KNMI verboden de regenboog te verklaren

Op Sargasso is plaats voor gastbijdragen, vandaag plaatsen we een gastbijdrage van Bert Brussen, de tekst verscheen eerder hier.

Het is het KNMI niet langer toegestaan antwoord te geven op wetenschappelijke vragen die ook vanuit creationistische optiek uitgelegd kunnen worden. Dat heeft de woordvoerder van het KNMI, de heer R. Wolk, vandaag bevestigd.
Volgens de heer Wolk is sinds 1 januari een nieuwe wet van kracht die is uitgevaardigd door minister Rouvoet van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze wet is een Nederlandse variant op de Amerikaanse “Grand Canyon”-wet, die bepaalde dat parkwachters van de Canyon geen informatie over de geologische leeftijd van het ravijn mogen verschaffen.

In een reactie laat minister Rouvoet weten het “schandalig te vinden dat kinderen als antwoord op de vraag: ‘waar komt de regenboog vandaan?’ slechts te horen krijgen dat licht breekt in het prisma van waterdruppels. Iedereen behoort immers te weten dat de regenboog een teken van het verbond tussen de almachtige Heere God en Noach is om aan te geven dat de aarde nooit meer overspoeld zal worden door een zondvloed.”

De nieuwe wet kwam onlangs in opspraak toen het Jeugdjournaal in een item onthulde dat kinderen die aan het KNMI vragen stellen over de regenboog of het heelal een mailtje met de tekst “daarover bestaat helaas geen duidelijkheid” als antwoord kregen.

Minister Rouvoet benadrukt dat het niet alleen om de regenboog gaat. “Ook vragen over het ontstaan van de mens, de Utrechtse heuvelrug en het universum mogen niet zondermeer beantwoord worden door wetenschappelijke instanties. Momenteel zijn we bezig afspraken te maken met dierentuinen wat betreft de publieksvoorlichting over apen. Want ook daar wordt het publiek maar al te vaak voorgelogen.”

Regeringspartij ChristenUnie is inmiddels bezig aan een wetsontwerp voor een algeheel verbod op de evolutietheorie in het onderwijs. Premier Verhagen was niet voor commentaar bereikbaar.

 1. 3

  Flauwe voorstelling, goedkoop inspelen op de angsten die er voor fundamentalistische religieuze overtuigingen heersen.

  Zelfs de meest fanatieke Nederlandse christenen kun je niet vergelijken met de fundamentalistische christenen in de Verenigde Staten. Afgezien daarvan is er een veel kleiner draagvlak in Nederland voor religieuze overtuigingen in de politiek dan in de V.S., waar de president god driemaal per dag aanroept voor de camera.

  Daarnaast is het ook niet eerlijk tegenover de CU, als je een ding van de CU kan zeggen is dat ze hun overtuigingen verdedigen, maar niet agressief aan de man proberen te brengen zoals andere op geloof gebaseerde organisaties dat vaak doen.

  Al met al, ik kan me niet voorstellen dat ook maar één enkele nederlandse politieke partij voor dit soort praktijken is, inclusief de christelijke partijen.

 2. 16

  Volgens mij gaat het straks om iets wat tastbaarder is, iets fundamentelers. Om het recht op abortus en euthanasie, of het recht om als homofiel mens je eigen keuzes te mogen maken. Godsdienst en politiek? Daar komt alleen ellende van!

 3. 20

  @17: Hier is er maar zelden een koopzondag. Best jammer, want dat is toch echt de dag dat ik de meeste tijd heb om eens nieuwe kleren te kopen enzo. Nu komt dat er niet van, loop ik voortdurend in oude kloffies rond en de economie blijft van een deel van mijn sentjes gespeend.

 4. 21

  @SN#5
  Bedankt! Echt geweldig die doorgaande reacties bij Banality :))

  Kan Stijn nog eens uitleggen dat die idioten eigenlijk niet meetellen omdat ze niets van de christelijke theologie begrijpen?

