KRAS | Aboutalebje

Toffe gast premier Mark deed heden een Aboutalebje: “Als het je niet bevalt in dit land, dan ga je toch weg!” Twitter te klein. “Ga zelf weg”, klonk het hier en daar, iets wat de burgemeester van Rotterdam dan weer niet gehoord had toen hij na de aanslag op Charlie zijn “rot op” uitsprak. Althans, niet van de Charlies die boos waren over zijn uitspraak.

Soms roepen burgers dat ze gaan emigreren als een onwelgevallige politicus aan de macht zou komen. Hier zijn de rollen omgekeerd. De politicus roept op tot emigratie van hem onwelgevallige burgers. Beide dreigementen zijn eerder uitingen van wanhoop dan realistische voornemens.

  1. 3

    Het is nog verstandiger om van te voren naar de cultuur van een land te kijken voordat je er heen emigreert en niet alleen naar hoeveel geld er te halen valt. Bevalt dan niet, dan zijn er zat andere alternatieven, voor de genoemde homohaters Iran bijvoorbeeld.

  2. 4

    @3 Als soennitische Irakees of Syriër hoef je het niet in Iran te proberen natuurlijk.

    En voor Afghaanse vluchtelingen is Iran al sinds de jaren negentig niet zo vriendelijk meer.

    In the early 1990s, after the Soviet Union finally withdrew from Afghanistan, the government expected many Afghan refugees would return home. With shifting domestic, economic, and social concerns such as unemployment, Iranian law enforcement began to harass refugees, signaling a shift of Iran’s refugee policy from one of reception and integration to more active intervention to prevent inflow and encourage repatriation. (bron)

    Je loopt zelfs de kans dat je door de Republikeinse Garde geprest wordt om in Syrië te gaan vechten.

    Sowieso, als Afrikaan zou ik niet door allerlei dictaturen reizen om in Iran uit te komen, en als Syriër zou ik niet door IS-gebied gaan reizen om dan mogelijk door sji’itische milities verderop een kogel door de kop gejaagd te worden. Laat staan als ik vrouw en kinderen wil laten overkomen (of mee heb). Kan ik beter m’n geluk in Turkije beproeven.

    Denk jij überhaupt na over dit soort dingetjes als je dergelijke kwaakpraat tikt? Zoek je wel eens iets uit over het vluchtelingenbeleid in die dictaturen waar je mensen heen dirigeert? ‘Dan ga je toch gewoon…’ Alsof mensen het voor het uitkiezen hebben.

    Ik zou bijvoorbeeld graag naar Nieuw-Zeeland verhuizen. Maar het is niet alsof ik in aanmerking kom. Jammer dat ik geen ingenieur of chemicus ben.