Kunst op Zondag | De vloed

Daar komt de vloed. Als de kunst al niet kopje onder gaat door bezuinigingen, dan wel door natuurgeweld? Het Groninger museum was niet bestand tegen het wassende water. Dit weekend blijft het museum dicht. Dan maar, met de voeten droog achter de pc, kijken hoe kunst en water samengaan.

De afbeelding boven dit artikel komt van de tentoonstelling ‘Where the tide ebb and flow’ te zien, van Pedro Marzorati, dire jaar geleden in Nederland te zien.
Of de mens debet is aan wateroverlast blijft een vraag, Paul Baines ziet het zo met Here comes the flood.

Hoe beeld je water uit?
Katharine Harvey recycelde plastic waterflessen tot een Watermuur.

Door de regen lopen. Stacee Kalmanovsky rijgt glazen druppels aan vislijnen.

Hier zetten Helen Evan en Heiko Jansen, met inteactieve electronica,  een museum onder water.

Een drama verborgen in deze installatie van Risha Gorig.

In een interactieve kano van Jette Gejl (Denemarken) de effecten van het klimaat verkennen.

Als de boel dan toch onder water staat, kun je beter maar wat lol mee hebben. Wie herinnert zich deze scene uit Wim Wenders  film over Pina Bausch niet?

Tot slot, uit de oude doos. Met een bandrecorder nam Steve Reich een straatprediker op, die het eind der tijden verkondigde. In de studio maakt hij een ‘loop’ en experimenteerde met zijn eerst ideeën over fasering. Het stapelen van de loop veroorzaakt een nieuw spectrum aan boventonen. Kijk en luister naar It’s gonna rain.

Droge en prettige dag verder.

 1. 3

  Eindelijk kan ik mijn 5 paar klompen zelf geverfd in allerhande kleuren weer uit de kast halen. Voor ik na een lange dag op het boerenland,mijn slaapmutsje onder het genot van de klompendans in het museum ga nuttigen.Zonder musea; geen leven.En zonder madurodam,geen Holland
  ..
  Mooie plaatjes fotoos en filmpjes overigens.Spaart me weer een ov chip tocht naar een museum uit; En kan ik zomaar op mijn sloffen; onder het genot van een zonnetje vrolijk mijn raam in-schijnt. Veilig en zuinig,genieten,van deze overvloed aan kunst ,en cultuur.

  Geen peperdure ,bouwfraude projcten meer bij nodig;
  Verspreid de kunst. En diens waarde, is oneindig;voor ieder bereikbaar;als vast onontkoombaar, onderdeel van onze cultuur.
  Zonder,je erover struikelt,noch in het water valt.
  De overvloed aan kunst en cultuur; bevat soms pareltjes;in de bulk aanbod.

  Zolang we er niet in verzuipen; en niet blijven dweilen met de subsidiekranen wagenwijd open;komt het allemaal goed.

  De mayaas zeiden het al; “zelfs de jaren vanaf 4000 hebben zij besproken. Maar meende wij ontwikkeld genoeg waren; de kalender zelf voort te zetten..Het jaar van de openbaring en omwenteling; de aard en cultuur verschuivingen; We zijn er helemaal klaar voor en hard aan toe.

  Op anderen waarden dan ,fictief geld,en hebzucht;valt heel wat moois te bouwen. De natuur,zelfs die van de mens past zich wel aan de omstandigheden aan; en daar komen hele mooie dingen uit.
  Waar elke creativiteit, in ons land, onder de overvloed van meer van hetzelfde, geleide,kopieertalent,eertijds verdween.

  Het nieuwe getij,gedijt het best bij eb,nadat de overvloed,op natuurlijke wijzen ,weer geweken is. En de subsidies als water uit de kraan; de bronnen niet meer vervuilen kunnen.In hen natuurlijk voortbestaan.
  Al is water naar de zee dragen,een ambacht kunst an sich.

  Ben het eens met @1; Met onderscheid,in de diversen takken; zoals bibliotheken,creatieve ruimte/lessen op scholen,ruimte voor muziek,sport,dans; etc, als 1 van de onderdelen van ons bestaan,wel bereikbaar moeten zijn/en niet uit het straatbeeld verdwijnen.
  Maar daar zijn we zelf bij;een buurt bieb met muziek,en creatieve activiteiten met eigen en gezamelijke middellen is ook zo opgezet;en kost niets anders,dan enthousiasme,zin,en plezier in wat je doet.
  De ondragelijke,simpele lichtheid van ons bestaan.

  Ligt voor de hand,en waard voort op grote voet.
  Stroomt,moeiteloos,door al onze levensaderen; en uit zich in onze daden en werken. leven en werken als pure vorm van kunst.
  De dansende verkeers regelaar; Een genot,naar te kijken zelfs in de file/voor stoplicht.Is er tijd een versje,liedje te schrijven/een tekening te maken/een idee te vormen;eindeloos…..
  Elk “nadeel” heb zijn voordeel.

 2. 5

  Hoeveel plezier dat kan geven,en je dag,mooi maakt. Taloze bands violisten,muzikanten ensembles uit allen streken. Dat is de moeite,je geld,in te dumpen.De lijnen zijn kort,en rechtstreeks; Voorkomt,peperdure paparassies,en geld stromen; waar 99 procent,blijft hangen;bij al degene daar ook nog op verdienen;van ambtenaar,tot brandgangen,tot ontroerend goed exploitanten.En vrolijkt het dagelijks leven,op.
  Zelfs een willekeurige groet en glimlach;is meer waard; dan,welke miljarden dan ook; tegen verzuring.Wie het kleine niet eert is het grote niet weert. de natuur is de meester van de kunst. En de aarde en diens inwoners, 1 openbaar kunstwerk,met velen ,geslepen facetjes.
  Eindeloos uit te putten. Dat moet je niet in hokjes laten stoppen,en een prijskaartje aan hangen…..

  Liever, dagelijks om ons heen,in deze vorm, dan dat decadente gekrijs van Freek,en ko; Waar ik 1000,0 euro per maand van wil; diens vervuiling te compenseren.

 3. 8

  Bij ons wel;vandaar we het rare systeem hebben; dat als je dag en nacht allen kranen wagenwijd openzet, je dat geen cent meer kost.
  Daar, je niet/nauwelijks voor het drinkwater;ook je wc mee spoelt betaalt.
  maar uitsluitend, voor de waterinfrastructuur.

  Waar ook niets mis mee is; daar; die waterschappen; verantwoordelijk zijn voor al het watermanagement; inclusief de dijken/water win gebieden etc; en dit hoge kosten heeft.
  Het enige is;dat het mensen niet stimuleert bewust, om te gaan/versus verspilling. Zoals dat b.v bij enrgie verbruik wel is..

  Wij hebben teveeel, van datgene voor sommige onbereikbaar is,zelfs levensnoodzakelijk drinkwater…helaas, kan onze overvloed niet, geëxporteerd worden…
  Of toch wel?
  Echt dorst, en honger hebben; zou ieder VERPLICHT moeten ervaren.
  Als basis voor algemene ontwikkeling….Hier maar weinige door ongelukkig toeval over mee kunne praten.
  Anders zouden we heel anders omgaan,met elkaar,en onze omgeving;
  moeder aarde.