 5. 22

  @Bismarck: Ik heb het altijd prettig gevonden dat er een dag in de week was die anders was dan andere. Een rustdag, een dag om lekker door de stad te slenteren zonder funshoppers.

 6. 23

  @Grobbo: ik weet niet waar je woont, maar je stad heeft vast ook delen die meer de moeite waard zijn van het beslenteren dan het winkelcentrum…

 7. 27

  @ biepbiep #21

  Gelukkig tellen in de kerk de idioten ook mee, ‘gelukkig’ niet in de laatste plaats vanwege mezelf.
  Maar dat betekent nog niet dat iedereen met evenveel achtergrondkennis praat, noch dat iedereen op dezelfde manier naar dingen kijkt.
  Maar dat had je zelf vast ook al wel verzonnen.

  Ik zou er wel blij mee zijn als de CU in de regering komt, omdat we dan gaan merken hoe heet de soep gegeten wordt: Óf ze blijken toch een beetje fundamentalistischer dan gedacht (dan houdt het kabinet het niet lang en zitten ze zo weer terug op 3 zetels), óf ze blijken tot compromissen bereid, en dan is ons land een interessante sociaal-christelijke partij rijker geworden die misschien ook wat kan knabbelen aan de al te eenzijdig op rechts gerichte blik van het CDA.

 8. 28

  Suggereren dat de CU de wetenschap wil verbieden ten faveure van het Creationisme is van dezelfde orde als suggereren dat de SP een volledige afschaffing van het recht op privebezit wil. Volkomen onrealistisch dus en daarmee niets anders dan goedkope stemmingmakerij. Kom op zeg, is dit nou Sargasso of Geenstijl.nl?

 9. 29

  @Stijn
  Ha, had ik bijna je reactie gemist!

  “Gelukkig tellen in de kerk de idioten ook mee…”

  Ik dacht ‘alleen maar’ (grapje ;) Maar inderdaad denk ik soms dat je teveel vanuit je eigen intellectualisme redeneert en minder vanuit de praktijk van de massa.

  Je analyse van politieke situatie (…en dan is ons land een interessante sociaal-christelijke partij rijker geworden die misschien ook wat kan knabbelen aan de al te eenzijdig op rechts gerichte blik van het CDA.) ben ik het roerend mee eens. Als die regering tot stand komt gaan we een interessante tijd tegemoet.

 10. 30

  @JdB: Wat? Wil SP privebezit afschaffen? Ik dacht dat ze dat plan pas bij 76 zetels zouden durven ventileren. Als u er een leuk (satireus) stukje over typt, dan kan dat wat mij betreft bij Sargasso worden geplaatst.

 11. 31

  @ biepbiep

  Maar inderdaad denk ik soms dat je teveel vanuit je eigen intellectualisme redeneert en minder vanuit de praktijk van de massa.

  Dat ik dat doe klopt wel, dat heeft met dit blog te maken. Ik ken de alledaagse praktijk goed genoeg om te weten dat het overgrote deel van de christenen geen intellectuelen zijn, en dat lijkt me ook prima.

  Net zo zijn er ook genoeg atheïsten die in het verwoorden van hun visie niet verder komen dan “Wat ik niet zie, bestaat niet” of “Ze hebben me toen met sinterklaas ook al voor de gek gehouden”, en ook dat is prima.

  Maar als je over dit soort dingen wilt discussiëren, hangt veel af van de keuze van je gesprekspartners. Sargasso is een site waar (naar mijn indruk) veel hoger opgeleiden komen, dus ik voer de discussie hier ook graag op dat niveau.

