KRAS | Benoemen en demoniseren

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

De PVV is een fascistische partij. GroenLinks overigens ook. Moslims hebben een achterlijke cultuur. Nederlanders zijn hypocriete egoïsten die zelf liever geen Syriërs willen toelaten, maar bijkans ontploffen van morele verontwaardiging als Turkije het na twee miljoen vluchtelingen even genoeg vindt. Wie zegt dat Pegida een neonazistische beweging is, is een vijand van de vrijheid van meningsuiting.

Benoemen en demoniseren zijn twee woorden voor hetzelfde fenomeen, namelijk lelijke dingen over andere groepen mensen zeggen, een kunst die in Nederland goed beheerst wordt. Het bestaan van twee woorden geeft al weg dat er tussen zender en ontvanger niet gecommuniceerd wordt. Het lucht op, maar het maakt nooit indruk.

Reacties (18)

#1 Gilgamesh

Precies, gewoon doen alsof er niets aan de hand is en als iemand toch wat zegt dan noemen we diegene gewoon racist en maken hem/haar kapot. Net als 20 jaar geleden toen alles nog goed was en die kutpaupers gewoon hun bek hielden.

 • Volgende discussie
#2 Lutine

De PVV is een fascistische partij.

Dat hoeft niet benoemt, dat is zo ook wel duidelijk.

GroenLinks overigens ook.

GL is nu juist weer het tegenovergestelde van een fascistische partij. Een partij met goede punten. Uitgevoerd door warhoofden die het aan goede leiding ontbreekt.

Nederlanders zijn hypocriete egoïsten die zelf liever geen Syriërs willen toelaten, maar bijkans ontploffen van morele verontwaardiging als Turkije het na twee miljoen vluchtelingen even genoeg vindt.

Dat hoeft ook niet benoemt te worden. Dankzij al die relletjes van populistisch rechts horen we telkens van dorpen die je eerst op moet zoeken. Je topografische kennis gaat er wel op vooruit. Iedereen weet nu waar Steenbergen ligt en dat ze daar piemels in vrouwen doen.

Wie zegt dat Pegida een neonazistische beweging is, is een vijand van de vrijheid van meningsuiting.

Ach…het is gewoon leuk om iedereen voor neonazi uit te maken.
De Godwin is nooit ver weg. Dan worden die gasten van Pegida boos van en dan sturen we er weer andere tokkies op af. Dat is geen benoemen, dat is regisseren!

Het lucht op, maar het maakt nooit indruk.

Sow…dat lucht eventjes op! En indruk maken is zo vorige eeuw….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

De een stopt de ander in een hokje en die kruipt daar dan weer boos uit en probeert de eerste of nog een ander in dat hokje te duwen en zo is de hokjesgeest uit de fles.
Maar jullie hebben allemaal recht op mijn gelijk. Zo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lutine

Als de kogel van links komt, dan weet heel Nederland dat aan de zijkant ‘PvdA’ staat geschreven. Zegt een woedende PVV-leider Geert Wilders .

Uitkijken jongens. Hier niet Geert demoniseren. Als er wat gebeurd krijgt mooi de PvdA weer de schuld. SPekman denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

@3

Maar jullie hebben allemaal recht op mijn gelijk. Zo!

Zolang jouw gelijk overeenkomt met mijn gelijk heb je nog gelijk ook!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: Welles! Nietes! Somses!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Le Redoutable

@2 Een rel is wel een wat overdreven omschrijving voor een handvol schunnige taal roepende tokkie’s. Daarbij denk ik toch meer aan krakers, milieu activisten, AFA’s en Anti globalisten die met bakstenen en Molotov cocktails gooien dan aan een PVV vader met zijn peuter op de arm die terugscheld naar een stel gillende huisvrouwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 dehnus

@7: Confirmation bias much?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

@7

Dat is heel persoonlijk denk ik. Dat “daar moet een piemel in” vond ik al redelijk schokkend. Maar die vader met zijn peuter op de arm overtrof dat dan weer. Waarbij mijn mededogen uit ging naar de desbetreffende peuter.

Volgens mij was het een jongetje en als je ‘dat soort zaken’ al mee krijgt op die leeftijd, wat moet daar dan van terecht komen? Als je die PVV-taal met de paplepel krijgt ingegoten en er komt op 16 jarige leeftijd ook nog testosteron bij, dan krijg je toch een….zeg maar bom?

Ik beschouw de seksuele omgang tussen man en vrouw als een soort tempeldienst. En een tempel dien je rein van geest binnen te treden. Maar wat als je vader je onrein hebt gemaakt met die schunnige taal?

Uiteraard zijn afa’ s ook tuig, maar daar hebben we het nu niet over. En zonder milieu activisten zou ik nog dagelijks lood happen. Dus dat zijn de ‘goeden’. Krakers zijn uitgestorven en anti-globalisten neemt niemand serieus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Gladiool

@0: Dit heet ook wel tijdverspilling. Onzinnig niet opbouwend geblaat. PVV doet het, VVD denkt het, PvdA gedoogt het, D66 populariseert, CDA droomt het en verder heeft klein links een piepstemmetje. Geen discussie waard eigenlijk.

