1. 1

  GroenLinks past niet zo heel erg in dit schema. Als je kijkt naar het logo wordt het woord groen in het rood weergegeven en staat het woord links rechts en is het groen weergegeven. Erg verwarrend. Misschien zouden ze beter hun naam kunnen wijzigen in Links (in het rood) en Groen (in het groen) afgekort L&G. Maar het is slechts losse gedachten associatie.

 2. 2

  Volgens mij zijn de kleuren wel degelijk psychologisch gemotiveerd. Rood is een schreeuwende kleur die we associëren met alarm: rood in de politiek staat voor revolutie. Blauw is uiteraard simpelweg het omgekeerde: blauw straalt kalmte uit en is dus de kleur van conservatieve partijen.

  Rood staat daarmee niet perse voor socialisme in enge zin: bv. de nazi’s namen heel bewust de rode kleur van de socialisten over omdat de nazi’s ook revolutionair (en socialistisch) waren. Ook bij de entree van nazi’s wist je: ‘here comes trouble”. Vandaar de rode kleur.

  De omkering ervan in de VS is dan inderdaad wat merkwaardig. Maar was oorspronkelijk niet juist de Republikeinse partij revolutionair en de Democraten de meer conservatieve partij (ik weet echter te weinig af van die geschiedenis)?

  Je schrijft trouwens niet over zwart, maar ook dat is een belangrijke kleur: zie bv. de zwarte vlag van IS en andere jihadisten. Groen is de kleur van vrede en zo ook van de islam, tenzij de moslims in oorlog verkeren: dan dragen ze de zwarte vlag. De fascisten droegen ook zwart. Ik denk dat hier de associatie met de dood is bedoeld…

 3. 3

  “Alleen voor het rood-wit-blauw van de PVV is nog geen plek.” Dat is simpelweg de kleur van de Nederlandse vlag. Overigens hebben Wilders zijn nationalistische bondgenoten in Koblenz vrijwel ook allemaal rood-wit- blauw als logo.

 4. 4

  @0 Geinig stukkie over de kleuren. Even over de meeuw van de PVV. Ik kom uit de kustzone. Meeuwen staan vooral voor het extreme gekrijs om 0400 ochtends in het voorjaar (moedermeeuwen met nesten op platte grinddaken). Past wel bij de PVV.

  (Ik hou overigens wel van de “krijsende” meeuwen, maar dat terzijde)

 5. 5

  De meeste kleuren zijn natuurlijk gekozen met het doel om boven het verkiezingsaanplakbordmaaiveld uit te steken. En als iedereen dat doet, dan is dat hele verkiezingsaanplakbordmaaiveld lekker Frank Govers. Suggesties voor partijkleuren die beter aansluiten bij het gevoelsleven der stemgerechtigden (voornamelijk bij mijzelf; vlnr):

  SP: Stierenlapjesrood
  GL: Licht zacht zeepbelletjesroze
  PvdA: Holografisch, kleur afhankelijk van de kijkhoek
  D66: Zie PvdA
  PvdD: Vleeskleurig
  CDA: Huismijtenpoep- en spinraggrijs
  DENK: Turqoise, spot-on
  GP: Fel roze
  VVD: Dollarbiljetgroen
  SGP: Oranjemarsoranje
  PVV: Bruinhemdenbruin natuurlijk
  CU: Stenen tafelenblauw
  VNL: Oranje + wit + blauw
  50+: Polygoonjournaalgrijs + honderdguldenbruin
  FvD: Wat jij wilt. Het is jouw feestje.

 6. 6

  Wat frankw zegt.

  Over de VS: de twee partijen waren vroeger grote verzamelbakken van allerlei groepen en waren niet duidelijk links of rechts. Dit is de afgelopen 40 of 50 jaar veranderd, de grootste verandering was in de jaren 60 natuurlijk. In het zuiden waren de Democraten sterk (Republikeinen zijn immers de partij van Lincoln!) en waren daar ‘sociaal conservatief’. Ze deden mee met de New Deal omdat FDR de zwarten uitsloot van de economische hervormingen (vakbondsvrijheid gold niet op platteland waar meestal zwarten werkten, zwarten kwamen niet in aanmerking voor allerlei sociale regelingen, er werd niet opgetreden tegen segregatie).

  Dat is denk ik ook de reden dat de kleuren anders zijn, en niet overeenkomen met wat elders als ‘ideologische kleur’ wordt gezien.

  Nog een puntje: blauw is een koele kleur, die past bij het rationele imago dat conservatieven zich graag aanmeten. Liberalen in Europa zijn meestal conservatief.

 7. 7

  @6: Ik geloof niet dat conservatieven zichzelf rationeel zouden noemen. Liberalen wel: het liberalisme beoogt pure redelijkheid te zijn. Redelijkheid/rationaliteit leidt tot principes (zoals de mensenrechten). Het conservatisme is juist anti-rationeel omdat het pragmatisch in plaats van principieel wil zijn: het acht het menselijke verstand te beperkt om de werkelijkheid te kunnen reguleren volgens rationele principes. Maar misschien bedoel je meer nuchterheid dan rationaliteit: conservatieven zijn ‘nuchter’ op het cynische af en lachen om de wereldverbeteraars met al hun idealen en principes.

 8. 10

  @6: “Ze deden mee met de New Deal omdat FDR de zwarten uitsloot van de economische hervormingen” wel erg ongenuanceerd, en klopt ook niet echt, lees dit bijv. http://www.digitalhistory.uh.edu/disp_textbook.cfm?smtID=2&psid=3447

  en wikipedia , voor wat het waard is:
  “But since blacks felt the sting of the depression´s wrath even more severely than whites they welcomed any help. Until 1936 almost all African Americans (and many whites) shifted from the “Party of Lincoln” to the Democratic Party.[199] This was a sharp realignment from 1932, when most African Americans voted the Republican ticket. New Deal policies helped establish a political alliance between blacks and the Democratic Party that survives into the 21st century.[203]”

 9. 11

  “Blauw kan staan voor liberaal of conservatief.”
  Gek is dat, in het overzicht zie ik anders alleen maar conservatieve partijen met blauw als hoofdkleur en geen enkele liberale.