Krachtige tsunami trof Middellandse Zeegebied 8000 jaar geleden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (17)

#1 Spuyt12

Ze konden wel overdrijven, toen! Zondvloed, tsk :-)

 • Volgende discussie
#2 Simon

Ik dacht dat het verhaal van de zondvloed betrekking had op het doorbreken van de landbrug tussen wat nu de ML-zee en de Zwarte Zee is. Toen vulde de zwarte zee zich voor het eerst met zout water.

zal eens op zoek gaan naar een bron.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Simon

Een van de nieuwste theorieën is dat de zondvloed iets te maken heeft met het onderlopen van de Zwarte Zee in het 6e millennium v. Chr.. Vóór die tijd was de Zwarte Zee een zoetwatermeer, dat vrij ver onder de zeespiegel lag. Door het stijgen van de zeespiegel na afloop van de laatste ijstijd is omstreeks 5600 v. Chr. de toen aanwezige, natuurlijke dam bij de Bosporus doorgebroken. Met veel geweld liep het zeewater uit de Middellandse Zee in de huidige Zwarte Zee. Grote gebieden rond het voormalige meer zijn daarbij voor altijd onder de golven verdwenen en het is aannemelijk dat dit vele mensenlevens heeft gekost

van: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zondvloed

daartegenover:

Onderzoekers van de universiteit van Newfoundland onder leiding van de geoloog Ali Aksu bestrijden nu de theorie van Ryan en Pitmann. Gevonden pollen uit boorkernen tonen aan dat akkerbouw en het rooien van bossen rondom de Zwarte Zee pas 4000 jaar geleden begon. Dat is dus 3600 jaar later dan de zondvloed in de theorie van Pitmann en Ryan.

http://www.planet.nl/planet/show/id=74127/contentid=113495/sc=ee5757

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Mao

Zijn ze niet ook nog steeds bezig met het zoeken van iets wat op een Ark lijkt op de Ararat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 dr Banner

Lees Kroonenberg (‘De menselijke maat’) – hij geeft o.a. een update over de ‘zwarte zee vullen is de zondvloed’ van Ryan and Pittmann. De stand van zaken in wetenschappelijk zondvloed land is dat de oorzaak wat algemener wordt getrokken: tot zo’n 6000 jaar geleden renden overal ter wereld de kustlijnen achteruit door de ‘postglaciale’ zeespiegelstijging – en overal ter wereld zijn er daarom zondvloed verhalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kalief

Het lijkt of elk waterevenement uit de oudheid gerelateerd wordt aan de zondvloed om maar aandacht te trekken.

Overigens zijn er ook Zuiamerikaanse indanenstammen met een overstromingslegende.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 GBH

de zondvloed heeft betrekking op een ijsdambreuk in noord amerika 11000 jaar geleden op alle continenten vind je daar de sporen van; mamoeten stonden ineens boven de poolcirkel doordat de aardkost 3000 kilometer verschoof, die beesten kan je nu nog diepgevroren in siberie vinden, de zeespiegel kwam meer dan 100 meter omhoog, je kon in die tijd van engeland naar noorwegen lopen en een hoop verdwenen culturen zijn gedateerd van voor die tijd en toen weggevaagd, de piramides geven de sterrenhemel weer van 11.500 jaar b.c.
het verhaal van de zondvloed bestaat op veel verschillende plekken in de wereld en los van elkaar

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Dr Banner

lol @ GBH

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mescaline

Dus de wolharige mammoet kwam eigenlijk 3000 km zuidelijker voor ? Wauw, dat moet ik straks mijn kinderen vertellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 GBH

wat is de lol Dr Banner? ga eens naar siberie, in de mamoeten die daar diepgevroren worden gevonden vind je een maaginhoud die je normaal 3000 kilometer zuidelijker verwacht, in de theems hebben nijlpaarden gezwommen, de erosie aan de sfinx kan alleen verklaard worden door hevige regenval: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sfinx

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Dr Banner

@GBH: Je presenteert een mooie mix van losse feitjes en wilde verklaringen en strooit met ouderdommen, en afstanden, met een stelligheid die mij aan het lachen maakt – maar het is je reinste larie (no offense).

Nijlpaarden zwommen 120.000 jaar geleden in de thames. Van Engeland naar Noorwegen kon je dik 11.000 jaar geleden misschien klunen, maar niet lopen – tenzij je via Denemarken en Nederland omliep. De water-erosie langs de sfinx is van zo’n 6000 jaar geleden. Om een mammoet in te vriezen hoeft de aardkorst niet te schuiven. Een aantal pyramides geven het sterrenbeeld Orion weer (met de Nijl op de positie van de Melkweg). Daarnaast wijzen enkele gangen in enkele pyramides precies naar heldere sterren – maar niet een hemel van maarliefst 11.500 b.c. maar van slechts enkele millenia voor christus.

De zeespiegel kwam op veel plaatsen ter wereld (vrijwel overal, behalve op de plekken waar dik ijs gelegen heeft) ruim 100 m omhoog, maar dat gebeurde geleidelijk, over een periode van ongeveer 22,000 jaar geleden tot 6000 jaar geleden. Rond 11.500 jaar geleden was er een korte periode (ca. 500 jaar) waar in de zeespiegel heel hard steeg (zo’n 20 m) net als rond 14.000 jaar geleden. Dus 40 van de 120m in 2 stappen van 20 m in een paar eeuwen, en 80 m gestaag-maar-geleidelijk over een periode van ruim 15,000 jaar.

