KORT | Een stok om de hond mee te slaan

OPINIE - De laatste tijd lijkt antisemitisme in Nederland behoorlijk toe te nemen of wordt op zijn minst flink zichtbaarder. En dat is een probleem.

Wat we ook zien: mensen die zich druk maken over toenemend antisemitisme. Soms uit een terechte bezorgdheid over het welzijn van Joden, soms echter ook uit haat voor een hele andere bevolkingsgroep.

Dat laatste wordt zo nu en dan onbedoeld duidelijk. Zo ook in het geval van Geert Wilders.

Wilders was het niet eens met een verklaring die volgde op een overleg tussen minister-president Rutte en een aantal Joodse organisaties.

Hij schreef vervolgens in een reactie aan Rutte:

De gezamenlijke verklaring met de joodse organisaties die het kabinet gisteren opstelde over het toenemende antisemitisme is een flutverklaring. Er is een olifant in de kamer, maar u weigert hem te zien. […]

Sluit de grenzen! Pak de islam aan! […] Doe uw plicht en dring het antisemitisme in Nederland terug door de islam terug te dringen.

Het gaat dus niet primair over antisemitisme, maar over moslims die – in Wilders optiek – een gevaarlijk en onaangepast fremdkörper binnen de Nederlandse samenleving vormen.

Gezien zekere parallellen met het verleden, is het dan ook niet vreemd dat Joodse organisaties, waaronder zelfs het CIDI, niet zaten te wachten op de steun van Wilders in hun strijd tegen het opkomende antisemitisme.

Maar eigenlijk heb je helemaal geen historische parallellen nodig om te begrijpen waarom je als Joodse organisatie met een vriend als Wilders geen vijanden meer nodig hebt.

Want door te beginnen over het sluiten van de grenzen en de verdorvenheid van de islam, toont Wilders dat hij het welzijn en de veiligheid van Joden niet als doel op zich beschouwt, maar allereerst als middel om zijn eigen politieke ambities te bevorderen.

En persoonlijk zou ik niet graag als middel worden gezien. Want in tegenstelling tot doelen, zijn middelen – als het zo uitkomt – gemakkelijk vervangbaar.

Zeker als je rol niet meer is dan die van een stok om de hond mee te slaan.

 1. 2

  Of Wilders ziet de islam oprecht als bedreiging voor het welzijn van de Joodse gemeenschap in Nederland. En die zienswijze is helemaal niet ongefundeerd.

  Nu is het natuurlijk belangrijk dat ik me distantieer van Wilders en zijn populistische manier van politiek bedrijven, want anders ben ik extreemrechts, racistisch, xeno- en islamofoob. Dus, bij deze.

 2. 3

  @2: Nee hoor, net als de mensen die nu ageren tegen de Homoseksuelen die een feestje hebben. Buiten het slaan van Moslims met jou als stok interesseert het ze geen zier. Daar kom je redelijk snel achter als ze weer eens lekker tekeer gaan en niet doorhebben dat je hun kunt horen.

  Er is in Israël ook vaak genoeg gewaarschuwd door Links dat je moet uitkijken met de steun van extreem rechts in Europa, want dat bijt je in de reet als ze de kans krijgen om zichzelf te verrijken met jou als slachtoffer.

 3. 4

  Het CIDI heeft Wilders zelf gevraagd om te ondertekenen, een paar dagen geleden. Dat hij joden, overigens net als bijvoorbeeld homo’s, gebruikt als stok om de moslims mee te slaan, was ook toen geen geheim. Arnon Grunberg wees daar jaren geleden al op in zijn Voetnoot de Volkskrant. Kennelijk het CIDI daar dus geen enkel probleem mee, met het stok zijn, totdat hij hun verklarinkje een flutverklaring noemde. Tja, hoe principieel.

 4. 5

  Wilders geeft wel degelijk om Israël en de Joden, én hij heeft een hekel aan moslims. Het is te simpel om te stellen dat zijn liefde voor Israël niet meer is dan een stok om de hond te slaan.

 5. 8

  Enigszins off-topic:
  Is het niet vreemd dat het SIDI een advertentie organiseert en betaalt, terwijl zijzelf de verklaring niet ondertekent en ook hun naam nergens wordt vermeld.
  Ik ben het met de strekking van de advertentie overigens eens maar zou niet ondertekenen als de initiatiefnemer zich niet bekend wenst te maken. Ik dacht vanmorgen toen ik de advertentie zag dat Balkenende c.s. daadwerkelijk hadden meebetaald aan de advertentiekosten.

