Kofi is boos.

Khiam, Libanon, afgelopen dinsdagmorgen.

Kladabooooohm!

…Tring, tring

– Israeli Defense Forces, hallo?

– Hallo, hier UN-waarnemingspost 24. U heeft ons zojuist bijna geraakt met uw beschietingen.

– O, sorry, zal niet meer gebeuren.

– Okee bedankt

tuuttuut…

EeeeauwBAFFFF

…Tring tring

– IDF, hallo?

– Ja hallo, weer met VN waarnemingspost 24. U heeft zojuist weer op ons geschoten. Wij zijn dat witte gebouwtje op GPS-coordinaten …., …., met die enorme blauwe letters UN erop. Nouja, dat weet u wel want we zitten er al twintig jaar.

– OK, er zaten een paar Hezbollah-strijders in dat gebied te klooien. Maar het zal niet meer gebeuren hoor! En onze excuses!

– Is al goed, doei!

(nog acht keer herhaald)

….Tring Tring

– Yes, Olmert speaking?

– Hoi, met Mark Malloch Brown, onderknuppel van Kofi. Zeg jullie leger is één van onze waarnemingsposten aan het beschieten. Ze hebben al een paar keer gebeld maar het haalt niks uit. Kun jij niet even ingrijpen?

– O echt? Wat vervelend Mark! Ik zal onmiddelijk actie ondernemen!

– Dankjewel Ehud, en tot ziens!

kaDREUN

Tsja, ik kan me wel voorstellen dat Kofi beetje boos is.

Sargasso dossier: Libanon 2006

 1. 1

  Ik begrijp van die boosheid helemaal niets. Dit creert een unieke gelegenheid voor de van Baalens en de de Winters om te laten zien hoe erg ze terreur vinden.

 2. 2

  Ik moet toch denken aan die journaalbeelden van begin deze week, waarbij een Israëlische soldaat vertelt dat hij “voorzover hij weet op Hezbollah doelen schiet…”, ondertussen vuren achter hem tanks voortdurend granaten af die over een heuvel uit het zicht verdwijnen… even later komen een paar in het wit geklede orthodoxe jongeren in een open vrachtwagen aangescheurd en doen een vreugdedansje voor de soldaten (op GeenStijl zo treffend: Sensation White Partyflockers genoemd…)

  RTL Niews filmpje

 3. 4

  In alle commentaren wordt gezegd dat het toch echt een ongeluk moet zijn geweest. Maar bij mij blijft er iets knagen: ze willen toch geen VN-bewaking, maar NAVO-troepen? De VN vertrok toch ook uit Irak, na een bombardement van hun peacewerlers?

 4. 5

  Tja, de Israeli’s moeten de positie toch tot in de puntjes hebben gekend, aangezien die post er al stond toen het gebied nog door Israel bezet was.

 5. 7

  Het lijkt een beetje op de Cheney-doctrine: als er 1 procent kans is dat je een aanslag voorkomt of terroristen uitschakelt, dan zijn de bijkomende gevolgen acceptabel. Geen wonder dat de VS spreekt van een geslaagde conferentie nu er verder niets gebeurt…

 6. 8

  “Misschien hadden ze geen duitse Blauhelmen in dat gebouwtje moeten zetten…

  In de NRC stond dat de waarnemers afkomstig waren uit Oostenrijk, China, Finland en Canada.
  Ik ben inmiddels cynisch genoeg om het interesant te vinden als er een onderzoek gedaan zou worden naar verschillen in percentage van diverse nationaliteiten die uitgeschakeld worden onder de Cheney-norm.

 7. 11

  BTW 10 jaar geleden een zelfde soort akkefietje, hoorde ik gister op het 20 uur journaal. Daarbij 105 doden, veelal vluchtelingen. Onderzoek van een of andere Nederlander en een Amnesty rapport wezen uit dat het ‘erg onwaarschijnlijk was’ dat het per ongeluk was gegaan.

  Hi hi hi ha ha ha ik stond erbij en ik keek er naar.

 8. 12

  Dode VN’ers in Libanon, dode Hollanders in Afghanistan. Leuk is het niet, maar het maakt wel iets duidelijk.

  Iets, namelijk, dat helaas niet duidelijk wordt zolang het ‘slechts’ Libanezen, Israëli’s en Afghanen zijn die kreperen.

  Ja, u ziet het goed, in dat rijtje staat ook “Israëli’s”. De inwoners van Israël hebben evenzeer te lijden onder de misdaden van het regime van de 51e staat van de VS als de inwoners van Libanon, immers?

  Het spijt me dat ik in herhalingen verval, maar de waarheid zingt nu eenmaal altijd hetzelfde liedje: alleen de internationale solidariteit van de werkende klasse kan deze conflicten op de vuilnisbelt van de geschiedenis doen belanden.

 9. 14

  De Israëli’s hebben de neiging om soms op UNIFIL-doelen te schieten of deze te bombarderen.

  Kan iemand zich nog de Qana-massacre/Qana shelling herinneren?

 10. 16

  Ik denk niet dat de werkende klasse iets kan doen. Het wordt tijd dat het dictatoriale VS regime eens wordt afgezet, dat ze nou eindelijk een keertje bij de VN wakker worden en tot de conclusie komen dat de VS onder curatele moet worden gezet. Een wereldwijde vredesmacht die de VS weer in de juiste handen moet brengen.

