KRAS | Medaillespiegel

Nederland eindigde bij de spelen van Rio hoger in het klassement dan gastland Brazilië. Toch vond de chef de mission de medaillespiegel van TeamNL licht teleurstellend. We hadden wel eens hoger gescoord, sommige sporters hadden niet aan de verwachtingen voldaan. Het leek verdacht veel op collectief falen, zou je bijna afleiden uit ’s mans woorden. Laten we eerlijk zijn: de elfde plek op de Olympische Spelen, dat is een afgang van heb-ik-jou-daar.

Dit is Nederland anno 2016. We zitten ruimer in het geld dan bijna iedereen, we draaien in meer sporten aan de top mee dan je op grond van de bevolkingsomvang zou verwachten, maar we blijven jaloers op iedere grasspriet bij de buren, verslaafd als we zijn aan de dampen van de ontevredenheid. Negentien medailles, maar ongeremd blij zijn, ho maar. Dat wordt nog een vrolijk verkiezingsseizoen.

 1. 1

  Dat hele medailleklassement slaat toch nergens op. Daarin wordt wielrennen gelijk gesteld aan kleiduivenschieten. Daarnaast wakkert het nationalisme alleen maar verder aan. Misschien moeten die landenteams maar afgeschaft worden. Laat lekker iedereen op individuele titel meedoen, of in geval van teamsporten met de ploeg waar ze de rest van de vier jaar ook in spelen.

 2. 2

  En hierom (mede hierom) ben ik dus totaal niet meer trots op Nederland. Het gaat niet meer om de sport, of de sporter; nee het gaat om winnen voor het land want de propaganda is zo mooi! Totale onzin hoe deze man over de sporters heerst en er een showtje van maakt alsof het Britten en Amerikanen zijn die de zooi voor hun eigen propaganda doeleinden willen gebruiken.

  Waar ik vroeger echt trots op Nederland was, haar liberale manier van doen, haar niet geven of iemand meezong met het volkslied, geen handen over de borst.. en trots zijn dat je Nederland was omdat dat gewoon mocht! Is het nu een stramien die zo uit de Sovjet Unie van de jaren 80 kon komen. Met:
  * Sporters die hun schoenen in boosheid over de baan heen smijten.
  * Arrogante schaatsers die internationale journalisten afbekken (Sven Kramer staat nu in de VS bekend als die arrogante blonde lul die niet eventjes gewoon zich wou voorstellen zodat de interviewer een Identificatie had op de film).
  *Turners die naar huis gestuurd worden omdat de trainer hun niet mag, en op echte Hollandse zeik manier :”Ja ik wil straks als ik thuis kom wel eventjes met hem praten zodat we verder kunnen voor 2020.” Nou je kon mij de pot op ik kwam voor Luxembourg uit.. EIKEL.

  Het gaat niet meer om de sporters maar om het internationale plaatje, en het is nooit genoeg. Propaganda van heb ik jouw daar. Het lijkt wel alsof we een tweede Synode van Dordrecht hebben gehad. Waarin is besloten dat we weer volop op het orgel moeten en alleen bepaalde mensen gered zijn door “God/Geld”. De rest is maar een slaaf die moet doen wat gezegd is, waaronder de sporters. Alleen de Nederlanders aan de macht zijn “gezegend”. :(. Rare is dat heel Nederland al weer jubelt hier over en de nieuwe plannetjes van de VVD (die gewoon de PVV kopieren) al weer als zoete koek slikken.

  Maar dat was met Zijlstra ook wel te verwachten, hoe die zich uitliet. Dus 2020 is waarschijnlijk nog veel erger en met meer afgunst en jaloersheid… de VVD Calvinistische Roof Kapitalisten lachen zich een DEUK.

 3. 3

  Het lijkt er op dat de Nederlandse deelnemers te gefocust zijn op goud. Voor zilver en vooral voor brons kunnen ze zich niet meer opladen. Er waren maar liefst 10 vierde plaatsen. We waren te fanatiek. Het was gewoon niet leuk meer.

 4. 4

  @3: Het is een kopie van “TeamGB” (Word ook toegegeven) en de Verenigde staten/Rusland haar manier van doen. Het is totaal over de top en “brood en spelen” om als afleiding te dienen en Nederland groot te laten lijken.

 5. 5

  yeps, meest tekenend vind ik die looser-vluchten…wat ik begreep is dat als je aan het begin van het toernooi er uit ligt je meteen naar NL moet omdat je anders de rest van TeamNL afleid met je gefeest.

 6. 6

  @3 Dit is topsport, topsporters gaan nu eenmaal voor goud, je traint je niet 4 jaar het leplazarus voor een 15e plaats. Zeker als je je gouden medaille verdedigd is het logisch als je teleurgesteld bent als je naast het podium beland.

  Op zich is die medaille spiegel onzin, maar het geeft wel een bindende werking binnen een land. Heel Nederland heeft het er over als we een medaille winnen of de sporten nu man/vrouw, zwart/wit of wat dan ook is. Bovendien spoort het vele mensen aan in beweging te komen, i.p.v. achter de IPad te gaan zitten, ook niet verkeerd.

  @2 De VVD kopieert helemaal geen plannetjes van de PVV, de PVV kopieert hoofdzakelijk plannetjes van de SP en voegt daar een enkel standpunt zoals veiligheid, wat de VVD al jaren had voor de PVV bestond, aan toe. Gezien de talloze aanslagen en de noodtoestand in de buurlanden zal veiligheid sowieso een belangrijk thema worden bij de volgende verkiezingen.