 6. 9

  Ik ben op dit forum vaker uitgemaakt voor “antisemiet” omdat ik vraagtekens had bij het handelen van de staat Israël.
  (door likoet nederland)
  Door het verruimen van de definitie kun je gemakkelijk aantonen dat iets sterk is toegenomen.
  Voor mij aanleiding om twijfels te hebben bij de berichten en niet het idee te hebben dat Nederland een grotere afkeer heeft gekregen van joden.
  Mijn afkeer voor het handelen van de staat Israël is inmiddels WEL gegroeid en dat zal wel voor meer mensen gelden die de berichten rond Gaza hebben gelezen.

 7. 10

  @7 Oh, echt niet? Could’ve fooled me

  CIDI is een onafhankelijke Nederlandse stichting, gevestigd in Den Haag, die onlosmakelijk betrokken is bij Israel.
  Wij komen op voor het recht op vrede en veiligheid voor Israel en het Joodse volk, waar ook ter wereld.

  Hoewel ze beweren ook ‘kritisch’ te zijn, merk ik daar weinig van.

  @8 Een beetje apart is het wel. Aan de andere kant: zo krijg je dus wel het idee dat deze mensen uit zichzelf collectief opstonden tegen anti-semitisme, en niet ‘slechts op verzoek’.

 8. 12

  @0: Misschien kunnen we het deels omdraaien. Als jij een stok vindt om Wilders te slaan, zul je het niet laten. Vrijwel dagelijks. Toevallig wel een democratisch gekozen politicus.
  Ik ben het eens met @5 Kevin.

 9. 14

  @11 Dat is ook de reden waarom andere Joodse organisaties niet altijd blij zijn met het CIDI. Juist doordat ze op beide punten altijd het hardst op de trom slaan, gaan antisemitisme en antizionisme in de publieke opinie overlappen. Ik heb jaren geleden wel eens een stuk van een rabbijn gelezen dat het CIDI zich zou moeten beperken tot Israel en het antisemitisme aan anderen overlaten.

 10. 18

  @17: Da’s helemaal waar. Ben ik het mee eens. Maar dan mag er óók ruimte zijn of komen voor een weerwoord van die democratisch gekozen politicus (of zijn aanhang). Momenteel is het wel een tikkie eenzijdig Wilders-bashen op Sargasso. Dat stoort me.

 11. 20

  @16: Niet elke jood is een kritiekloos aanhangeer van Israel wellicht? Daarom slaat anitsemitisme ook de plank mis ( altijd eigenlijk ) . Wat Wilders doet is eenzelfde soort van antisemitise, maar dan gericht op moslims.

  Als tegenwichtig is er in Nederland ook ‘ Een ander Joods geluid ‘ ( http://www.eajg.nl/ ) voor wie er niet mee bekend is.

 12. 21

  @18 Jouw gehuil daarover stoort mij ook, Sjors. Regel dat met de redactie in plaats van hier telkens je beklag te doen. Wij zijn ook maar onafhankelijke reaguurders. Als Sargasso geen rechts tegengeluid kan trekken, kun je dat ons niet verwijten. Overigens vind ik dat er wel degelijk genoeg breedte zit in het reaguurdersspectrum, maar rechts is in de minderheid en daar zagen ze altijd maar over door. Kijk eens op Joop.nl of op GeenStijl en beweer dan nog eens dat hier geen discussie mogelijk is.

 13. 22

  @21: Wat heb je liever, een debatforum met echt debat, of een podium waar iedereen die het met elkaar eens is in ‘gesprek’ gaat?

  Je kunt over GeenStijl zeggen wat je wil, maar ze geven er links zowel als rechts ongenadig van langs.

 14. 23

  @6: Ook Ja. Er zijn genoeg antisemieten die dat misbruiken om Antisemitisme te spuien.

  Het Artikel ging alleen over MOSLIMS en JODENHAAT en dat is wat anders dan Palestijnen misbruiken voor het haten van Joodse mensen. Bijvoorbeeld is niet elke Palestijn een Moslim.

 15. 24

  @22: Alleen als het ze uitkomt. Je weet dondersgoed dat ze Vogelaar gewoon getreiterd hebben. Iets wat ze met rechts lang niet zo vaak doen. Maar goed volgens jouw mogen publieke ambtenaren ook hun bevolking die ze moeten dienen :”GOOR!” vinden. Maar daarna wel leuk als een Dragqueen in Oranje door de straten van BRazilië hossen.

 16. 26

  @22 Op GS wordt geen debat gevoerd.

  @25 Dat klopt, we moeten de aanhang van Geert Wilders dan ook niet voor islamcritici uitmaken als ze in feite een hekel aan moslims hebben.