 12. 32

  Ik denk dat dat nu juist de crux van de hele discussie is.
  Op dit moment zal iedere verstandige gelovige het niet in zijn/haar hoofd halen om zulke creationistische fratsen uit te halen. Rouvoet is slim genoeg om nu niet met dergelijke eisen op de proppen te komen. Maar als er inderdaad een parlementaire meerderheid komt (misschien onwaarschijnlijk, maar toch) dan gaat de CU en/of het CDA heus aan de slag met het verdwangbuizen van onze wetenschap. Maria v/d Hoeve zal dit ‘een interessante optie’ noemen. Net zo goed dat de SP in een alleenheerschappij mij zou dwingen de helft van mijn salaris af te staan aan het Algemeen Belang (doe ik in principe nu ook al, maar ik bedoel dus de helft van de helft die ik nu nog heb), binnen hun eigen partij leveren SP-ers hun geld nu ook al in ten bate van de groep dus die regel komt er ook op landelijk nivo als ze daarvoor de macht krijgen.

  Die anti-abortus bidgroep van de CU die het afgelopen weekend op het nieuws was, van die beelden kreeg ik het koud om het hart. En óók zij zijn de CU achterban. Wat me wel weer wat vertrouwen in de toekomst geeft was de onverzettelijke fundamentalistische opstelling van de woordvoerder van de CU bid-groep. Hij zei dat Rouvoet nu voor de test stond, als hij zou toegeven op het issue abortus dan maakte hem dat ongeloofwardig. De op- en afsplitsingen hangen dus al weer in de lucht.

 13. 33

  binnen hun eigen partij leveren SP-ers hun geld nu ook al in ten bate van de groep dus die regel komt er ook op landelijk nivo als ze daarvoor de macht krijgen.

  YM: SP raads- en fractieleden. Als lid betaal je alleen lidmaatschapsgeld. Je conclusie is dus behoorlijk kort door de bocht.

 14. 34

  @Carlos:

  “Op dit moment zal iedere verstandige gelovige het niet in zijn/haar hoofd halen om zulke creationistische fratsen uit te halen. Rouvoet is slim genoeg om nu niet met dergelijke eisen op de proppen te komen. “

  Dan ga je er dus vanuit dat de achterban van de CU in feite uit Creationisten bestaan die dit uit oogpunt van (politieke) verstandigheid onder de pet houden. Het Young Earth Creationisme, waar hier met de referenties naar de leeftijd van de Grand Canyon vanuit wordt gegaan, is een zeer orthodoxe stroming binnen het Christendom die in Europa nauwelijks aanhang heeft. Bij de wat gematigder Christenen is het echt geen issue. En Young Earth Creationisme met abortus vergelijken is appels met peren vergelijken. Voor of tegen abortus zijn is een ethisch en geen wetenschappelijk vraagstuk.

  Nee, met dit verhaal verlaagt Sargasso zich m.i. echt tot het niveau van Wilders, alleen waarschuwt Sargasso nu voor een “Tsunami van verchristelijking”.

  Begrijp me niet verkeerd: ik ben een groot voorstander van een strikte scheiding van Kerk en Staat en alleen al uit die overweging stem ik geen CU en heeft een deelname van de CU aan de regering niet mijn voorkeur. Maar laten we e.e.a. wel een beetje binnen proporties houden.

 15. 35

  @su: ja precies als je dus iets wil bereiken in die partij moet je inleveren.

  @JdB: okee ala, creationisme en anti-abortus/euthanasie/homohuwelijk zijn twee verschillende ideeen danwel stromingen, maar het komt allemaal uit dezelfde heksenketel waarin rationeel redeneren ondergeschikt is gemaakt aan subjectieve interpretaties van een oud boek.

  Wellicht ben ik wat kort door de bocht, god behoede mij (hehe.. haha..) voor de dag dat dit ooit uitkomt. En Hij zal kome als wij ons er niet hard genoeg tegen verzetten, in de VS slaat de octopus al haar armen om scholen en universiteiten hier in Europa is het slechts een kwestie van tijd. En waar moet dan de redding vandaan komen uit het Midden-Oosten of Afrika…?

 16. 36

  @ Carlos:

  in de VS slaat de octopus al haar armen om scholen en universiteiten hier in Europa is het slechts een kwestie van tijd.

  Waarop baseer je deze somberheid? Juist op het punt van de rol van de godsdienst in de samenleving zijn de verschillen tussen de VS en West-Europa enorm groot: Het atheïsme is in de VS nooit een culturele factor van belang geworden, terwijl het in onze cultuur domineert.
  Ik denk dat er veel waar is van de opmerking dat de VS nooit echt “door de verlichting heen gegaan is”, en dat dat een belangrijk cultureel verschil is tussen de VS en West-Europa, dat ook zijn weerslag heeft op het religieuze karakter van deze samenlevingen.

  De bezorgdheid over het christelijk fundamentalisme in de VS deel ik met je, maar in West-Europa krijgt dat geen poot aan de grond, en ik zie daar nog niets in veranderen. Atheïstisch fundamentalisme vind ik hier een grotere bedreiging dan christelijk fundamentalisme (denk aan discussies over bijzonder onderwijs, over een radicaal verstaan van de scheiding van kerk en staat of over het verbod op godslastering, discussies waarin verworvenheden van verschillende godsdienstige groeperingen in ons land in twijfel getrokken worden)

 17. 37

  ja precies als je dus iets wil bereiken in die partij moet je inleveren.

  Ah, kort door de bocht met zevenmijlslaarzen. Je gaat er vanuit dat een alleenheersende SP aan apparatsjik wil invoeren vergelijkbaar met die van de oude soviets? Kunnen ze m.i. beter meteen beginnen met een bloedige revolutie in plaats van via een democratische kiesstelsel.

 18. 38

  Helaas,
  Hoewel het sarcasme ervan af druipt, is de fundamentalistische christelijke beweging sterker, en vooral geniepiger, aanwezig dan men doet voorstellen.
  Maria Van Der Hoeven, demissionair minister van Onderweijs, stelde niet zo gek lan geleden voor om het Intelligent Design serieus in het curriculum van de middelbare school op te nemen. Niet in het kader van levensovertuiging, maar in het kader van wetenschap.
  De afkalving van indiduele vrijheden, abortus en authenasie bijvoorbeeld, is al langzaam aan de gang.
  De afkalving van de wetenschap, stamcelonderzoek om maar iets te noemen, staat voor de deur.
  Nee een heerlijke theocratie, het Iran van Europa, staat eerder te gebeuren dan wij denken. Het normen en waarden debat van JP was slechts het begin.

 19. 39

  Ik vind het wel opmerkelijk dat degenen bij wie de angst voor een theocratie er diep in zit, steeds weer met Maria van der Hoeven aan komen zetten: Dat was een ondoordacht proefballonnetje dat door heel het land is weggehoond en waarvan nooit meer iets vernomen is.

  Als dat het meest zichtbare teken is, hoeven we voor een theocratie voorlopig nog niet bang te zijn.

 20. 40

  Stijn, ik wil best met je gerust stellende woorden meegaan en ik geloof dat dit ook wel geldt voor gelovigen zoals jij (zoals ik jou een beetje ken van je reacties alhier), maar ik blijf op mijn hoede. Ook al was het een proefballonnetje van Maria v/d Hoeven het risico blijft bestaan dat dit soort ideeen er op een bepaald moment wel doorslipt. En dan ben ik maar liever een atheistische drammer.

 21. 42

  @Stijn
  Je hebt wel vaker de neiging om relifundamentalisme weg te masseren met iets van: het valt wel mee, het is een kleine groep, het is geen christen-hoofdstroom. Ik geloof zelf ook niet hard dat het in Nederland snel zover zal komen maar ik ben met Carlos zeer eens dat waakzaamheid hier geboden is en dat bij de geringste aanleiding wel degelijk gereageerd moet worden.

