Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag een tweede bijdrage van Robbert Ophorst als gastredacteur. Op zijn eigen weblog Toespelingen schrijft hij iedere keer weer vanuit verrassende invalshoeken over gebeurtenissen in de wereld.

schedel met stukjes bot.De Australopithecus anamensis, de Kenyanthropus platyops, de Australopithecus aethiopicus. Het lezen van deze namen zal voor eenieder een feest van herkenning zijn. Want zeg nou zelf: wie kent ze niet?

Nou, de Keniaanse jeugd. Tenminste, als het aan de Keniaanse bisschop Boniface Adoyo ligt. Want wat wil het geval: The National Museum of Kenya is van plan flink uit te pakken met een tentoonstelling getiteld The Origin of Man. Kenia is nogal rijk bedeeld met fossielen van aap- en mensachtigen. Wetenschappers beschouwen het land dan ook als de bakermat van onze beschaving. De fossielen zijn de broncode van onze evolutie, overblijfselen uit de tijd dat we met z’n allen nog krom liepen, vrouwen verzamelaars waren en mannen jagers. Reden genoeg voor een tentoonstelling, zou je zeggen. Dat vinden ze bij de EU ook, daarom was men niet zuinig met subsidies.

Maar bisschop Adoyo denkt er anders over. Hij roept op tot een verbod. De tentoonstelling zou schadelijk zijn voor de roomblanke zieltjes van de christelijke jeugd aldaar. Bij het zien van al die fossielen, gaan ze straks nog geloven dat de mens van de aap afstamt, zo vreest Adoyo. En dat klopt natuurlijk niet.

Nee, dat klopt inderdaad niet. Het is een wijdverbreid missverstand dat de evolutietheorie stelt dat wij van de apen afstammen. De assumptie is dat aap en mens gemeenschappelijke voorvaderen hebben. Adoyo kent dit nuanceverschil, en waakt voor een vertekend beeld. Gezien het hoge museumbezoek onder de Keniaanse jeugd, is zijn vrees uiterst gerechtvaardigd.

Maar hij gaat verder. ‘It’s creating a big weapon against Christians that’s killing our faith,’ zo zegt hij over de plannen van het museum. Kijk, en daarom is de man dus bisschop. Want dat miljoenen Kenianen met HIV zijn besmet, en de kindersterfte rond een respectabele 7 % ligt, wil nog niet zeggen dat het belang van een reine psyche dan maar uit het oog moet worden verloren. Een sterk staaltje verantwoordelijkheidsgevoel.

Voor Europa is de christelijke ophef ondertussen alleen maar pijnlijk ironisch. Eerst stuurt het bootladingen zendelingen naar Afrika om het evangelie te verkondigen, en nu ze daar dan in groten getale zijn bekeerd, gaat de EU opeens een godslasterlijke expositie financieren. Vind je het gek dat er dan aan de bel wordt getrokken.

Nu denkt u wellicht: wat kan mij dit schelen; een storm in een glas water, dat is wat het is. Maar we hebben het hier dus wel over de bakermat van onze beschaving. En over onze belastingcenten. Dus een beetje modern mens beschouwt dit als wereldnieuws.

Reacties (9)

#1 HansR

Katholieke bisschop weer he.
Ik zeg niks meer, ik heb deze week al genoeg geschreven.
Ik denk dat ik de computer maar uit ga zetten: weekend.

Ik heb genoeg van dat soort mijter en soepjurken dragende wereldhervormers. Eventjes geen idioten meer. Gewoon lekker naar de bioscoop en een pintje.
Tsjuus.

 • Volgende discussie
#2 larie

Gelijk heb je @HansR. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer en soms is het wat vermoeiend.
Soepjurken horen in de soep “de fik erin” om Caprio © nog eens aan te halen.

Fraaie post overigens, dank. Die geachte meneer Leakey die een vriend was van door mij nog meer geachte Prins Claus, ze hadden dezelfde hobbies, heeft wel menig al op de stoel zittende passagier van de KLM richting Amsterdam opzij geschoven. Tijdelijk richting 5 sterrenhotel, dat weer wel:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 TheRule

Ach, ‘wereldnieuws’… Iran ontkent de holocaust en dat kost ons nu geen geld maar straks wel, toen Bush jr. Irak binnenviel werd bij hoog en laag beweerd dat wij niet zouden meedoen vóór de Tweede Kamer hier haar goedkeuring aan zou geven maar ondertussen zaten we er allang en dat kostte ons belastingcentjes plús dat we ook nog eens heerlijk werden voorgelogen.

Iedereen heeft het recht om zelf in opstand te komen tegen onrechtvaardigheid.
Als de Kenianen zich niet zelf tegen zo’n extreme religieus willen verzetten dan is dat, op zijn donneriaans gezegd, hun eigen probleem. Jat gewoon die spullen daar weg zoals we altijd al gedaan hebben en bouw hier zo’n museum: probleem opgelost en het kost een stuk minder. Assez simple comme bonjour.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Grobbo

Leuke post. Ik denk dat het moeilijk is voor een niet gelovige om je in te leven in de belevingswereld van een devoot katholiek, want je zieleheil is dan wel degelijk belangrijker dan het aards bestaan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 SN

Behalve dan dat de paus (in ieder geval de vorige, en de huidige heeft zich nog niet officieel uitgesproken) de evolutietheorie onderschrijft.
Monseigneur Adayo kan beter op z’n eigen zieleheil gaan letten als ie zo tegen ’t vaticaan in gaat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Grobbo

Oh ja, want dat kunnen ze dan weer afpakken van je… rare jongens hoor

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 RennieB

HansR,

Proost man! Ik doe met je mee…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Stijn

Rustig aan en niet te hard lopen aub:

Bisschop Adoyo is geen katholiek, maar hoofd van de Christ is the Answer Ministeries, naar ik begrijp de grootste evangelicale kerk van Kenia. Dat verklaart de weerstand tegen het denken over evolutie: daar heeft men in die evangelicale kringen beduidend meer last van dan in de katholieke kerk.

Ik stel het natuurlijk zeer op prijs dat mensen op Sargasso bij het woord ‘bisschop’ meteen aan de R.K.-Kerk denken ;-) maar in dit geval is dat onterecht.

’s Mans uitspraken worden er overigens niet minder dom door, maar dat spreekt vanzelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 HansR

@Stijn
Pfff…. Katholieken even uit de wind ;)

Overigens betwijfel ik of de directe associatie van dit soort bisschoppen met katholieken nou zo positief te interpreteren is.

Al was ik wat te snel…; OK…; alla…; kan gebeuren …

 • Vorige discussie