Kabinetsbuilding

In het koetshuis van Landgoed"Geen woorden maar daden: bestaat dat al?" Lauswolt kunnen elk moment onze nationale helden aanschuiven voor een welverdiend diner. Het was voor Rouvoet, Balkenende, Bos en de rest vandaag even slikken dat is uitgelekt waar de formatiegesprekken plaatsvinden. Dat had geheim moeten blijven. Het draait namelijk vooral om teambuilding. En dat kennen we allemaal wel: vlottenbouwen, rollenspellen spelen en over hete kolen lopen. Dat doe je op de hei: je moet namelijk zijn weggerukt uit je vertrouwde omgeving om je te kunnen overgeven aan dit soort infantiele bezigheden. Eigenlijk is het al erg genoeg dat überhaupt iemand je zo ziet, laat staan hordes journalisten.

Het zij zo. Bovendien hebben de heren belangrijker zaken aan hun hoofd: er moet een motto komen. Ik las ergens dat in de tijd van Lubbers het niet ongebruikelijk was dat een regeerakkoord 90 pagina’s besloeg. Exclusief bijlagen. Nu hebben we de ingewikkeldste verkiezingsuitslag sinds jaren. Logisch dat een akkoord zich dan moet laten samenvatten in één zin. Het is het soort opportunisme dat vertrouwen wekt. Jammer is wel dat de hoofdrolspelers tot nu toe niet bepaald uitblinken in het bedenken van pakkende oneliners. Balkenendes adagia zijn of lege hulzen (‘normen en waarden’) of openlijke sollicitaties naar ridiculisering (’VOC-mentaliteit’). Hij weet precies wat hij wil, maar het verpakken in een beetje welluidende aansporingen blijft lastig. Vandaar ook die oproep aan intellectuelen om zich te mengen in het debat. Misschien valt er een motto te halen.

Bos weet ook wat hij wil. Hij schreef er zelfs een boek over. Het heeft een titel die je alleen begrijpt als je het boek hebt gelezen. Dat boek kost een paar euro. Rouvoet heeft ook een boek. Dat ligt gratis in miljoenen hotelkamers over de gehele wereld. Een sterk staaltje ‘over grenzen heenkijken.’ Toch moet het lukken, zo’n slagzin. Het is een kwestie van voldoende vlottenbouwen.

In feite maakt het ook niet zo veel meer uit dat een grote groep journalisten voor de deur van het hotel staat. Sterker nog, het gaat helpen. Buiten wordt het koud en regent het. Binnen, als de maaltijd achter de kiezen zit, wordt de cognac ingeschonken. Rouvoet steekt de sigaren aan, Bos gooit nog een blokje hout op het vuur en Balkenende doet de gordijnen op een kier, werpt een blik naar buiten, op het doorweekte, rillende journaille, kijkt Bos en Rouvoet eens diep in de ogen en heft het glas: ‘Eigenlijk hebben wij het best goed met mekaar.’ Iedereen knikt instemmend. Het motto is geboren. Het nieuwe kabinet is een feit.

 1. 1

  Wat ik me dan afvraag… Hoe komen journalisten daar nu achter waar deze mannen zich met dit soort infantiele zaken gingen bezighouden? Best knap, dat dat steeds weer uitlekt..

 2. 4

  Het is wel weer typerend voor de werkwijze van de media. Als gieren storten ze zich op de ontdekte locatie en proberen nieuws te maken, in plaatst van even af te wachten totdat er echt wat te melden valt.

  Tuurlijk moet er openheid zijn in de politiek, maar ik vind deze actie om even uit de spotlights te stappen, helemaal niet zo gek.

 3. 7

  @Oplawaai, wel of niet bekend doet niet terzake lijkt me. Een groep hijgerige journalisten die elke poep en scheet (oh..hij heeft hier wel geslapen of niet, vermoeide blik en hij fronst de wenkbrouwen) als een *kuch* nieuwswaardig feit door de luidspreker loeien smorgens om half acht en/of in de krant neerpennen.

  Ik vind dat ongewoon.

 4. 8

  @Aefke

  Wel neeeeh, De betrokken partijen hebben geen behoefte aan stilte. De proviciale staten komen er aan. Het is kort dag. Profieleren is de boodschap.
  Het viel me mee dat de pers er niet eerder was en de heren met de camera in de aanslag stond op te wachten.

  Maar duidelijk is nu wel dat het komend kabinet niet gaat regeren maar managen.

 5. 9

  god ja hou zou t toch komen dat de lokatie uitlekt? Als je in een hotel gaat zitten met 55 kamers, waar gasten, eters, leveranciers komen? Raar zeg dat dat uitlekt…. heel raar!

 6. 10

  @ larie, Ik ben het helemaal met je eens. Ze zijn allemaal op jacht naar hun primeurtjes, en dan niet noodzakelijk – om het zacht uit te drukken – naar primeurtjes met inhoud. Het meest wonderlijke is natuurlijk dat de primeurtjesjagers in kuddes opereren.

 7. 12

  Ach gewaardeerde Oplawaai, ik betrap mijzelf ook veelvuldig op kuddegedrag en krijg soms op die momenten van bewustwording blozende wangen van schaamte naar mijzelf toe.

 8. 13

  Waarom zo negatief over de pers?
  Die jongens en meisjes doen gewoon hun werk.
  Er is in de media een enorme markt voor primeurtjes.
  Kijk- en luistercijfers, oplagen van kranten en tijdschriften die drijven er op.

  Als er geen vraag is, is het zo afgelopen met de persmuskiet.

 9. 14

  @ larie: Kuddegedrag: het is maar weinigen van ons gegeven omdat helemaal van zich af te schudden. Op zich is er ook niet zo veel mis met een beetje kuddegedrag. Alleen: als je een primeur wil scoren is het niet zo slim om met de kudde mee te lopen. Het helpt om te voorkomen dat de andere leden van de kudde er met het nieuws vandoor gaan, dat wel.

  @ bas: Natuurlijk, er is vraag naar dat nieuws. Toch vind ik dat te makkelijk. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, en een deel van de pers (ik wil zeker niet generaliseren) gedraagt zich niet altijd voorbeeldig. Bovendien: ik vraag me af of er nu echt zo veel mensen zitten te wachten op die beelden uit dat koetshuis? Want wat worden we daar nu wijzer van?

 10. 19

  Ik las ergens dat in de tijd van Lubbers het niet ongebruikelijk was dat een regeerakkoord 90 pagina’s besloeg. Exclusief bijlagen.

  Ik hoorde dat men in die tijd zich opsloot in een kamertje en het al heel wat was als er bami besteld werd :)