1. 3

  Is Sargasso soms therapeutisch, dat ze aan deze jongen de aandacht geven waar hij om vraagt? Heel sociaal wel, maar toch weer zonde van de minuut die ik nodig had om het stukje te lezen.

 2. 4

  Ehsan Jami is die relnicht wiens ouders uit Iran komen en die het daarom op zich genomen heeft om een ‘comité voor ex-moslims’ op te richten, wat al gauw uit elkaar viel omdat Jami er een comité om moslims te bashen van maakte, en het altijd op zijn manier moet.

  Extra aandacht kreeg ‘ie toen hij in zijn woonplaats werd gemolesteerd door een paar moslimjongens (Somaliërs geloof ik) die ‘m van TV herkenden. Geen letsel aan overgehouden verder, maar de schrik zat er goed in. (Tja, als je de martelaar wilt uithangen, moet je ook de consequenties nemen, nep-Jezus.)

  Tegenwoordig fungeert Jami als excuusallochtoon voor de PVV. Hij werkt als fractiemedewerker voor Hero Brinkman.

 3. 7

  ‘Mijn vrijheid houdt op waar die van een ander begint’ wordt bij de PVV: mijn vrijheidt begint waar die van moslims ophoudt.

  En dat moet dan rechtgeluld worden. Via een umdeuting middels patriottisme bijvoorbeeld.

 4. 10

  Sommige dingen zijn genotypischer als je op het eerste gezicht zou verwachten; gewoon een typisch Iraans ego met onwrikbaar geloof in eigen superioriteit en onfeilbaarheid. Persian Pride…

 5. 14

  “Over DeJaap”

  DeJaap is een groepsblog zonder ideologie of dogma’s. DeJaap is beslist niet progressief of op andere wijze van zijn eigen moraal overtuigd

  LOL.

 6. 15

  @Parallax; de Jaap is een hobbyblogje van Bert Brussen om de Joop (dat met een hoop fanfare was aangekondigt) een hak te zetten. Soort van rechtse tegenhanger, snapt u?

 7. 16

  Overigens, is dit – in dat stuk van Jami – niet gewoon een oproep tot Goelags en massamoord?

  “Met andere woorden, als we er niet voor zorgen dat de vijanden van vrijheid vernietigd worden, dan ontkennen wij de essentie van waar we uiteindelijk voor staan en zijn daarom niet beter dan degenen tegen wie wij strijden.”

 8. 18

  Ignatieff valt Jami bij.

  Ignatieff bezocht een aantal nationalistische fronten: N. Ierland, Iraq (Kurden), delen van ex-Yugoslavië e.a. Hij vertrok als kosmopolitisch-liberaal, noteert de verschrikkingen van het nationalisme in actie, en keert als liberaal terug, met het inzicht verworven dat nationalisme en het natiebegrip te verdedigen waarden zijn.

  “Te menen dat je zonder een eigen (fatsoenlijke) nationale staat de kosmopoliet kunt uithangen, is dom. Je profiteert, je bent ondankbaar en je ondergraaft. De natie moet worden beschermd:

  We moeten bereid zijn de liberale waarden met geweld te verdedigen; en doordat de voldane, kosmopolitische naties hierin falen, heerst er onder de hongerige (= staatloze) naties een enorme minachting voor ons.” (M. IGNATIEFF, – WAAR HET BLOED KRUIPT | ADM International Amsterdam, vert. Oorspr. 1993, p. 214).

 9. 19

  Het afgeven op kosmopolieten is eerder bekend van een zekere Soviet-dictator (de “wortelloze kosmopoliet”). Ook dat was antisemitisme.

  Nederland zou er goed aan doen iets analoog aan alumni-management voor expats in te richten. Er wordt van mijn ervaring uit helemaal niets gedaan om de verbinding tot burgers in het buitenland te onderhouden. Het meerendeel bestaat uit goed gekwalificeerde, redelijk verdienende mensen die je graag een keer terug wilt zien. Zou ik denken.

 10. 20

  Cosmopolitisme is verder een Nederlandse traditie bij uitstek. Het land heeft vanaf zijn geboorte, als we die in de 16e-17e eeuw plaatsen, lange fasen gekend waar het juist de vrijheid, openheid en diversiteit waren die het zijn bijzondere karakter gaven. Er is natuurlijk altijd een conflict met de kneuterigheid en het conservatisme geweest, maar de tijden waaraan we ons als volk graag herinneren waren de tijden van openheid, vrijheid, tolerantie en vooruitgangsdenken.

 11. 22

  @4 Op de een of andere manier past het wonderwel bij elkaar. Een hartekreet voor de vrijheid gericht aan geestelijk beknelde ex-moslims en PVV’ers.