Kadaster registreert betere januari dan voorgaande jaren

DATA - Het Kadaster registreerde in januari 2014 8.905 verkochte woningen. Dat is een stijging van 42,3% ten opzichte van januari 2013 (6.260). Daarbij moet aangetekend worden dat januari vorig jaar erg slecht was, omdat veel kopers hun aankoop vervroegden om onder de nieuwe belastingregels die per 1 januari 2013 gelden uit te komen. Maar een score van 8.905 is ook ten opzichte van de jaren daarvoor niet slecht, hoewel nog steeds op een niveau ver beneden dat van voor de crisis:

Ten opzichte van december was de daling (42,4%) ongeveer even groot als de stijging op jaarbasis. Maand-op-maandvergelijkingen zijn echter vrij onzinnig vanwege seizoensinvloeden. Wat opvalt, is dat het Kadaster deze maand voor het eerst geen maand-op-maandcijfer in het persbericht heeft gezet. Ik juich dat toe en hoop dat dat ook zo is wanneer dit getal een grote plus weergeeft.

Het lopende jaartotaal loopt deze maand flink op. Dit komt door de combinatie van de redelijke afgelopen maand en het uit de cijfers verdwijnen van de slechte januarimaand uit 2012:

Vrijdag publiceert het CBS de prijsontwikkeling voor afgelopen maand.

Via Woningmarktcijfers.

  1. 1

    “…omdat veel kopers hun aankoop vervroegden om onder de nieuwe belastingregels die per 1 januari 2013 gelden uit te komen…”

    dat kon je al door een overeenkomst zonder voorbehoud te hebben op 31/12; waarna je enkele maanden later kunt passeren. Dit zou een verklaring kunnen zijn van een verkoop-piek in het eerste kwartaal van 2013 ten opzichte van andere jaren.

    daardoor is de stijging in mijn ogen extra opmerkelijk

    (overigens ben ik niet gehinderd door enige kennis over de woningmarkt)