 17. 27

  De laatste tijd lijkt antisemitisme in Nederland behoorlijk toe te nemen of wordt op zijn minst flink zichtbaarder.

  Heeft minder met je stelling te maken maar toch moet ik het opmerken: waar baseer je dit op? Ik heb het idee dat organisaties als het CIDI elk jaar beweren dat antisemitisme aan het toenemen is, gewoon omdat het handig is in o.a. discussies over Israel.

 18. 28

  @18: Jij stoort mij hier. Vooral je niet aflatende gejank.

  Dit is even off-topic als de #18: het eeuwige leugenachtige gelul dat er geen ruimte is voor de abjecte meninkjes van Sjors van Beek (want dat bedoelt hij) terwijl er naar mijn gevoel elk week er een stuk braaksel van hem komt langsdrijven.

  Edit: sorry Kevin!

 19. 30

  @20:

  Wat heeft dat er nou meer mee te maken? Denk even na voordat je weer in herhaling valt. Ik vraag jou: waarom denk je dat een rabbijn dat wilt? Het heeft misschien wel iets met z’n eigen positite en taak te maken.

 20. 31

  Uit @0

  De laatste tijd lijkt antisemitisme in Nederland behoorlijk toe te nemen

  Kan dat ook met de te ruime definitie te maken hebben? Kritiek op de staat Israël wordt al snel als anti-semitisme afgedaan. Kritiek op het IDF wordt al snel als anti-semitisme afgedaan.

 21. 33

  @31:

  Stop eens met die pavlov reactie. Antisemitisme neemt rap toe, omdat het steeds meer getolereerd wordt, zeker binnen bepaalde kringen. Vroeger was het iets wat uitsluitend bij extreem rechts hoorde, nu heeft zeer links en bepaalde groepen Moslims het ook toegeeigend. En tja, met z’n velen durven mensen wat meer.

 22. 35

  @27, @31:

  Zeker weten doe ik het niet, maar ik denk oprecht dat veel mensen onvoldoende onderscheid maken tussen het beleid van de staat Israël en Joden in het algemeen (dat geldt overigens ook voor de supporters van Israël).

  En dat wreekt zich wanneer de staat Israël bommen op burgers gooit.

  Dus het ligt in de lijn der verwachtingen dat antisemitisme op dit moment inderdaad toeneemt. Al was het maar omdat er nu een concrete aanleiding bestaat om antisemitisme in het openbaar te ventileren.

  Door alle media-aandacht is reëel antisemitisme op dit moment bovendien zichtbaarder dan zelfs een paar maanden geleden.

 23. 36

  @33: Zoals @34 al vraagt, vraag ik hetzelfde. Ik persoonlijk zie dit niet. In mijn omgeving is het bepaald “not done”. Nu weet ik wel dat dat een persoonlijk gevoel is wat ik uitdruk, maar zo ook het omgekeerde; ken jij cijfers die dit gevoel onderbouwen?

 24. 37

  Ik neig naar de mening van JANC: across de board heb ik het idee dat het conflateren van Israel met joden door niet-joden het laatste taboe is in (politiek) Nederland.

 25. 39

  @35 Heeft ook te maken (helaas) met de positie die Israel zelf inneemt als enige thuisoord voor joden en CIDI die Israel en het jodendom ook gelijkschakelt aan elkaar. Ik denk dat ze het op zijn minst goed uitkomt.

  Uitsmijter: http://bit.ly/1u1tXAc

 26. 40

  Gezien de geschiedenis van het jodendom is het misschien niet zo gek dat er een aantal in Israël zijn gaan wonen. Gezien die zelfde geschiedenis is het ook niet zo gek dat er ook joden her en der zijn gebleven. Dat heeft te maken met de cultuur waarin je opgroeit of die je waardeert. De opjaag- en vervolgingscultuur krijgt elke jood gewoon mee in de opvoeding vanuit de familie.
  Dat mensen daar iets over vinden is niet relevant.

  Wat wel relevant is dat joden in Nederland gewoon met rust moeten worden gelaten. Punt.

 27. 44

  @40: Mwah, vanwaar die uitzonderingspositie? Aan Marokkanen en Turken wordt veelvuldig en openbaar getwijfeld aan hun loyaliteit aan NL (vanwege bvb het dubbele paspoort).

 28. 46

  @38:
  Correctie (het woord waarom vergeten voor de 2e regel.
  Er moet staan:
  Ja wilders heeft het goed voor met de Joden, maar waarom apporteert hij dan als een brave hond de stokjes van de familie Le Pen???
  ;-)