 7. 7

  @5: En voor straf vanwege je “wanpresteren” mag je de sluitingsceremonie niet meedoen.

  “je traint je niet 4 jaar het leplazarus voor een 15e plaats.”
  Meedoen is belangrijker dan winnen is niet meer van deze tijd… Daarnaast, hoe realistisch is dat, in een wedstrijd met 100 deelnemers halen er gewoon 97 geen medaille en meer dan de helft weet vooraf dat ze daar ook geen reële kans op hebben.

 8. 8

  @6: Degenen die in beweging zouden moeten komen blijven helaas voor de buis hangen. Ik vrees dat de praktijk dat zo graag aangehaalde aansporende argument weerlegt. De meeste gevolgbeweging zit in de banktegoeden.

 9. 9

  Ik ben wel blij met deze topsport mentaliteit. Dat is wel eens anders geweest. Je wilt winnen en vertegenwoordigt je land daarbij. Dat is mooi. Lekker fanatiek sporten. En het zorgt voor verbinding. En als je verliest mag je best balen, zeker als er meer in had gezeten.

 10. 11

  Soms lijkt het wel alsof wij menen gewoon recht te hebben op podiumplaatsen, en dan bij voorkeur gelijk ook maar de hoogste. Maar als wij altijd maar moeten winnen, wat blijft er dan over voor anderen? Bij een verbroederingsevenement als de Olympische Spelen past het om niet alleen blij te zijn als je zelf veel in de wacht sleept, maar ook te genieten van de uitzonderlijke prestaties van anderen. Bijvoorbeeld van de landen die voor het eerst in hun geschiedenis (gouden) medailles winnen. Of bijvoorbeeld van de bijzondere vrouwen de deelnemen en/of winnen en daarmee bijdragen aan emancipatie? Vrouwen als Kamia Yousufi, Yusra Mardini, Simone Manuel of de inmiddels 4 Saoedische vrouwen die deelnamen.

 11. 12

  @6: De VVD kopieert voor de nieuwe verkiezingen van de PVV. Ze willen weer een tactiek toepassen waarmee Geert op het laatste moment wat extreems zegt, ze in hun schuur vluchten. Hebben ze deze keer toegegeven dat dat hun nieuwe tactiek word.

 12. 15

  De (m.i. totale) afgang van ook deze Spelen, zit hem niet zozeer in het aantal “plakken” die men ontvangt, maar de problematiek rondom de spelen. Ik hoef toch werkelijk niet te linken naar de vele voorbeelden van alle Spelen over de afgelopen decennia m.b.t. demagogie, fraude, huisuitzettingen (al dan niet met bruut geweld), hypocriete “heilige” hufters die stiekem de verschillende sekswerkers bezoeken en ga zo nog maar een tijdje door. Dat zou anders wel een hele lange lijst worden.

  Toch?

  Alleen dat alles al, zou voldoende motivatie horen te zijn om de “Olympische Spelen” te boycotten tot men op een normale, humane wijze deze weet op te zetten.

  Met je fucking “topsport”, achter de tv/ monitor.

  /s & /rant

 13. 18

  Het leuke aan deze spelen waren de onverwachte medailles. De gedoodverfde winnaars konden de druk niet aan, vermoed ik. En dan zoeft er ineens zo’n wielrenner achter een brommertje vandaan en hup, medaille erbij! Dat moet een control freak als onze chef de mission een doorn in het oog zijn geweest.

 14. 19

  Vanmiddag nog een klein uur gehold, zonder brommertje voor me, heeeeerlijk. Geen medaille bij thuiskomst, maar wel een biertje (of drie…) na het douchen.

 15. 23

  Vrij bizar dat een “chef de mission” kennelijk geen benul heeft hoe het werkt met sportprestaties. Die zijn niet tot op de honderste seconde te plannen. De verschillen bij de absolute top liggen heel dicht bij elkaar. De een heeft op de finale dag een iets betere dag, de ander een iets slechtere. Kan zo het verschil zijn tussen goud of de vijfde plaats. Met bepaalde sporten nog veel meer. Judo, een fractie van een seconde niet scherp en je ligt er in de eerste ronde uit. Doe volgende week de spelen over en de medailles zijn heel anders verdeeld.

  Echt respectloos van die man hoe hij teleurgesteld loopt te doen terwijl die sporters zich vier jaar of langer zich kapot getraind hebben. Hij staat daar dankzij die sporters, niet omgekeerd.

 16. 27

  @26: Ik denk dat dat ook wel heel hard tegen de stroom in roeien is, want fair betekent blijkbaar dat je letterlijk de dubbele prijs betaalt (ten opzichte van unfaire telefoons met gelijke/betere specs en het gaat bovendien al niet om het budgetsegment). Zoiets slaat in Nederland niet snel aan.

 17. 28

  Ook ik vond het respectloos van Hendriks om sporters die hun stinkende best hebben gedaan, zo een trap na te geven: “Mehh, geen goud!”.

  Daarnaast vind ik het nationalisme bij uitzendingen zeer storend. Kan het accent niet op de sport liggen ipv het land?
  Zoveel geweldige sporten die voorbij komen, zoveel spannende wedstrijden, maar nee, enkel die met Nederlanders erin komen aan bod.
  Jammer, het zou een mooie kans zijn om eens sporten te laten zien die op tv gewoonlijk niet aan bod komen.