Oud Noordpoolijs verdwijnt laatste jaren

Deze animatie over de leeftijd van het ijs op de Noordpool vanaf 1987 laat goed zien hoe het oude, meerjarige, ijs in de laatste paar jaar plots stevig afneemt.
Dit ijs is vaak ook het dikste.

Reacties (3)

#1 qwerty

Wat voor mij meer een openbaring is, is de stroming van het ijs in de richting van de klok met een uitstroom – de enige uitgang – aan de oostkant van Groenland. De vraag is of de stromingen zijn veranderd. Als een lavastroom op Hawaï. Heel mooie visualisatie.

En de afname van oud ijs?
Volgens mij verdwijnt het ijs sowieso en dus ook oud ijs.

#2 Bismarck

@1: Daar heb je het punt. Het oude ijs zat voor 2005 voor een groot deel in de regio’s waar nu elke zomer al het ijs wegsmelt (het deel van de Arctische oceaan ten noorden van Alaska, Wrangel en de Nieuw Siberische eilanden). Overigens is er (in ieder geval nu) een tweede “uitgang”, namelijk dat deel van de Arctische Oceaan dat ik tussen haakjes noemde en dat tegenwoordig vrijwel elke zomer ijsvrij is. Vanuit de Canadese eilanden is er daarnaartoe steeds sprake van een uitstroom. De complete smelt van die uitstroom (in de afgelopen handvol zomers) is voor verreweg het grootste deel verantwoordelijk voor het verdwijnen van oud ijs.

#3 Herman Vruggink

Is er iemand gehecht aan oud ijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*