1. 4

  Misschien houden koeien gewoon meer van zon op hun kont terwijl ze staan te grazen (ik hou het ook langer uit met de zon op mijn rug, maar ik ben dan weer geen koe. Lastig punt).
  Als Google dan foto’s gebruikt van gemiddeld rond het middaguur dan staan ze gemiddeld allemaal in NZ richting.

  Ik weet nog niet zo goed of …

 2. 6

  *uit het spamfilter gevist*

  Dit onderzoek is nogal brak. Twee grote problemen met de testset:
  – Er zijn enkel landen op het noordelijk halfrond bekeken (volgens deze link: http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/2623809/Cows-point-north-thanks-to-in-built-compasses.html)
  – Google earth selecteert fotos op basis van zonnigheid

  Desalniettemin lijkt het erop dat koeien wel echt een kompas hebben; op deze link heeft men het erover dat koeien op plaatsen waar het aardmagnetische veld is verstoord, ook echt anders staan:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7575459.stm

  Waarschijnlijk/mogelijk hierdoor:
  http://en.wikipedia.org/wiki/South_Atlantic_Anomaly

  Vreemd genoeg gaat dat over hetzelfde onderzoek als waar de waanlink over gaat, maar staat op de URL die ik hierboven noem dat men enkel op het noordelijk halfrond heeft gekeken. Ergens klopt dus iets niet:)

  Verder moet ook nog even gezegd worden dat veel koeien blijkbaar een magneet in hun buik hebben:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cow_magnet

 3. 8

  @4: Als ze niet grazen staan koeien en ander vee) juist meestal met hun kont naar de wind (bij kou), dus je zou eerder verwachten dat ze hun kop naar de zon keren.

 4. 9

  @Bismarck, #8: Op Google Earth is het overal zonnig en waarschijnlijk lekker warm (geen wolken en de meeste bossen zijn groen, logisch want in de winter krijg je lelijke fotos vanwege de veel-te-lange schaduwen); dan lijkt het me voor een koe het comfortabelst om van de zon af te kijken; dan schijnt ie niet in zijn ogen en ook niet op zijn zijkant (waar het grootste koe-oppervlak zit). Als je dan alleen op het noordelijk halfrond kijkt, kom je al snel tot de conclusie dat koeien naar het noorden wijzen.
  Bovendien is de achterkant sowieso goed geisoleerd tegen de zon wegens aangekoekte mest:P