  Gegeven wat er in de rest van de wereld gebeurt is er geen aanleiding te verwachten dat Nederland daarvan gevrijwaard zal blijven.

 22. 43

  @ biepbiep

  Ik heb niet de behoefte om wat dan ook maar weg te masseren, en waakzaamheid is niet slecht. Maar van angst voor spoken wordt niemand beter.

  Gegeven wat er in de rest van de wereld gebeurt is er geen aanleiding te verwachten dat Nederland daarvan gevrijwaard zal blijven.

  Wat bedoel je hiermee? Je gaat toch moslimfundamentalisme in het midden-oosten en Nederlands christelijk fundamentalisme niet op een hoop gooien?

  Staan de dominees in Staphorst en Epe al klaar om op te marcheren naar Den Haag? Overweegt Maria van der Hoeve een staatsgreep? Of kardinaal Simonis? Of zijn er in Nederland tv-dominees met zoveel politieke invloed als in de VS?

  Kom op zeg: christelijk fundamentalisme in Nederland is politiek volstrekt ongevaarlijk, en ik zie geen enkele reden waarom dat zou veranderen. Jij wel?

 23. 45

  @Stijn: ik ben het volkomen met je eens. Ik snap ook niet zo goed waar al die angsten opeens vandaan komen. Als Geert Wilders weer eens loopt te blaten dat Nederland in een Islamitische staat dreigt te veranderen, staan mensen als Carlos voorop om erop te wijzen dat het allemaal onzin is. Maar nu wordt opeens gedaan alsof we met de CU in de regering terugkeren naar de tijden van Copernicus waarin de zon nog om de aarde draaide en iedereen die het tegendeel beweerde met zijn eigen telescoop werd doodgeknuppeld.

  Ik blijf erbij dat het “risico dat dit soort ideeen er op een gegeven moment wel doorslipt” , zoals Carlos stelt, ongeveer net zo groot is als het risico dat door de invloed van de SP op een gegeven moment alle privebezit wordt verboden. Ik vraag me echter af wat voor reacties er hier gegeven zouden worden op een postje bestaande uit een zogenaamd nieuwsbericht met als strekking het wegzenden naar werkkampen van dissidente wetenschappers die weigeren in een Staatsfabriek te gaan werken door Kameraad Minister van Arbeid Agnes Kant.

 24. 46

  @45:

  Ik vraag me echter af wat voor reacties er hier gegeven zouden worden op een postje bestaande uit een zogenaamd nieuwsbericht met als strekking het wegzenden naar werkkampen van dissidente wetenschappers die weigeren in een Staatsfabriek te gaan werken door Kameraad Minister van Arbeid Agnes Kant.

  Hehe. Zo’n bericht zou niet misstaan op een site als GeenStijl. Het geeft wel aan dat de linkse én de rechtse blogs zich niet kunnen onttrekken van het karikaturale beeld dat de meeste mensen van hen hebben. Ach ja, de meeste cliché’s zijn waar.

 25. 47

  @JSK: ja, en vergeet niet dat Lubbers van het CDA al eens een proefballonnetje over werkkampen voor probleemjongeren heeft opgelaten. De probleemjongeren van toen zijn misschien wel de wetenschappers van nu. Ik heb hier geleerd dat proefballonnetjes van CDA ministers een goed voorteken zijn van wat een mogelijke coalitie partner in een toekomstig kabinet in de overtreffende trap gaat doen. En totdat er een nieuw kabinet zit, is nog niet zeker dat er geen coalitie van SP en CDA komt.

  Dus goed, ik wil best geloven dat het misschien niet direct zo’n vaart zal lopen, maar ik blijf op mijn hoede. Ook al was het een proefballonnetje destijds van Ruud Lubbers het risico blijft bestaan dat dit soort ideeen er op een bepaald moment wel doorslipt. En dan ben ik maar liever een links-liberale drammer.