast heel mooi en met de nodige humor gemaakt. Hij heeft zelfs een prijs gewonnen op een lokaal filmfestival. En: een kleine 3 miljoen mensen hebben inmiddels de moeite genomen ‘em uit te checken. Ik zou zo zeggen: volg dat voorbeeld, het kan gewoon vanuit je luie stoel en je hoeft er niet eens een museum oid voor in.
Reacties (8)
Was het kunst? Het was glorieus! Met Beethovens 9de spelend dwars door het Engelse schip.
Hell yeah :)
Ik vermoed dat om het even welke gangbare definitie van kunst je hanteert, dit filmpje niet onder die definitie valt.
Kenmerkende van kunst is volgens mij dat ze lezer, toehoorder of kijker uitlicht boven de ervaring van het alledaagse door de werkelijkheid middels artistieke middelen vanuit een bijzondere invalshoek weer te geven.
Die bijzondere invalshoek ontbreekt hier. Het is gewoon een actieavontuur in het piratengenre in lego stopmotion. Je raakt als kijker ook niet uitgetild boven het alledaagse, maar hooguit verstrooid van het alledaagse.
Je kunt net zo goed een pulpavontuur vergelijken met een literaire roman, en dan vragen: kunnen de verhalen van Robert E. Howard over Conan de Barbaar gelden als kunst? Is de film Terminator 2 kunst? Iets kan knap gedaan zijn, en goede pulp is vaak onderhoudender dan slechte kunst – en er is een hoop slechte kunst, die gebrek aan kwaliteit tracht te verhullen onder dikke lagen pretentie, jargon en poeha.
Maar dat maakt zo’n Lego stopmotion-filmpje nog geen kunst natuurlijk. Stop-motion met lego zou wel kunst kunnen zijn, maar dan zou het juist een bijzonder licht moeten werpen op het alledaagse leven. Of het genre van het piratenavontuur moeten deconstrueren. Of… nou ja, verzin maar wat.
O ja, ik weet al weer waarom ik meestal #teamambacht ben ipv #teamkunst. Had voor deze rubriek wellicht dan beter Ethics in Bricks kunnen kiezen (https://twitter.com/EthicsInBricks ). Maar dan was jullie allemaal de ervaring onthouden van een piratenschip dat dwars door een soldatenschip heen vaart op Beethoven. Dus het is goed zo.
Dankjewel daarvoor. Ik heb het nog een keer gekeken, het zit vol met dat soort knipogen, Het is misschien geen pindakaasvloer maar ik vind het fantastisch. De maker heeft ongetwijfeld veel plezier beleeft aan het maken van zijn creatie.
Net als de (overigens niet-gelovige) maker van The Brick Testament. Die grijns van de H.Geest, als hij erop mag…
Wat mij betreft is het al een hele kunst als het niet meer pretendeert te zijn dan het is. Dat zit hier wel goed.
Doet me denken aan de buurman van mijn ouders, lang geleden, die wist ook heel stellig: Nee, die punk jongen, dat is geen muziek.