‘Een hoop verdwenen culturen’ – tja – wat je cultuur noemt. Verdwenen culturen zijn er van alle tijden. De gangbare opninie is dat in het midden oosten/Indus vallei rond ~11.000 jaar de eerste ‘beschavingen’ ontstonden. Die vervingen primitievere ‘culturen’. Dat er oudere beschavingen zouden zijn, van vergelijkbaar ontwikkelingsniveau is een hardnekkig terugkerende speculatie – meer fiction dan science.

Zie evt. ook https://sargasso.nl/archief/2006/03/11/de-prijs-van-vooruitgang/ en reaguursels, en leg zelf de link tussen Moesson toen en de sporen op de Sphinx .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 biepbiep

@Dr Banner
Je doet wat lacherig over de opmerkingen van GBH en hoewel ik denk dat hij wat kort door de bocht is – hoe kan het anders op dit onderwerp – vind ik eigenlijk dat jij dat ook een beetje bent.

GBH refereert volgens mij aan het verhaal van Robert Bauval dat de positie en hoeken van de piramides verwijzen naar een gebeurtenis rond 10500 v Chr. Of dat nou waar is of niet, het is een doordacht gebeuren en fantasieprikkelend. Het geeft ieder iets om over na te denken: wellicht is er wat anders dan alleen een begrafenisceremonie van een absoluut heerser.

OK, ik zie het ook niet allemaal maar wat er bij mij is blijven hangen is dat, als die verhoudingen en hoeken allemaal kloppen, dan is dat in elk geval geen toeval. Dan moet je verder kijken. De conclusies zijn vaak kort door de bocht maar wat betreft die verschuiviung van de aardkorst: het was Einstein zelf die aan die theorie heeft meegedacht (er zal vast wel betere en meer info voorhanden zijn).

Wat ik bedoel te zeggen: afwijkende gedachten wegblazen helpt de creativiteit niet. Evidente domheid daargelaten, een anomalie met meer dan toevallige gegevens moet verder onderzocht worden. En dat piramideverhaal van Robert Bauval en de aardkorstverschuiving van Einstein-Hapgood vind ik tot op de dag van vandaag inspirerend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Dr Banner

Wat Intelligent Design is voor de Evolutie theorie
is dat Oeroude Pyramiden verhaal voor de Archelogie
en Aardkorstverschuiving (in deze context) voor de paleoklimatologie
en Hollow Earth voor de platentectoniek
en Elvis Presley voor exobiologie

Fantasie is vaak inspirerender dan de werkelijkheid – en het plezier gun ik een ieder van harte.
’t is leuk bedacht en als fictie: prachtig. Maar wetenschappelijk is het een kreupel allegaartje van schijnfeitjes die toevallig te pas komen. Slechts dat was mijn boodschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 GBH

Dr Banner. alle archeologie is een allegaartje van schijnfeitjes die toevallig van pas komen, ook de jouwe, of was jij er wel bij?

heb heel wat programma’s op NGC gezien die hier over gingen en vrij aardig onderbouwd, natuurlijk is er een ander wetenschappelijk kamp die dit weer ontkracht net als er nu nog steeds wetenschappers rondlopen die beweren dat heel het broeikasteffect ook fictie is

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 mescaline

Ik heb die mammoet er met de haren bijgesleept om een punt te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dr Banner

1.
Ik heb alleen jouw schijnfeitjes herhaald – dus waar dat ‘de jouwe’ op slaat…

2.
Het idee is dat je de feitjes zo analyseert, dat je de schijnfeitjes er uit filtert, en dat het geen allegaartje maar een gestructureerde redenatie wordt. Dan kun je nl. wegen inslaan die je theorie testen/toetsen en inpassen in feiten en verklaringen voor gerelateerde onderwerpen en op die manier zoveel mogelijk overzicht te bemachtigen, idealiter totdat je zoveel hebt dat het is of je er bij was.

3.
Bij het broeikaseffect speelt politisering een rol, plus dat de grootste onenigheid hem zit in toekomst-voorspelling en de relevantie van ‘broeikas effect’ in het verleden voor ‘broeikas effect’ recent en in de toekomst.

4.
NGC, Discovery, BBC etc. brengen graag spectaculaire wetenschappelijke onderwerpen. Niet omdat ze zo wetenschappelijk zijn, wel omdat ze zo spectaculair zijn. Goed voor populariteit, en het lokt vaak tegenonderzoek uit en verbazingwekkend vaak (naar mijn gevoel in recente jaren steeds vaker) zijn die tegenonderzoeken zeer ontkrachtend (voorbeeld: La Palma megatsunami).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 boog

@GBH
Dat je van die “ijsdambreuk in noord amerika 11000 jaar geleden op alle continenten de sporen vindt” is ook flauwekul.

Ik neem aan dat je doelt op de Missoula Floods? Dat is dus echt lulkoek.

Op andere continenten, met name in Siberië, had je overigens wel gelijksoortige ‘floods’. Zie
http://www.geo.arizona.edu/palynology/geos462/04floods.html
voor meer info.

Je ziet: Rusland en de VS hadden 10.000 jaar geleden al een floodwedloop.

 • Vorige discussie