Nb: ja die afa’s (ook wel lutine’s stokpaardjes geheten), waar zijn die gebleven? Waarschijnlijk te druk met studeren denk ik. Want schizoïde discussies kosten veel teveel tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Dehnus

@9: Krakers zijn niet uitgestorven, ze worden verstopt. Al 20 jaar word links Nederland niet gehoord en voelt zich buiten gesloten. Eigenlijk weten ze al 30 jaar niet meer waar ze op moeten stemmen. Dat is heel handig de hokken ingejaagd door een Gordon Sanitaire tegen de Activistische SP van de jaren 90 en de NCPN daarvoor.

Maar ja het blijft broeien natuurlijk, en de AFAs laten zich, na een gedoog constructie met Groen links tijdens paars, niet meer de hokken in jagen natuurlijk. Dus misschien toch eens wat meer naar het volk luisteren ;).

Sorry kon het niet laten, ik hoor die wan redenering zooo vaak dat rechts zoo zielig is :P.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Lutine

@11

Je bent behendig de discussie aan het verleggen! Krakers zijn uitgestorven. Het bewijs? Heb jij “geen woning, geen kroning” gehoord een paar jaar terug bij de kroning van WA van Buren?
De voormalige krakers zaten gewoon hun troep te verkopen op de vrijmarkt om zich ‘s-middags klem te kunnen zuipen. Niks linksigs aan dus, gewoon vermomde kapitalisten!

En Gordon Sanitaire heeft al jaren een contract op een of andere pulpzender met die andere homo. (een of ander rechtse bal, naam kwijt)

Links bestaat gewoon niet meer. Zelfs de SP is niet meer dan een filiaal van de neoliberale PvdA. Waar denk je dat SPekman voor staat? Nou? Zo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 beugwant

@11: @12: Het is natuurlijk wel zo dat het antikraakgedeelte van de leegstandswet zeer snel en effectief op poten stond, maar het antispeculatiegedeelte laat nog steeds op zich wachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Pineaux

Krakers zijn niet uitgestorven, krakers zijn in winterslaap. Beetje bij beetje gaan ze weer terugkomen. Krakers zijn als muggen, die kun je niet verdelgen. Je kan ze bestrijden, maar langzaam worden ze resistent of als men denkt dat het verdwenen is, dan komt het plots terug.

Kraken is namelijk een oplossing voor mensen met een specifiek probleem (namelijk dat ze een dak boven hun hoofd nodig hebben), die kan worden uitgevoerd zodra er leegstand is.

Kraken is zoals piraterij: Het duikt op waar er buit is (bij piraterij: rijkgevulde schepen, bij kraken: lege huizen), waar er een noodzaak is (bij piraterij: geen andere goede/makkelijke manier om je brood te verdienen) en in plaatsen waar je je eerst in de luwte kunt ontwikkelen (weinig oppressie). Zowel piraterij als kraken is in eerste instantie slecht zichtbaar als fenomeen.

Er zijn wereldwijd tussen de 600 miljoen en 1 miljard mensen die zonder toestemming van de eigenaar in of op vastgoed wonen, werken en leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Dehnus

@12: Je moet toch wat als je iets satirisch neer wilt zetten omdat je constant hoort dat er “niet geluisterd word naar de rechtse man die altijd al haar mond moest houden maar “recentelijk (kennelijk is 30 jaar recentelijk ;))” eindelijk hem weer open durft te doen ;).

En alle satire aan de kant geschoven: Inderdaad de SP is al jaren niet Links meer. De activistische SP van de jaren 90 is ten onder gegaan aan eigen succes en luiheid.

Effectief bestaat Links dus echt niet meer nee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dehnus

@13: Ja gek hè? Alsof de VVD en PVDA door de vastgoed magnaatjes betaald worden ;). Het zou toch niet hehe :D.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 beugwant

@14:

Er zijn wereldwijd tussen de 600 miljoen en 1 miljard mensen die zonder toestemming van de eigenaar in of op vastgoed wonen, werken en leven.

Je kunt je afvragen hoe legitiem dat bezit verworven is. Een vlag in het strand poten en stellen dat het eiland daarom van de koning van Spanje is of iemand een concessie geven over een stuk oerwoud terwijl je geen flauw benul hebt wat en wie daar allemaal leeft, is aanvechtbaar. Er zullen er ook onder zijn die geen flauw idee van een juridisch eigenaar hebben en bijvoorbeeld vinden dat ze van het land zijn waarop ze wonen.
Al blijft het mooiste voorbeeld toch het in 1990 gesloopte Kowloon Walled City.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 ed

@2
Je kan in een maatschappij geen vrijheid hebben van religie , zonder ook het recht te hebben om ook vrij te zijn van religie .

 • Vorige discussie