Kunst op Zondag | Live

Serie:

Uw zondagse bezoek aan Sargasso’s virtuele kunstgalerie is natuurlijk bedoeld om u van het computerscherm naar de musea en galeries te krijgen waar de kunst in werkelijke proporties en verschijningsvormen bekeken kan worden.

Eén ding mist u dan: de gedachtenuitwisselingen die hier de reactiekolommen vullen. Dat kan wel bij Kunst op Zondag Live. Een vrijblijvende, ongedwongen ontmoeting met kunstenaars, in bijzijn van uw gedienstige KoZ-redacteur. Als er genoeg belangstelling voor is, organiseren we elk kwartaal een Kunst op Zondag Live.

Zondag 8 februari ga ik de tentoonstelling ‘Lakens, kranten en walvisvet’ bekijken, in Park te Tilburg. Het zou erg mooi zijn als Sargasso-lezers dan ter plekke meekijken. Bij voldoende opkomst zullen in ieder geval twee van de drie exposerende kunstenaars aanwezig zijn, zodat je jouw reacties live tot de kunstenaars kunt richten. Wie Kunst op Zondag Live wil meemaken kan zich aanmelden door te mailen naar [email protected]

In ‘Lakens, kranten en walvisvet’ zijn drie kunstenaars bij elkaar gebracht: Alexander Korsmit (Lakens), Harry Haarsma (Kranten) en Waldo Bien (Walvisvet).

Voor de buurt waar hij woont maakte de Tilburgse kunstenaar Alexander Korsmit in 2011 ‘Mevrouw Holle Different Sheets’.

In ‘Lakens, kranten en walvisvet’ combineert Korsmit een aantal lakens met pigment schilderijen.

© Alexander Korsmit Different Sheets

De Rotterdamse kunstenaar Harry Haarsma leest de krant en ‘verdiept zich in  het wereldbeeld dat de krant hem biedt’. Hij lijkt Sargasso wel. Het resulteert in op linnen gemonteerde krantenpagina’s, waar Haarsma zijn reactie aan toevoegt.
© Harry Haarsma Niemand die het zzag 2014
Waldo Bien, oprichter van de Free International University Amsterdam (naar een idee van Joseph Beuys en Heinrich Böll) komt in Park met acht barietdrukken, geconserveerd in walvisolie. Ze maken deel uit van de serie ‘The Unconscious Sequence’ die hij maakte tijdens zijn reizen tussen 1973 en 1990.
 © Waldo Bien 1990-001, Numeri 1- 1991.jpg

Meer ga ik er nu niet over schrijven omdat het de bedoeling is er met elkaar over te hebben op 8 februari. Ik daag je uit de tentoonstelling zelf te gaan bekijken, het liefst op 8 februari, tussen 13.00 en 15.00 uur. De tentoonstelling loopt van 25 januari tot 1 maart. Park, Wilhelminastraat 53, vind je op 1o minuten lopen van station Tilburg en is elke vrijdag tot en met zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor een uurtje helemaal naar Tilburg? Combineer het met een van de volgende tips van uw redacteur.

Op loopafstand van Park ligt het fraaie museum De Pont, geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Met imposante doeken van Toon Verhoef.

Toon Verhoef – ‘Zonder titel’, 1992.
cc Flickr FaceMePLS photostream Toon Verhoef Museum De Pont

Verder in De Pont ‘materiële fotografie’ van Frans Beerens en een installatie van Isaac Julien met daarin de film ‘Playtime’.

Tot en met 8 februari is in het Bkkc (Brabants kenniscentrum kunst en cultuur) de expositie ‘Voltooid archief’ te zien. Een expositie in het kader van het project ‘Archief voor de toekomst’, een onderzoek in samenwerking met de Belgische Verbeke Foundation,  naar het conserveren en beheren van werk van hedendaagse beeldende kunstenaars. In deze expositie documentatie en werk van Ad van Buuren, Gerrit van Bakel, Philippe Vandenberg en Leon Adriaans.

Leon Adriaans – Duivenkleed.
01. Duivenkleed, Leon Adriaans

Laatste tip: In het Textielmuseum begint op 7 februari de tentoonstelling ZERO in het kwadraat, met uiteraard textiele werken van kunstenaars van de ZERO beweging, die vooral monochrome werken maakten.

Awel, ik ben benieuwd welke Sargassolezers we op 8 februari zullen ontmoeten. Nogmaals: mail naar [email protected] als je aanwezig zult zijn.

Reacties (9)

#1 zuiver

Ik zit wat te ver weg en excuseer me dus. Met spijt want ik vind het een geweldig initiatief. Ook leuk om eens wat mensen van Sargasso live te ontmoeten en mooie dingen te zien onder andere dan je eigen invalshoeken.

Ben benieuwd of het lukt.

 • Volgende discussie
#2 Rigo Reus

Zeker een leuk initiatief. Kunst kijken, wat uitwisselen, pilsje na afloop. En een eindje reizen is niet onoverkomelijk. Maar zondag 8 februari ben ik helaas verhinderd, verjaardag moeder.
Mooi trouwens, die barietdrukken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 frankw

Plusplus voor je initiatief. Het wordt puzzelen of het lukt. Zou het mogelijk zijn om alvast een datum voor een volgende happening proberen te prikken zodat ik en anderen die kunnen vastzetten? (ik weet, het is leuk om te kunnen aanpassen aan actualiteit, maar toch).
Mooie kunstwerken trouwens, vooral de krantencommentaren spreken heel erg aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Leuk initiatief! maar een enkele reis van bijna 260 km is wat te gek.
Nu maar nu maar hopen dat, een week na Aswoensdag, er genoeg Brabanders van de carnavalscultuur zijn bijgekomen, om er een leuke happening van te maken ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 P.J. Cokema

@1: Het plan is KoZ Live te verspreiden door heel het land. Op het verlanglijstje staan Vlissingen, Arnhem, Zwolle, Amersfoort, Assen, Schiedam. Groningen, Venlo en Maastricht.

Tips zijn welkom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 P.J. Cokema

@3: Mogelijke data zijn nu wat lastig omdat er wel interessante doelen gezocht moeten worden. Ik probeer in ieder geval wat te vinden in de maanden mei, augustus en november. Zodra er een datum bekend is, wordt dat natuurlijk zo snel mogelijk in KoZ vermeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 P.J. Cokema

@4: Hm, even denken…. 260 km van Tilburg….
Wacht even, ik kan natuurlijk ook iets organiseren voor onze buitenlandse lezers ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 zuiver

@5: Dank voor het meedenken maar ik moet dan uit het buitenland komen. Dat gaat letterlijk en figuurlijk wat ver.

@7: haha, ik lees je net. Dat is meedenken :)) Ik hoor van je. Of moet ik meedenken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie