Kunst op Zondag | Eert het kleine

Serie:

Op de een of andere manier lijkt het maar niet te willen lukken de vaart en de groei uit de wereld te krijgen. Slow dit, slow dat, ondertussen dendert de geschiedenis voorbij. En nog steeds groeit ons van alles boven het hoofd.

Onder het motto ‘mooi klein is niet lelijk’ vandaag maar weer eens wat tegenwicht.

Museum Møhlmann in Appingedam bestaat 20 jaar. Het door kunstenaar Rob Møhlmann opgezette musuem heeft elk jaar drie exposities van ‘onafhankelijke realistische kunstenaars’. Vorige week opende de tentoonstelling ‘Een klein kunstje – De wereld in je hand’.

Møhlmann vroeg andere kunstenaars werk in te sturen dat niet groter dan 14 x 14 cm. mocht zijn en kreeg 123 werken toegestuurd. Er is een boek van gemaakt en tot 6 juli zijn de miniaturen nog te zien. Scroll op de webpagina van het museum naar beneden om wat werkjes te zien.

Een andere miniatuurtentoonstelling wordt vanaf 9 juli tijdelijk ontoegankelijk.

Eén van de Wonderkamers (voor bezoekers t/m 18 jaar) in het Haagse Gemeentemuseum herbergt het Miniatuurmuseum dat door verzamelaars Ria en Lex Daniëls bij elkaar is gebracht. Met  internationaal bekende kunstenaars. In dit filmpje vertellen ze over hun miniatuurtjes (i.h.k.v. een tentoonstelling die vandaag eindigt)..

Als je niet naar het museum kan, moet het museum maar naar jou, zo hebben kunstenares Els van Asten en de Haagse stichting Art and Jazz gedacht. Sinds vorig jaar gaat het Reizend Miniatuur Museum naar zorginstellngen. Zes kasten met miniaturen van zo’n 70 kunstenaars, die het werk gratis hebben geleverd. Momenteel in het Haagse verpleeghuis De Schildershoek (tot 27 juli).
Meer hierover (o.a. de deelnemende kunstenaars) in dit vouwblad van Art and Jazz.

Wat ook als miniatuurmuseum gezien kan worden is het Nationaal Muiseum met nu meer dan 415 kunstwerken van 7 x 7 cm, van muizen. Wil je het muizenwerk zien? Ga met je muis over (bijvoorbeeld) de knop Beeldend kunstenaars en klik op een van de letters. Bij de ‘b’ van bijvoorbeeld kom je bij ‘Feathernouse’ van Astrid van Belle terecht of bij ‘Man en muis’ van Olaf van der Beek.

En jawel, is ook de straat geen museum? Miniatuur straatkunst voor muizen in Zweden door Anonymouse. Dat doet sterk denken aan de mini street art van Pablo Delgado, die in 2015 nog miniatuurtjes achterliet in Heerlen.
cc Flickr Alex Abian photostream Pablo Delgado - London Street Art

Nog een miniatuurmuseum.
cc Flickr Ton Zijlstra photostream Groninger Museum – Madurodam

Vijftig jaar geleden werd Martin Luther King vermoord. Als ode aan zijn droom werden 50 mini-standbeelden op diverse locaties gezet in Nederland en Amerika. Naar een idee van kunstenares Airco Caravan. Meer op MLK50.nl.

Tot slot nog wat niet aan bovenstaande gerelateerde kleinkunst.

SlinkachuThe Youseum (Museum of Fine Arts, Ghent, 2016).
Van afstand.
cc Flickr Ferdinand Feys photostream Slinkachu - MSK - 1 dec 2016 1

Van dichtbij.
cc Flickr Ferdinand Feys photostream Slinkachu - MSK - 1 dec 2016 2

Van binnen.
cc Flickr Ferdinand Feys photostream Slinkachu - MSK - 1 dec 2016 3

Meer kleinkunst bij Anja Markiewics (origami), Ruby Silvious (kunst op theezakjes), Joshua Smith (mini architectuur), Anatoly Konenko (microminiatuurtjes en miniboeken) en Curtis Santiago (kunst in antieke juwelendoosjes).

Hou het fijn, hou het klein….

Reacties (2)

#1 Rigo Reus

En dan bekijk ik dat filmpje van Ria en Lex Daniels en dan bekruipt mij toch zo’n Jiskefetgevoel. Grappig dat Ria Daniels kleine kunst verzamelt maar dat haar bril dan juist extreem enorm is.

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

@1:
Een grote bril scheelt heel wat hoofdbewegingen, maar zo’n brede rand lijkt me irritant.
:-)

Verder:
Weer een fijne K.O.Z.

  • Vorige discussie