Kunst op Zondag | Huisdieren

Per vandaag is het toegestaan deze 100 dieren (pdf) als huisdier te houden, aldus het Ministerie van Economische Zaken. Het gaat niet alleen om de welbekende hond en kat, ook de oostelijke grijze reuzenkangoeroe en de schattige Cheesman’s gerbil mag u in en om het huis houden.

Kunst op Zondag voegt er een lijst aan toe met dieren die u gegarandeerd thuis mag houden. Omdat ze al dood zijn of namaak. U kunt zo nooit van het toebrengen van dierenleed worden beschuldigd. In onderhoud ook een stuk makkelijker en ze kakken de boel niet onder. Klik vooral op de links voor meer prachtige dieren.

Als uw hond komt te overlijden kunt u hem of haar nog langer bij u houden. Voor opgezette dieren kunt u ook bij kunstenaars terecht. Damien Hirsch, die er al een aardige verzameling beesten op na houdt, kocht bij de Nederlandse kunstenaars/taxidermisten een verzameling beestenspul. Jaap Sinke en Ferry van Tongeren modelleren de meest bijzondere dieren naar 17e eeuwse meesters. Voor opgezette dieren geldt wel dat beschermde soorten voor dit werk niet gerbuikt mogen worden. “Zelfs geen veertje of botje”, lieten de makers ons weten.

Darwin.SinkevanTongeren – Snake Heraldy (waarin verwerkt: een cobra, black mamba, ratelslang, woestijnhoornadder, groene boomboa en een anaconda).
© Darwin.SinkevanTongeren – Snake Heraldy

Het huisdier van een hedgefund-bobo? Idiots (Afke Golsteijn & Floris Bakker) – Prometheus, 2013. cc Flickr rocor photostream Golsteijn & Bakker (Idiots) Prometheus, 2013 Het dier als speeltje. Noortje Zijlstra – Shuttle. © noortje zijlstra - shuttle Een aquarium met levende vissen kan echt niet meer. Hier een alternatief. David Brooks – Imbroglios, 2012. Het dier als sieraad. Idiots (Afke Golsteijn & Floris Bakker) – Ophelia, 2005. cc Flickr erin williamson photostream taxidermy idiots Een monument voor dieren die aan het in huis houden zijn bezweken? Annette Messager – Nameless Ones (Anonymes). cc Flickr erin williamson photostream taxidermy annette messager Als u toch wat vogels plukt omdat ze absoluut in de soep moeten, bewaar de veren en maak er iets moois van. Kate MccGwireUrge, 2009 at The Age of the Marvellous. cc Flickr Art Comments photostream Kate MccGwire Urge, 2009 at The Age of the Marvellous Het everzwijnhoofd aan de muur is een achterhaald concept vergeleken bij deze voorstelling. Iris Schieferstein – Nice. cc Flickr régine debatty Iris Schieferstein Omdat mensen toch wat contact met dieren wensen te hebben is er altijd nog het knuffeldier. Tom ClaassenBrigid, 1998. cc Flickr FaceMePLS photostream Brigid (1998) Tom Claassen

En als u lang met uw knuffeldieren wil doen: zet ze op sterk water.
Iain Baxter&Animal Preserve, 1999.
cc Flickr hobvias sudoneighm photostream Animal Preserve Iain Baxter, 1999

Tip: Een paar van de kunstenaars die je hierboven zag (Idiots, Kate MccGwire en Iris Schieferstein), zijn tot 10 mei ook in het Museum Arnhem te zien. In de tentoonstelling Beauty of the Beast toont een internationaal gezelschap kunstenaars hun taxidermische kunsten.

Het is natuurlijk vreemd dat mensen dieren voor de lol houden. Hopelijk inspireren de gegeven voorbeelden tot het houden van dieren die van hun baasjes geen last meer hebben.

 1. 2

  Haha, ik vind die megaknuffel wel leuk. Ga ik ook maken ;)

  Hoe is het trouwens afgelopen met KOZ live?
  Voldoende reacties of sterft het initiatief een voortijdige dood?

 2. 9

  @3 en @4
  Leuk te lezen dat jullie met KoZ-thema´s aan de slag gaan. Je begrijpt dat het voorwerk (ook doorzoeken op zo’n thema) soms leuker is dan het uiteindelijke artikeltje samenstellen.