Common Core: hoe de VS kinderen klaarstoomt voor de economische machine

DOCUMENTAIRE - In de VS is door een relatief kleine groep mensen bepaald dat er een gemeenschappelijke toets moet komen waaraan alle kinderen in High School moeten voldoen. 48 staten hebben dit geadopteerd. De wijze waarop dit is gebeurd en de onderbouwing van dit principe geeft te denken. Het draagt de naam Common Core State Standards Initiative.

Het lijkt erop dat het onderwijssysteem dommer gemaakt wordt vooral om zo systematisch kinderen af te leveren die goed kunnen meedraaien in de economische productiemachine. De discussie daarover komt nauwelijks op gang aan de overkant van de plas. Vandaar het initiatief “Building the machine”.

En ja, de discussie hier in Nederland over vroegtijdig, vaak en gestandaardiseerd testen van kinderen op de basisschool heeft veel overeenkomsten. Neem even de tijd dus.

Is it the government’s right to teach the child what the government thinks the child should know? Or is it my child and I should have some say in it?

 1. 1

  Ik ben helemaal voor een terughoudende overheid als het gaat om onderwijs, met veel vrijheid voor ouders. En dat kinderen tot wasdom komen en niet opgeleid worden tot consument of werknemer. Het risico hiervan is dat de prijs hiervan wordt betaald door kinderen uit achtergestelde milieus.

  Dat gezegd hebbende: Deze documentaire is wel wat dik aangezet en komt uit de koker van een home schooling club, met een sterk (deels terecht) wantrouwen tegen de federale overheid in de VS. Dit is goed om te weten als je het bekijkt.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Home_School_Legal_Defense_Association

 2. 2

  Steeph: ben je tegen de CITO toets in Nederland? Of het Centraal Schriftelijk? Heb het gevoel omdat je weinig bekend bent met de context dat je dit niet helemaal snapt.

 3. 3

  Huh? De CITO toets is veel “extremer” dan de common core en Nederland heeft dan nog in veel opzichten meer onderwijsvrijheid dan de rest van Europa (maar minder dan de VS). Steeph heeft hier (zoals @2 al aangeeft) even een vertaler Amerikaanse cultuur –> Nederlandse cultuur nodig. Gaat het volgende stukje van Steeph over hoe in Amerika geplande wapenwetgeving de vrijheid van mensen beperkt en Nederland echt niet die kant op moet willen?

  Ik vind het ook vervelend dat er maar wordt gedaan alsof het vanzelfsprekend is dat veel onderwijsvrijheid per se goed is. Onderwijs gaat inderdaad om het voorbereiden van kinderen op de arbeidsmarkt (inclusief goddeloze beta-richtingen) en het leven, niet om idiote ouders zich goed te kunnen laten voelen dat ze hun eigen achterlijke denkbeelden (creationisme, geen seksuele voorlichting toestaan, haat tegenover vrouwen, homo’s etc…) weer een generatie hebben laten overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren