1. 4

  Waarom geen raket, Stickmeister?

  Volgens mij heeft het alle kenmerken van een kapotte raket die in een spin is geraakt. En als het geen raket was, waar was dan de raket die precies op dat moment daar gelanceerd had moeten worden? Vergeten?:P

 2. 6

  Als je dit soort berichten leest is het misschien maar goed dat er nog zoveel analfabetisme is in Pakistan :P
  Anders kregen de Yanks ook daar de schuld nog van..nog meer haat…nog meer terror.

 3. 9

  @Bismarck, #8: De Pakistani verwarren volgens mij HAARP met de EISCAT. EISCAT is de internationale variant van HAARP. Het ding staat wel toevallig precies daar waar die spiraal te zien was, maar EISCAT heeft sowieso officieel bevestigd dat ze niet actief waren. Bovendien is het wel zeer onwaarschijnlijk dat ze dit soort effecten met hun apparaat – dat al tientallen jaren oud is – kunnen maken.

  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Incoherent_Scatter_Scientific_Association

  Dus als ze al een punt hadden, dan waren het niet de Amerikanen en ook niet de Russen, maar slechts de Noren, Zweden, Finnen, Jappen, Chinezen en de Engelsen:P

  In de categorie trivia: met EISCAT is een paar jaar terug het Doritos-logo naar een zonnestelsel 42 lichtjaar verderop gestuurd. De eerste interstellaire reclameboodschap:P

 4. 10

  @7
  Ja ja een raket :) In 1988 zeker ook al in China. Deze spirals verschijnen vooral de laatste tijd steeds vaker.
  Die uit 1988:
  http://www.youtube.com/watch?v=kNHEmrjRe5Q

  Een raket van de russen boven china zou oorlog betekenen.
  Maar niet alleen in China, ook op andere plaatsen zelfde fenomeen en dat is niet de Bulava raket.
  Maar goed, laat je voorkauwen wat je wil.

  Als jouw gevoel zegt dat het een mislukte raketlancering, so be it.

  Ik zie een blauwachtige straal iets projecteren of veroorzaken. Geen conventionele raket met een rookpluim.
  Een foto om het te verduidelijken:
  http://www.panicmanual.com/wp-content/uploads/2009/12/norway-spiral.jpg
  Wat het wel is? I dont know.

  Ook een ingenieur aan de TU Delft noemt het tijdens zijn lezing (beetje aan het einde), overigens best een interessante lezing:

  http://collegerama.tudelft.nl/mediasite/Viewer/?peid=f20e673d0cdf422bae92a6913ee867d6

  ps: Coen Vermeeren heeft een aanstelling aan de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

  Een overzicht van nog meer interessante lezingen:
  http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=ac0c324d-26fe-4807-9155-98dcb77808c0&lang=nl

 5. 12

  @KJ

  Ik weet wat het russische leger zegt :)
  Militairen zeggen wel vaker iets wat uiteindelijk niet de waarheid is.

  Ik twijfel sterk aan de verklaring dat het een raket is.

 6. 14

  @Stickmeister, #10: Je wil er wel erg graag in geloven he. Chineze raketten mislukken ook wel eens. En die blauwe waas is normaal bij raketlanceringen. Overdag is het inderdaad wit, maar deze raket werd in de schemering gelanceerd. En dan zie ja… jawel. Blauw. Net als als de rest van de atmosfeer blauw is. Zodra de zon op de spiraal schijnt omdat de raket hoog genoeg komt, wordt ie wit.

  Trouwens, de foto die je linkt is met een zeer trage sluitertijd genomen. Die verduidelijkt het niet, maar veronduidelijkt het enkel.

  Ik kan geen goede foto’s vinden, maar hier zie je op de tweede foto ook blauwe raketrook:

  http://members.cox.net/starscopes/space_sky/20050922_vandenberg_rocket_launch.html

 7. 15

  Ook mooi blauw:
  http://www.flickr.com/photos/cocoabeachjoe/1300892840/
  http://www.astro.ucla.edu/~obs/images/van_rocket.jpg

  Anyhow, @#13: niemand had ooit zo’n fenomeen gezien. Wel de losse onderdelen: blauwe rook, blauwe spiralen, witte spiralen en het “gat” wat op het laatst ontstaat. Maar hier kwam alles voor het eerst prachtig bijeen, onder andere vanwege het tijdstip, de hoge breedtegraad (waar sowieso niet vaak raketlanceringen zijn) en het feit dat de raket nog ontzettend hoog kwam ondanks dat ie aan het slingeren was.

 8. 16

  @14
  Waar wil ik in geloven?
  Twijfel is niet zo vreemd hoor.

  En wat je beschrijft is idd de uitleg.
  Maar dat geeft geen 100% uitsluitsel.

  Ook vreemd is dat er ook helemaal geen afwijking in de ‘trajectory’ is. Dat het fenomeen allemaal vrij gecentreerd lijkt en vrij precies qua afmetingen is (spiraal).
  Daarbij is het ‘zwarte gat’ wat je aan het einde ziet mijn inziens ook niet een gebruikelijk verschijnsel bij mislukte raketlanceringen. Maar goed, ik ben geen specialist op dat gebied.
  Dat is Coen Vermeeren wel een beetje en hij twijfelt ook aan de ‘raket uitleg’. Er twijfelen meer mensen aan en dat zijn niet allemaal alu-hoedjes hoor ;)

 9. 17

  Nog steeds reuring om die lichtbundel in Noorwegen? In Spanje heeft iedere zichzelf respecterende discotheek zo’n laser op het dak staan om alle boerenzonen en -dochters uit de wijde omgeving naar de dansvloer te lokken.

 10. 18

  @Stickmeister, #16: Twijfel is wat anders dan jouw houding in #3 en #10. Pas vanaf #12 neig je naar twijfel, tot die tijd wist je zeker dat het geen raket was. #14 is een reactie op jouw mening in #10, waar van twijfel nog geen sprake was. Wel van geloof dat dit geen raket zou zijn.

  Dat het fenomeen netjes gecentreerd is, is op zich niet zo raar; raketlanceringen gaan meestal aardig rechtdoor, zo ook deze, maar dan met een slinger. Dat vergelijkbare spiralen vaker optreden, geeft ook al aan dat het niet heel raar is. Het zwarte gat is ook logisch; de spiraal is niets anders dan naar buiten slingerende rook en als de raket dan uitgaat, krijg je een zwart gat te zien, want de spiraal gaat gewoon door met naar buiten bewegen.

  Deze simulatie maakt het nog wat duidelijker:

  http://www.youtube.com/watch?v=Zx8i5EfmYU4

  Dat Coen Vermeeren twijfelt, doet mij eerder twijfelen aan hem dan aan wat hier gebeurd is. Maar dat is niet erg, want hij is helemaal geen specialist op dit gebied, maar op het gebied van metaalmatrices en opblaasbare structuren. Zou een aluhoedje ook een metaalmatrix zijn?:P

 11. 19

  Die krant drukt op diezelfde bladzij ook gewoon een inspirerende lezing af van Fidel Castro. En een analyse waarom China niks van India moet hebben.

  Dit is gloeiend hete meme-swapping a la in Rusland. Owie zeer interessant.

  *bookmarkt*