  Daarna kan de VN eindelijk een boodschap overbrengen aan de Israels van deze wereld: Kappen met die handel. Wij steunen jullie niet op deze manier. Je land verdedigen, OK, maar ongegeneerd andere landen binnen vallen met als excuus dat je je eigen land verdedigt, rot toch op.

 11. 17

  @ 15

  Bijna;) 106 doden ( en 115 gewonden)

  @ 16

  Dictatoriale VS regime?
  Zie het meer als een crisis bij de GOP. Elke grote, conservatieve partij wordt weleens gekaapt door wackos.
  Nu is/was de GOP aan de beurt.

 12. 18

  @hiram

  “alleen de internationale solidariteit van de werkende klasse kan deze conflicten op de vuilnisbelt van de geschiedenis doen belanden. ”

  Dus de verlossing zal dan in een weekend plaatsvinden?
  Daarom willen de kapitalisten zeker ook de 24-uurs economie?

  *proest*

 13. 19

  Hopelijk verklaren de regeringen van Canada, China, en Oostenrijk de zionnistische vijand snel de oorlog. Het mag duidelijk zijn, Israel is de grootse terrorist in de regio.

  zionnazi’s.

 14. 22

  “alleen de internationale solidariteit van de werkende klasse kan deze conflicten op de vuilnisbelt van de geschiedenis doen belanden. ”

  Bijvoorbeeld door pertinent te weigeren ook maar 1 klein schroefje aan te draaien in de wapenindustrie. Als er geen wapens meer worden gemaakt kunnen ze ook niet meer gebruikt worden.
  Verder, weiger dienst en ga zeker niet vrijwillig.

  En ze droomde verder…

 15. 23

  “alleen de internationale solidariteit van de werkende klasse kan deze conflicten op de vuilnisbelt van de geschiedenis doen belanden. ”

  Inhoudsloze slogan met vieze nasmaak toe.

  Of gimme één fatsoenlijke regering die zoiets daadwerkelijk heeft gezegd over whatever. Het liefst jaar in jaar uit.

 16. 24

  @23 mescaline

  “Inhoudsloze slogan met vieze nasmaak toe.

  Of gimme één fatsoenlijke regering die zoiets daadwerkelijk heeft gezegd over whatever. Het liefst jaar in jaar uit. ”

  Uh, volgens mij snap je het niet helemaal. Het idee is dat we het niet meer aan de mensen daarboven ons over moeten laten (de gevolgen daarvan die nu steeds duidelijker zichtbaar worden).
  Wij mensen, die het uberhaupt mogelijk maken dat overheden bestaan, moeten nu eens in solidariteit samen komen en eisen dat dit stopt. Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk, wij stemmen op deze mensen die zo graag de wereld willen beheersen. Nou, laten wij dan nu ook eens zo sterk zijn en samen komen om heel erg duidelijk te maken dat _wij_ het uiteindelijk zijn die het voor het zeggen hebben. En dat wij het zijn die zeggen “niet verder”, en “laat ons nu eens voor het belang van de mensheid zorgen ipv die van de elite”.

 17. 25

  @mescaline

  Ontwaakt, verworpenen der aarde!
  Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!
  Reedlijk willen stroomt over de aarde
  En die stroom rijst al meer en meer.
  Sterft, gij oude vormen en gedachten!
  Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt!
  De wereld steunt op nieuwe krachten,
  Begeerte heeft ons aangeraakt!
  refrein:
  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard,
  en D’Internationale
  Zal morgen heersen op aard.
  De staat verdrukt, de wet is loochen,
  De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
  Tot ’t merg en been wordt d’ arme uitgezogen
  En zijn recht is een ijdel woord
  Wij zijn het moe naar andrer wil te leven;
  Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
  Geen recht, waar plicht is opgeheven,
  Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.
  De heerschers door duivelse listen
  Bedwelmen ons met bloedigen damp.
  Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten,
  Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
  Gij die ons tot helden wilt maken,
  O, barbaren, denkt wat ge doet;
  Wij hebben waap’nen hen te raken,
  Die dorstig schijnen naar ons bloed.

  :)

 18. 27

  Overigens die naam he, IDF… Iedereen neemt het braaf over, in plaats van gewoon het Israelisch(e) leger te zeggen. Niemand die daarbij bedenkt dat hij (m/v) helpt aan propaganda-verspreiding (als zou het israelisch leger zich zuiver en alleen met verdediging bezig houden).

 19. 28

  @Trebsijg, ik volg je in je ongenoegen. Maar het spel, de regels, de belangen, de valkuilen van de democratie zijn ingewikkelder.
  @MP Ja hee ik zal de Internationale niet kennen…

 20. 29

  Waar staat IDF voor? Israelian Destruction Force?

  In defense we destruct.

  Cynische grappen zijn vast niet bon ton. Tis het weer zal ik maar zeggen dan.

  @Bismarck

  “alleen de internationale solidariteit van de werkende klasse kan deze conflicten op de vuilnisbelt van de geschiedenis doen belanden. ”

  Deed mij denken aan de internationale, weet ook niet waarom.