Vanavond is het WK voorbij. Velen trekken weer huiswaarts, uitgezwaaid door Cristo Redentor. Een majestueus beeld op de top van een hoge berg. Het is slechts één van de vele Jezusverschijningen.
De reuzejezus in Rio de Janeiro werd in januari nog getroffen door de bliksem en raakte een vingertopje kwijt. Ruim voor het WK was het beeld hersteld en verwelkomde de binnenvliegende voetbalfans.
Het museum Vaals heeft geen bliksemschade maar meent toch het Jezusbeeld, dat bij de ingang de wacht houdt, te moeten renoveren. Kunstenaar Hugo Kaagman toog 24 juni aan het werk om er een Delfts blauwe Jezus van te maken.
Voor meer heiligenbeelden moet je in dat Vaalse museum zijn. Wij beperken ons tot een aantal Jezusverschijningen uit de twintigste en hedendaagse eeuw.
Salvador Dalí – Christ on the cross.
De gekruisigde Jezus kent talloze variaties.
David Mach lijkt de pijn uit te drukken door ijzeren klerenhangers uit het gemartelde lijf telaten steken.
David Mach – Die harder, Precoius light, 2011.
Adel Abdessemed hing vier Jezussen van prikkeldraad op.
Adel Abdessemed – Décor (detail).
Boven op een berg is indrukwekkend, maar deze onderwater Jezus houdt al sinds 1913 zijn adem in.
Guido Galletti- Christ of the Abyss.
Er zijn sekten die menen dat Jezus terugkeert op aarde. Zou kunnen. Of hebben ze over het hoofd gezien dat hij al lang weer van het aardse is verwijderd door modernere methoden? Bijvooorbeeld door de executie van de Gao Brothers? Of op deze manier?
Paul Fryer – Jesus on an electric chair.
De hedendaagse Jezus heeft volgens sommigen helemaal geen verlossende betekenis.
Banksy – Christ with shopping bags.
En zo kunnen we nog even doorgaan. Met de door bijen gemaakte Jezus van Tomás Gabzdil Libertiny, getiteld The unbearable lightness. Of de uit 1444 schoenen bestaande Jezus van Petr Motycka.
Wie van mysteries houdt moet eens kijken naar een drieluik van Jezussen, dat in 2008 als gift is aangeboden aan de Canterbury Cathedral. De kathedraal weigerde de gift, ook al zat er een met diamanten en parel versierde Jezus bij. Kongthin Pearlmich zou de kunstenaar en gulle gever van het peperdure werk zijn. Maar wie is Kongthin Pearlmich?
Er is een website van zakenman, kunstenaar, dichter en politiek commentator Michael Knighton, volgens de Britse Wikpedia de man die ooit voor 20 miljoen pond voetbalclub Manchester United kocht. Op die website een verklaring dat Michael Knighton en Kongthin Pearlmich een en dezelfde zijn. De kunstenaar zou meer dan 6000 kunstwerken en 3000 gedichten hebben gemaakt.
Iemand die het raadsel ander kan duiden?
Reacties (4)
Dat lijkt me nogal wiedes.
‘Kongthin’ is een anagram van Knighton,
‘Pearlmich’ is een anagram van Micheal + pr
@1: Tuurlijk, dat ligt er dik op. En waarom zou deze excentrieke miljonair het niet zijn? Een man die lol maakt met zijn geld.
Misschien is hij het niet gezien het aantal kunstwerken dat de man gemaakt zou hebben? Als hij al vanaf zijn geboorte meteen aan de slag ging gaat het om 100 kunstwerken per jaar. Als je die kunstwerken ziet, hier en hier, dan moet-ie naast zijn werk als zakenman knetterhard in zijn atelier aan de slag zijn geweest.
Het kan ook zijn dat Michael Knighton ‘bedriegelijke” kunstwerken maakt. Nepkunst?
https://www.google.nl/search?q=zuerst+die+f%C3%BCsse+martin+kippenberger&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=T8rCU8bCD8TeOPvXgdgO&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1301&bih=620
Wat is er veel over Christus. Mooie ook. En dan herinner ik me alleen de relletjes.
Eigenlijk vind ik (hoewel ongelovig) “gewone” kruisbeelden zoals deze ook best mooi
http://www.zwolleinbeeld.nl/images/phocagallery/Foto_van_Zwolle/Albums_Gebouwen/Kerken/OLV_Basiliek_Peperbus/De_kerk/OLV%20Basiliek%20Crucifix%20boven%20in%20de%20kerk%202013_6291.jpg